Ιδέες

Το παράδειγμα της Ουτρέχτης
Στη γραφική πόλη της Ουτρέχτης των '70 πάρθηκε μία απόφαση που θα άλλαζε την πορεία της για πολλά χρόνια. Σε μία προσπάθεια να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σύγχρονης ανάπτυξης, ο δήμος επέλεξε να θυσιάσει ένα από τα παλαιότερα και πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της πόλης: την ιστορική της τάφρο, ηλικίας 900 ετών. Η τάφρος καλύφθηκε με τσιμέντο για να δημιουργηθεί ένας αυτοκινητόδρομος 12 λωρίδων, ο οποίος θα εξυπηρετούσε τις αυξανόμενες κυκλοφοριακές ανάγκες της εποχής.
Ένας απλός τρόπος καθαρισμού των όμβριων υδάτων
Ένα πρόβλημα που συναντάται ειδικότερα στις μεγάλες πόλεις είναι αυτό της επιμόλυνσης του δικτύου αποστράγγισης των όμβριων υδάτων με στερεά αστικά απόβλητα. Μάλιστα, στις παραθαλάσσιες περιοχές το πρόβλημα μεταφέρεται και στη θάλασσα, όπου καταλήγει ένας μεγάλος όγκος σκουπιδιών με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά και στον τουρισμό.
Δημιουργώντας ένα τροπικό δάσος | Enallaktiko.gr
Στα μέσα της δεκαετίας του 90' ο βραζιλιάνος Sebastião Ribeiro Salgado αναλάμβανε τη διαχείριση του οικογενειακού του αγροκτήματος στην περιοχή μεταξύ της επαρχίας Minas Gerais και Espírito Santo νοτιοανατολικά της Βραζιλίας.
Ιδέες: Μία παραλία από σπασμένα γυαλιά | Enallaktiko.gr
Λίγο έξω από την όμορφη κωμόπολη Fort Bragg της Καλιφόρνια, υπάρχει μία παραλία που μέσα σε μερικές δεκαετίες μετατράπηκε από σκουπιδότοπος σε προστατευόμενη περιοχή. Η παραλία αυτή ονομάστηκε Glass Beach λόγω των τόνων σπασμένων γυάλινων συσκευασιών που πολλοί πετούσαν εκεί επί χρόνια. 
Φύλλα μπανάνας για περιτύλιγμα | Enallaktiko.gr
Σε μία προσπάθεια μείωσης του κόστους και του οικολογικού αποτυπώματος της συσκευασίας των προϊόντων της, μία μικρή αλυσίδα Supermarket, η Rimping, η οποία αριθμεί 6 καταστήματα στην πόλη Chiangmai της Ταϊλάνδης, εφάρμοσε μία έξυπνη και ταυτόχρονα φιλική προς το περιβάλλον ιδέα. Αντί για πλαστικές σακούλες για τη συσκευασία των φρούτων και των λαχανικών που πωλούνται στα καταστήματά της, χρησιμοποιήθηκαν... φύλλα μπανάνας!
Ιδέες: Ένα ποδήλατο που πλένει ρούχα | Enallaktiko.gr
Ένας καλός ορισμός της Τεχνολογίας θα μπορούσε να είναι η χρήση των γνώσεών μας για τη δημιουργία εργαλείων με κάποιο πρακτικό όφελος. Από το ποδήλατο μέχρι το διαστημόπλοιο και από το πλυντήριο ρούχων μέχρι τον επιταχυντή αδρονίων του CERN, όλα τους αποτελούν τέτοια εργαλεία.