Άρθρα

Τα τελευταία χρόνια, η πρωτεΐνη έχει μετατραπεί από ένα απαραίτητο για τον άνθρωπο μακροθρεπτικό συστατικό σε κάτι σχεδόν μυθικό.

Η επεξήγηση των μερίδων φαγητού είναι ένα κομμάτι της διατροφικής μας αγωγής, τη σημασία του οποίου δεν πρέπει να παραβλέπουμε. Η σωστή κατανόηση του μεγέθους των μερίδων μας δε θα μας βοηθήσει απλώς στο να έχουμε έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας με το διαιτολόγο μας, αλλά αποτελεί και προϋπόθεση για τη σωστή εφαρμογή του προγράμματος διατροφής που πρόκειται να ακολουθήσουμε.

Πολλοί από εμάς, υπό το φόβο αλλεργικής αντίδρασης ή ακόμη και δηλητηρίασης, συνηθίζουμε να αποφεύγουμε προληπτικά τον συνδυασμό ψαριού και αβγού ή προϊόντων γάλακτος στα γεύματά μας. Τι ισχύει όμως πραγματικά;

Όταν ακούμε τον όρο "σακχαρώδης διαβήτης" σχεδόν αυτόματα το μυαλό μας πηγαίνει στον περιορισμό. Και σχεδόν πάντα στο επίκεντρο βρίσκεται ο ίδιος "ένοχος", οι υδατάνθρακες, καθώς για πολλούς είναι το πρώτο και ίσως το μοναδικό πράγμα που πρέπει να περιοριστεί.

Ένα φαινόμενο που συναντούμε συχνά ως διατροφολόγοι με εμπειρία στην παιδική διατροφή είναι τα παιδιά που αποφεύγουν πεισματικά τροφές που ανήκουν σε σημαντικές ομάδες τροφίμων όπως είναι τα λαχανικά, τα όσπρια και τα λαδερά.