Συνταγές

Πέστο βασιλικού το αυθεντικό... αλλά και με παραλλαγές | Enallaktiko.gr
Το πέστο βασιλικού είναι μία καλοκαιρινή παρασκευή που – εκτός από το να συνοδεύσει σαν σάλτσα τα ζυμαρικά μας – μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν σως σε σαλάτες, σε ψητά λαχανικά, σε κρεατικά και ψάρια ή ακόμη και σαν ένα δροσερό ντιπ με τη συνοδεία ενός ξηρού λευκού κρασιού.
Συνταγή για σπιτικό αριάνι | Enallaktiko.gr
Το αριάνι (ayran) είναι ένα δροσιστικό και συνάμα θρεπτικό κρύο ρόφημα με βάση το γιαούρτι, το οποίο καταναλώνεται εδώ και αιώνες στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας και των Βαλκανίων.
Μελιτζανοσαλάτα σε 6+1 παραλλαγές | Enallaktiko.gr
Η μελιτζανοσαλάτα αποτελεί ένα δημοφιλές ορεκτικό τόσο της αραβικής, όσο και της βαλκανικής κουζίνας. Στη χώρα μας έχουμε την "πολίτικη" και την "αγιορείτικη" εκδοχή της, ενώ δε λείπουν και οι νεωτεριστικές παραλλαγές που τη θέλουν με προσθήκη μαγιονέζας, πατάτας, φέτας, παρμεζάνας και άλλων υλικών. 
Ριζότο με σάλτσα ντομάτας | Enallaktiko.gr
Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε μία λίγο διαφορετική εκδοχή του ριζότο που έχουμε συνήθως στο μυαλό μας, η οποία είναι εμπνευσμένη και επηρεασμένη από ένα πιάτο που έχει τις ρίζες του στο μακρινό Μεξικό. Το arroz mexicano (αρός μεχικάνο), arroz rojo (αρός ρόχο) ή arroz con tomate (αρός κον τομάτε) αποτελεί ένα δημοφιλές "μαμαδίστικο" και οικονομικό φαγητό που μπορεί να συνοδεύσει κρέας, ψάρια και θαλασσινά ή να σταθεί ακόμη και μόνο του σαν κυρίως γεύμα και που, εκτός από το Μεξικό, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και στην Πορτογαλία
Συνταγές: Ρεβύθια με σπανάκι (espinacas con garbanzos) | Enallaktiko.gr
Η σημερινή μας συνταγή μας έρχεται από την Ισπανία και συγκεκριμένα από την επαρχία της Σεβίλλης και συνδυάζει τα ρεβύθια με το σπανάκι, παραπέμποντας σε δύο δικά μας παραδοσιακά φαγητά - τα μαυρομάτικα φασόλια με σπανάκι από τη Μάνη και τα ποντιακά "μαύρα λάχανα με τα φασούλια". 
Γύρος μανιταριών | Enallaktiko.gr
Ο γύρος αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο δημοφιλή εδέσματα στη χώρα μας. Το όνομά του προέρχεται πιθανότατα από την ελληνική γύρα ή αλλιώς την περιστροφή που κάνει το κρέας πάνω στη μεταλλική σούβλα στην οποία έχει περαστεί.