Ιδέες

Ιδέες: Δεν κόλλησες στην κίνηση. Είσαι η κίνηση! | Enallaktiko.gr
Ένα από τα πιο εκνευριστικά πράγματα με τα οποία έρχονται καθημερινά  αντιμέτωποι εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν ή εργάζονται σε μεγαλουπόλεις είναι και το λεγόμενο μποτιλιάρισμα. 
Ένα γήπεδο έργο τέχνης | Enallaktiko.gr
Μέσα σε ένα αστικό τοπίο, όπου το γκρι των πολυκατοικιών αποτελεί το κυρίαρχο χρώμα, μία καλλιτεχνική παρέμβαση μετέτρεψε ένα μικρό ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ σε καμβά όπου φιλοξενούνται κατά καιρούς διαφορετικά έργα τέχνης. 
Το παράδειγμα της Ουτρέχτης
Στη γραφική πόλη της Ουτρέχτης των '70 πάρθηκε μία απόφαση που θα άλλαζε την πορεία της για πολλά χρόνια. Σε μία προσπάθεια να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σύγχρονης ανάπτυξης, ο δήμος επέλεξε να θυσιάσει ένα από τα παλαιότερα και πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της πόλης: την ιστορική της τάφρο, ηλικίας 900 ετών. Η τάφρος καλύφθηκε με τσιμέντο για να δημιουργηθεί ένας αυτοκινητόδρομος 12 λωρίδων, ο οποίος θα εξυπηρετούσε τις αυξανόμενες κυκλοφοριακές ανάγκες της εποχής.
Μία γραμματοσειρά που μπορούν να διαβάσουν όλοι (ακόμα και οι τυφλοί) | Enallaktiko.gr
Ο κώδικας Braille (Μπράιγ) είναι ένα σύστημα γραφής και ανάγνωσης για τυφλούς, το οποίο επινοήθηκε το 1824 από έναν τυφλό Γάλλο, τον Louis Braille. Ο κώδικας, ο οποίος χρησιμοποιείται μέχρι και στις μέρες μας, αποτελείται από μερικές δεκάδες σχηματισμών από ανάγλυφες κουκκίδες. Ο κάθε σχηματισμός αντιστοιχεί σε κάποιο γράμμα, σε κάποιον αριθμό ή σε κάποιο σημείο στίξης και μπορεί να "διαβαστεί" όχι δια της οράσεως, αλλά με την αφή.
Φύλλα μπανάνας για περιτύλιγμα | Enallaktiko.gr
Σε μία προσπάθεια μείωσης του κόστους και του οικολογικού αποτυπώματος της συσκευασίας των προϊόντων της, μία μικρή αλυσίδα Supermarket, η Rimping, η οποία αριθμεί 6 καταστήματα στην πόλη Chiangmai της Ταϊλάνδης, εφάρμοσε μία έξυπνη και ταυτόχρονα φιλική προς το περιβάλλον ιδέα. Αντί για πλαστικές σακούλες για τη συσκευασία των φρούτων και των λαχανικών που πωλούνται στα καταστήματά της, χρησιμοποιήθηκαν... φύλλα μπανάνας!
Ένας απλός τρόπος καθαρισμού των όμβριων υδάτων
Ένα πρόβλημα που συναντάται ειδικότερα στις μεγάλες πόλεις είναι αυτό της επιμόλυνσης του δικτύου αποστράγγισης των όμβριων υδάτων με στερεά αστικά απόβλητα. Μάλιστα, στις παραθαλάσσιες περιοχές το πρόβλημα μεταφέρεται και στη θάλασσα, όπου καταλήγει ένας μεγάλος όγκος σκουπιδιών με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά και στον τουρισμό.