Ιδέες

Το παράδειγμα της Ουτρέχτης
Στη γραφική πόλη της Ουτρέχτης των '70 πάρθηκε μία απόφαση που θα άλλαζε την πορεία της για πολλά χρόνια. Σε μία προσπάθεια να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σύγχρονης ανάπτυξης, ο δήμος επέλεξε να θυσιάσει ένα από τα παλαιότερα και πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της πόλης: την ιστορική της τάφρο, ηλικίας 900 ετών. Η τάφρος καλύφθηκε με τσιμέντο για να δημιουργηθεί ένας αυτοκινητόδρομος 12 λωρίδων, ο οποίος θα εξυπηρετούσε τις αυξανόμενες κυκλοφοριακές ανάγκες της εποχής.
Ένας απλός τρόπος καθαρισμού των όμβριων υδάτων
Ένα πρόβλημα που συναντάται ειδικότερα στις μεγάλες πόλεις είναι αυτό της επιμόλυνσης του δικτύου αποστράγγισης των όμβριων υδάτων με στερεά αστικά απόβλητα. Μάλιστα, στις παραθαλάσσιες περιοχές το πρόβλημα μεταφέρεται και στη θάλασσα, όπου καταλήγει ένας μεγάλος όγκος σκουπιδιών με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά και στον τουρισμό.
Ένα σπίτι που ταξιδεύει
O σκηνοθέτης Felix Starck και η τραγουδίστρια φίλη του Selima Taibi (γνωστή και ως Mogli), γνωρίστηκαν πριν μερικά χρόνια στη Νέα Ζηλανδία όταν ο πρώτος έκανε το γύρο του κόσμου με το ποδήλατο καταγράφοντας την εμπειρία του σε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο "Pedal The World". 
Δημιουργώντας ένα τροπικό δάσος | Enallaktiko.gr
Στα μέσα της δεκαετίας του 90' ο βραζιλιάνος Sebastião Ribeiro Salgado αναλάμβανε τη διαχείριση του οικογενειακού του αγροκτήματος στην περιοχή μεταξύ της επαρχίας Minas Gerais και Espírito Santo νοτιοανατολικά της Βραζιλίας.
Ιδέες: Μία παραλία από σπασμένα γυαλιά | Enallaktiko.gr
Λίγο έξω από την όμορφη κωμόπολη Fort Bragg της Καλιφόρνια, υπάρχει μία παραλία που μέσα σε μερικές δεκαετίες μετατράπηκε από σκουπιδότοπος σε προστατευόμενη περιοχή. Η παραλία αυτή ονομάστηκε Glass Beach λόγω των τόνων σπασμένων γυάλινων συσκευασιών που πολλοί πετούσαν εκεί επί χρόνια. 
Ένα ζευγάρι γυαλιά για άτομα με αχρωματοψία | Enallaktiko.gr
Η αχρωματοψία, γνωστή και ως χρωματική ανεπάρκεια ή τύφλωση χρώματος, είναι ένα είδος ήπιας αναπηρίας που σχετίζεται με την όραση. Συχνά αναφέρεται και σαν δαλτονισμός ως φόρος τιμής στον βρετανό John Dalton (1766-1844) ο οποίος ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε διεξοδικά με το θέμα.