DIY: Σπιτική οδοντόκρεμα 6 συστατικών | Enallaktiko.gr

DIY: Σπιτική οδοντόκρεμα 6 συστατικών

Σε άλλη ανάρτησή μας είδαμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε τη δική μας σπιτική οδοντόκρεμα σε μία υπεραπλουστευμένη εκδοχή της. Σήμερα θα αναφερθούμε σε μία λίγο πιο εκλεπτυσμένη συνταγή, χρησιμοποιώντας βεβαίως μόνο ακίνδυνα και συνάμα αποτελεσματικά συστατικά.

Υλικά:

Για την παρασκευή περίπου 100gr αγνής χειροποίητης οδοντόκρεμας θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:


= 20gr

= 20gr

= 10gr

= 40ml

= 10gr

Αντί για φυτική γλυκερίνη, μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε και παρθένο λάδι καρύδας. Ωστόσο, ειδικά τους κρύους μήνες κατά τους οποίους το λάδι καρύδας στερεοποιείται, η υφή του τελικού προϊόντος μπορεί να μοιάζει περισσότερο με πάστα παρά με κρέμα.

= 10-15 σταγόνες

Ιδιαίτερα κατά την εγκυμοσύνη, η χρήση αιθέριων ελαίων πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς αυτά αποτελούν προϊόντα εξαιρετικά υψηλής συμπύκνωσης και δραστικότητας. Γενικά, το αιθέριο έλαιο μέντας πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γυναίκες που εγκυμονούν θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους σχετικά με το ποια αιθέρια έλαια είναι ακίνδυνα ή να παραλείψουν το συγκεκριμένο συστατικό. Σε κάθε άλλη περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αιθέριο έλαιο δυόσμου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αιθέρια έλαια και τις ιδιότητές τους, κάντε κλικ εδώ

Διαδικασία:

1. Σε ένα καθαρό γουδί προσθέτουμε τις σκόνες και ανακατεύουμε καλά.

2. Έπειτα προσθέτουμε τη φυτική γλυκερίνη και το νερό και αναδεύουμε με ένα γουδοχέρι ή με την ανάποδη όψη μίας ξύλινης μαγειρικής κουτάλας.

Αν το μείγμα σας είναι περισσότερο πηχτό απ' όσο το θέλετε, προσθέστε απλώς ελάχιστο νερό ακόμη και ανακατέψτε καλά. 

3. Αποθηκεύουμε την οδοντόκρεμά μας σε ένα αποστειρωμένο γυάλινο βαζάκι. 

Παρατηρήσεις:

Ο καολίνης είναι μία άργιλος, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για τις αντι-συσσωματικές και αντιβακτηριδιακές της ιδιότητες. Η λευκή αυτή πούδρα είναι απόλυτα ασφαλής και συχνά χρησιμοποιείται ακόμη και σε τρόφιμα ως Ε559.

Το ανθρακικό ασβέστιο, γνωστό και ως Ε170, είναι ένα άλας αποτελούμενο από ασβέστιο, άνθρακα και οξυγόνο. Στη φύση το συναντούμε σε πετρώματα, στα κελύφη των σαλιγκαριών, στα κοράλια, στο τσόφλι του αυγού κ.α. Στο εμπόριο το βρίσκουμε κονιορτοποιημένο (σε μορφή σκόνης) και χρησιμοποιείται συχνά στην αγιογραφία, στην οινοποίηση για τη μείωση της οξύτητας του κρασιού ή του μούστου κ.α. Για ιατρικούς σκοπούς χρησιμοποιείται συχνά ως συμπλήρωμα ασβεστίου, ως δεσμευτικό του φωσφόρου στη νεφρική ανεπάρκεια και ως αντιόξινο ενώ τέλος, αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά σε πολλές οδοντόκρεμες του εμπορίου.

Η μαγειρική σόδα αποτελεί μία από τις καλύτερες ουσίες για να λευκάνετε τα δόντια σας. Είναι αρκετά ισχυρή, ώστε να σπάσει τα αποθέματα πλάκας χωρίς όμως να φθείρει το σμάλτο των δοντιών. Είναι ιδιαίτερα αλκαλική (pH 8,3) και ως εκ τούτου ενεργεί αντίθετα με τα οξέα που προκαλούν την τερηδόνα, διώχνοντας ταυτόχρονα την κακοσμία του στόματος.  

Η φυτική γλυκερίνη, όπως και το έλαιο καρύδας δε διαθέτουν κάποια ουσιαστική δραστική ιδιότητα ως προς τον καθαρισμό και την προστασία των δοντιών μας πέραν της ομογενοποίησης που προσφέρουν στο τελικό προϊόν μας.

Το αιθέριο έλαιο της μέντας εξάγεται από τα φύλλα και τα άνθη του φυτού μέσω απόσταξης. Φημίζεται για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες κυρίως χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα μενθόλης που περιέχει. Η προσθήκη του σε οδοντόκρεμες χαρίζει μία ευχάριστη αίσθηση δροσιάς, εξουδετερώνοντας παράλληλα τη δυσοσμία του στόματος. 

Αν θέλετε η οδοντόκρεμά σας να είναι εντελώς λευκή ακριβώς σαν αυτές του εμπορίου, μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα σας 10gr διοξείδιο του τιτανίου, αφαιρώντας όμως πρώτα 5gr καολίνης και 5gr ανθρακικού ασβεστίου. Το διοξείδιο του τιτανίου που θα βρείτε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα είναι ένα απολύτως ασφαλές, αδρανές ορυκτό φαρμακευτικής καθαρότητας, το οποίο δεν προσδίδει καμία άλλη ιδιότητα στο τελικό προϊόν πλην του λευκού του χρώματος.  

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί μέσο διάγνωσης, αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς.

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr

Διαβάστε επίσης

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Όλα τα σχόλια ελέγχονται πριν κοινοποιηθούν. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.