Blog

Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε ήδη αρκετά σχετικά με το ρόλο και τη σημασία της διατροφής στην υγεία μας. Τι γίνεται όμως με την ψυχική υγεία;

Η μελάσα είναι ένα πηχτό σιρόπι σκούρου χρώματος, το οποίο εξάγεται κατά τη διαδικασία παραγωγής της κρυσταλλικής ζάχαρης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε λογής γλυκά και αρτοσκευάσματα, να ενισχύσει τη γεύση ζεστών και κρύων ροφημάτων, να προστεθεί στο γιαούρτι ή ακόμη και να χρησιμοποιηθεί σαν συστατικό σε dressing για σαλάτες.

Η επεξήγηση των μερίδων φαγητού είναι ένα κομμάτι της διατροφικής μας αγωγής, τη σημασία του οποίου δεν πρέπει να παραβλέπουμε. Η σωστή κατανόηση του μεγέθους των μερίδων μας δε θα μας βοηθήσει απλώς στο να έχουμε έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας με το διαιτολόγο μας, αλλά αποτελεί και προϋπόθεση για τη σωστή εφαρμογή του προγράμματος διατροφής που πρόκειται να ακολουθήσουμε.

Οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες, οι οποίες συχνά αναφέρονται ως TDEE ή TEE (από το Total Daily Energy Expenditure) είναι η συνολική ενέργεια που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα και συνεπώς η ενέργεια που χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε το βάρος μας σταθερό.

Τα λιπαρά οξέα, τα οποία λαμβάνουμε μέσω της κατανάλωσης λίπους, αποτελούν - μαζί με την πρωτεΐνη και τους υδατάνθρακες - βασική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το γλυκογόνο είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας (πολυσακχαρίτης), ο οποίος σχηματίζεται από μακριές αλυσίδες μορίων γλυκόζης. Ως βασική πηγή άντλησης της γλυκόζης που είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του γλυκογόνου από τον άνθρωπο, χρησιμοποιούνται συνήθως οι υδατάνθρακες και ειδικότερα τα σάκχαρα και το άμυλο, χωρίς φυσικά να αποκλείονται και άλλες πηγές, όπως είναι το γαλακτικό και το πυροσταφυλικό οξύ.