Το Enallaktiko.gr μπορεί να λειτουργήσει σωστά μόνο με ενεργοποιημένη την

JAVASCRIPT

Ενεργοποίησέ την μέσα από τις ρυθμίσεις του περιηγητή σου!
Blog | Εναλλακτικό

Το καλάθι μου

Συνταγές: Σπιτικές μπάρες με ταχίνι, πλούσιες σε ασβέστιο (χωρίς ψήσιμο)


Σήμερα θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε σε λιγότερο από 15 λεπτά τις δικές μας σπιτικές μπάρες τύπου granola, πλούσιες σε ασβέστιο, αλλά χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Μάλιστα, οι μπάρες μας δε θέλουν ψήσιμο, πράγμα που σημαίνει πως η εκτέλεση της συνταγής δεν αφήνει κανένα περιθώριο αποτυχίας. 

Συνέχεια...

Γανόδερμα: Το μανιτάρι της αθανασίας


Το γανόδερμα (ganoderma lucidum ή reishi) είναι ένα σκληρό, ξυλώδες μανιτάρι σπουδαίας θεραπευτικής αξίας που ευδοκιμεί σε εύκρατες περιοχές και αναπτύσσεται συνήθως πάνω σε νεκρούς κορμούς και θαμμένες ρίζες πλατύφυλλων φυλλοβόλων και σπανιότερα κωνοφόρων δέντρων. Παρόλο που δεν είναι βότανο, το γανόδερμα ταξινομείται μεταξύ των σπάνιων προσαρμογόνων βοτάνων και χρησιμοποιείται ως τέτοιο για περισσότερο από 2.000 χρόνια κυρίως στην Κίνα και την Ιαπωνία.

Συνέχεια...

DIY: Σαπούνι ελαιολάδου (κλασική συνταγή)


Η παρασκευή σαπουνιού φαίνεται να έχει τις ρίζες της στην αρχαία Βαβυλώνα ήδη από το 2.800 π.Χ.. Αν και από τότε έχουν αλλάξει πολλά, μία συγκεκριμένη συνταγή παραμένει δημοφιλής μέχρι και στις μέρες μας. Φυσικά αναφερόμαστε στο σαπούνι ελαιολάδου, γνωστό και ως σαπούνι Καστίλης. 

Συνέχεια...

Συνέργεια τροφίμων ή πώς να μετατρέψετε ένα απλό γεύμα σε υπερτροφή


Η συνέργεια των τροφίμων (food synergy) αποτελεί έναν σχετικά καινούριο όρο στη διατροφολογία, τον οποίο θα μπορούσαμε να περιγράψουμε με πολύ απλά λόγια ως την ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό επίδραση που έχει η ταυτόχρονη κατανάλωση τουλάχιστον δύο συγκεκριμένων τροφών.

Συνέχεια...

DIY: Σπιτική οδοντόκρεμα 6 συστατικών


Σε άλλη ανάρτηση είδαμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε τη δική μας σπιτική οδοντόκρεμα σε μία υπεραπλουστευμένη εκδοχή της. Σήμερα θα αναφερθούμε σε μία λίγο πιο εκλεπτυσμένη συνταγή, χρησιμοποιώντας βεβαίως μόνο ακίνδυνα και συνάμα αποτελεσματικά συστατικά.

Συνέχεια...

Συνταγές: Πατάτες country-style στο φούρνο


Υπάρχουν πατάτες καλύτερες από τις τηγανητές; Πριν απαντήσετε, αξίζει να δώσετε μία ευκαιρία στην παρακάτω συνταγή, αντικαθιστώντας μία ομολογουμένως γευστική αμαρτία με μία σαφώς πιο υγιεινή εναλλακτική.

Συνέχεια...

Η ενέργεια των τροφίμων & πώς να αυξήσετε την απελευθέρωσή της


Ιδιαίτερα κατά τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ένα συχνό φαινόμενο ατόμων με χρόνιο αίσθημα κόπωσης που οδηγεί σε μία διαρκή αναζήτηση τροφών ή συμπληρωμάτων διατροφής που παρέχουν ενέργεια ή τόνωση.

Συνέχεια...

Η αντίδραση Maillard


Την αντίδραση Maillard (Μαγιάρ) τη συναντούμε στη μαγειρική σε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις θερμικής επεξεργασίας – από το ψημένο κρέας και την κόρα του ψωμιού μέχρι τον καβουρδισμένο καφέ και τους ψημένους ξηρούς καρπούς – και είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις βασικές αρχές της μαγειρικής τέχνης.

Συνέχεια...

Ποιο είναι το ιδανικό λάδι για τηγάνισμα;


Τα τηγανητά αποτελούν χωρίς αμφιβολία μία από τις μεγαλύτερες διατροφικές αμαρτίες και όσο κι αν φωνάζουν οι διαιτολόγοι και οι γιατροί, δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί σε έναν τέτοιο πειρασμό. Εφόσον λοιπόν τα τηγανητά δεν πρόκειται ποτέ να συμπεριληφθούν στις συστάσεις των ειδικών, ας δούμε τουλάχιστον πώς μπορούμε να τα κάνουμε λιγότερο επιβλαβή, ανακαλύπτοντας μαζί ποιο είναι το ιδανικό λάδι για τηγάνισμα. 

Συνέχεια...

Νεύρωση του στομάχου: Συμπτώματα, αντιμετώπιση & τροφές που βοηθούν


Με τον όρο νεύρωση του στομάχου ή νευρική δυσπεψία επιχειρείται να περιγραφεί το αίσθημα δυσφορίας που εμφανίζεται συνήθως ως δυσπεψία, καούρα, φούσκωμα, κολικοειδείς πόνοι και τάση προς εμετό.

Συνέχεια...

Smart tips: Μαράθηκε ο μαϊντανός; Μην τον πετάξεις!


Έχεις ετοιμάσει τα πάντα στο τραπέζι και το μόνο που μένει είναι λίγος φρεσκοκομμένος μαϊντανός για να δώσει αυτήν την επιπλέον φρεσκάδα στο γεύμα σου. Ανοίγεις το ψυγείο και με λύπη διαπιστώνεις πως το ματσάκι που αγόρασες πριν μ̶ε̶ρ̶ι̶κ̶έ̶ς̶ αρκετές ημέρες έχει μαραθεί. 

Συνέχεια...

Συμπληρώματα διατροφής ή ισορροπημένη διατροφή;


Για να μπορέσει ο ανθρώπινος οργανισμός να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει σωστά πρέπει να τρέφεται και από τις δύο μεγάλες κατηγορίες ουσιών, τα λεγόμενα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά. 

Συνέχεια...

Συνταγές: Vegan παρμεζάνα με διατροφική μαγιά & σπόρους κάνναβης


Σε άλλη ανάρτηση αναφερθήκαμε στο πώς μπορούμε να φτιάξουμε μία vegan εκδοχή της αγαπημένης μας παρμεζάνας με διατροφική μαγιά και κάσιους. Σήμερα θα προτείνουμε κάτι ακόμα καλύτερο, μία "παρμεζάνα" με διατροφική μαγιά και αποφλοιωμένους σπόρους κάνναβης!

Συνέχεια...

Τι είναι ο ζεόλιθος;


Ο φυσικός ζεόλιθος (Zeolite) είναι ένα πορώδες αργιλοπυριτικό άλας με ηφαιστειογενή προέλευση και χαρακτηρίζεται από την ιοντοανταλλακτική του ικανότητα. Με πιο απλά λόγια, έχει την ιδιότητα να δεσμεύει άλλα στοιχεία - ακόμη και ολόκληρες ενώσεις - προσλαμβάνοντας ή αποβάλλοντας νερό σε ποσοστό που φτάνει το 30% του βάρους του.

Συνέχεια...

Συνταγές: Ταρτάρ ρεβυθιού


Το ταρτάρ (tartare) στην κλασική του εκδοχή είναι ένα κρύο πιάτο, αποτελούμενο από ψιλοκομμένο ωμό κρέας μόσχου και σερβιρισμένο με ωμό κρόκο αυγού.

Συνέχεια...

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μοσχαρίσιο κρέας


Αν και το μοσχαρίσιο κρέας συστήνεται συχνά σαν μία υγιεινή διατροφική επιλογή, η αλήθεια είναι πως η κατανάλωσή του σχετίζεται σε πολλές περιπτώσεις με την ανάπτυξη σοβαρών παθήσεων, μεταξύ των οποίων και αρκετών θανατηφόρων. 

Συνέχεια...

Συνταγές: Εύκολη μους σοκολάτας με αβοκάντο


Υπάρχουν κάποιες συνταγές που μας δίνουν τόσο νόστιμες δημιουργίες και ταυτόχρονα είναι τόσο εύκολες, που όταν τις ανακαλύψουμε είναι δύσκολο να μην αναφωνήσουμε "Μα πώς δεν το είχα σκεφτεί νωρίτερα;". Μία τέτοια συνταγή είναι και αυτή της μους σοκολάτας με αβοκάντο. 

Συνέχεια...

DIY: Μπάλες οξυγόνου (bath bombs)


Οι μπάλες οξυγόνου, γνωστές και ως bath bombs, είναι κατά βάση ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και κιτρικού οξέος (γνωστού και ως ξινό) με την προσθήκη κάποιου αρωματικού παράγοντα (αιθέριο έλαιο) καθώς και χρώματος.

Συνέχεια...

Smart tips: Μετατρέψτε το μπαγιάτικο ψωμί σας σε φρέσκο


Κι όμως υπάρχει τρόπος να "αναστήσουμε" το μπαγιάτικο ψωμί μας, μετατρέποντάς το σε ένα ψωμί τόσο φρέσκο, σαν να βγήκε μόλις από το φούρνο!

Συνέχεια...

Ο μύθος του Άι Βασίλη


Η ιστορία του Santa Claus (στην Ελλάδα Άι Βασίλης) αποτελεί ένα συνονθύλευμα μύθων που ταξίδεψαν μέσα στο χρόνο, δημιουργώντας πλέον έναν ενιαίο μύθο, ο οποίος έχει μάλιστα ταυτιστεί με ολόκληρη την περίοδο των χειμερινών εορτών. Ας ξεχάσουμε όμως για λίγο τον Άι Βασίλη και ας μιλήσουμε για τον... Άγιο Νικόλαο!

Συνέχεια...

Συνταγές: Ριζότο με κόκκινη σάλτσα


Σε άλλη ανάρτηση είδαμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα κλασικό ριζότο μανιταριών, ένα πιάτο σήμα κατατεθέν της ιταλικής κουζίνας. Σήμερα θα δούμε μία άλλη εκδοχή του, εμπνευσμένη και επηρεασμένη όμως από ένα πιάτο που έχει τις ρίζες του στο μακρινό Μεξικό.

Συνέχεια...

Υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI)


Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ή αλλιώς BMI (Body Mass Index) επινοήθηκε το 1832 από τον Adolphe Quetelet και αποτελεί μέχρι και σήμερα την απλούστερη και πιο διαδεδομένη μέθοδο αξιολόγησης της σωματικής μας διάπλασης.

Συνέχεια...

Συνταγές: Μανιτάρια φρικασέ σε λιγότερο από 30'


Το φρικασέ (Fricassée) είναι ένα πιάτο της γαλλικής κουζίνας με δεκάδες παραλλαγές. Πρόκειται για ένα βραστό γεύμα, το οποίο συνήθως έχει σαν βασικό υλικό του το κόκκινο κρέας (αρνί ή μοσχάρι) ή στις πιο light εκδοχές του κάποιο λευκό κρέας όπως είναι το κοτόπουλο. Βεβαίως, φρικασέ μπορεί να φτιάξει κανείς με οποιοδήποτε κρέας, ακόμη και με ψάρια και θαλασσινά. 

Συνέχεια...

Μινιμαλισμός: Μία ωδή στα σημαντικά πράγματα


Ο Ryan Nicodemus και ο Joshua Fields Millburn είχαν όλα όσα είχαν ονειρευτεί. Ήταν νέοι, καταξιωμένοι και ευκατάστατοι, αλλά... δυστυχισμένοι. 

Συνέχεια...

Κανέλα: Ένα φυσικό φάρμακο κατά του διαβήτη


Η κανέλα αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα μπαχαρικά στον κόσμο. Οι πιο γνωστές ποικιλίες της είναι η λεγόμενη "γνήσια", την οποία βρίσκουμε στην αγορά ως κανέλα Κεϋλάνης (ceylon) και η κασσία (cassia) που συχνά αναφέρεται και ως κινέζικη.

Συνέχεια...

Ιδέες: Μία οθόνη που μιμείται το φως της μέρας


Οι τεχνικοί μίας ιταλικής εταιρίας ονόματι CoeLux ανέπτυξαν μία πρωτοποριακή τεχνολογία που τους επέτρεψε να δημιουργήσουν μία πηγή φωτός, η οποία μιμείται... τον ουρανό! Η απόδοσή της μάλιστα είναι τόσο πειστική που ξεγελά, όχι μόνο το ανθρώπινο μάτι, αλλά και τον φακό της κάμερας.

Συνέχεια...

DIY: Σπιτική κηραλοιφή


Η κηραλοιφή είναι ένα προϊόν ατομικής περιποίησης που μπορεί να μας προσφέρει ενυδάτωση και ανακούφιση από συγκάματα, ελαφρά εγκαύματα, ήπιες δερματοπάθειες και επιφανειακές πληγές, ενώ μπορεί κάλλιστα να εφαρμοστεί σε όλο το σώμα - από το πρόσωπο και τα χείλη μέχρι τα χέρια και τα πέλματα των ποδιών.

Συνέχεια...

Μύθοι & αλήθειες γύρω από τις τροφικές δυσανεξίες


Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι ισχυρίζονται πως υποφέρουν από κάποια τροφική δυσανεξία. Στις περισσότερες περιπτώσεις ωστόσο ο ισχυρισμός αυτός βασίζεται σε σκόρπιες πληροφορίες που αντλήθηκαν μέσα από lifestyle ιστοσελίδες, από περιοδικά ή τηλεοπτικές εκπομπές, χωρίς τη διάγνωση κάποιου ειδικού.

Συνέχεια...

Η ιστορία του σαμπουάν


Το σαμπουάν ως προϊόν εμφανίστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα στην περιοχή ανατολικά της αυτοκρατορίας Mughal, η οποία είναι σήμερα χωρισμένη μεταξύ του Αφγανιστάν, του Μπαγκλαντές, της Ινδίας και του Πακιστάν. Αρχικά χρησιμοποιόταν κατά το μασάζ του κεφαλιού και αποτελούταν από σαπούνι διαλυμένο σε νερό μαζί με αρωματικά βότανα. 

Συνέχεια...

Τι τύπος είσαι; Πραγματιστής ή διαισθητικός; (ερωτηματολόγιο)


Η προσωπικότητα του καθενός αποτελεί ένα μωσαϊκό από επιμέρους χαρακτηριστικά, τα οποία - από την τυπολογία του Ιπποκράτη μέχρι αυτές των Jung και της Myers-Briggs - έχουν περιγραφεί και συνδεθεί με συγκεκριμένες ψυχολογικές προτιμήσεις και συμπεριφορές. Ένα τέτοιο ζευγάρι ψυχολογικών προτιμήσεων είναι και αυτό που χωρίζει τους ανθρώπους βάσει δύο μη λογικών λειτουργιών, την αισθαντικότητα και την διαίσθηση.

Συνέχεια...

Agar Agar: Η ζελατίνη των χορτοφάγων


Το άγαρ άγαρ (Agar Agar) είναι μία άοσμη ουσία με ουδέτερη γεύση, συνήθως σε μορφή υπόλευκης σκόνης και η οποία προέρχεται από το εκχύλισμα ενός συγκεκριμένου είδους λευκών φυκιών, του Agarophyte Gelidium. Σαν πρόσθετο τροφίμων το συναντούμε ως Ε406 και χρησιμοποιείται ως πηκτικό μέσο στη θέση της ζελατίνης ζωικής προέλευσης σε τζελ, κρέμες, μαρμελάδες, κέικ κ.α.

Συνέχεια...

Σπαθόχορτο: Το βότανο που επουλώνει τις πληγές του σώματος και του πνεύματος


Το υπερικό το διάτρητο (Hypericum Perforatum), γνωστό επίσης και ως βάλσαμο, βαλσαμόχορτο, σπαθόχορτο, St. John's-wort κ.α. είναι ένα πολυετές ζιζάνιο που ευδοκιμεί κυρίως σε ξηρές περιοχές της Ευρώπης της Ασίας και της Β. Αφρικής.

Συνέχεια...

Λεβάντα: Το άρωμα της χαλάρωσης


Η λεβάντα είναι ένα πολυετές θαμνώδες φυτό με ύψος που κυμαίνεται μεταξύ 30 και 80 εκατοστών. Τα φύλλα της έχουν χρώμα γκριζοπράσινο, ενώ οι ανθοφόροι βλαστοί της καταλήγουν σε ταξιανθία τύπου στάχεος. 

Συνέχεια...

Ιδέες: Δεν κόλλησες στην κίνηση. Είσαι η κίνηση!


Ένα από τα πιο εκνευριστικά πράγματα με τα οποία έρχονται καθημερινά  αντιμέτωποι εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν ή εργάζονται σε μεγαλουπόλεις είναι και το λεγόμενο μποτιλιάρισμα. 

Συνέχεια...

Τι είναι οι καρποί πλυσίματος & γιατί να τους προτιμήσω;


Οι καρποί πλυσίματος, γνωστοί και ως soap nuts, είναι τα αποξηραμένα κελύφη των φρούτων του δέντρου Sapindus Mukorossi που φύεται στην Ασία, στην Αφρική και στην Αμερική. Οι καρποί αυτοί, οι οποίοι αναφέρονται συχνά και σαν soapberries, διαθέτουν πλούσιες καθαριστικές, αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες ως καθαριστικό μέσο.

Συνέχεια...

Η ιστορία της Black Friday


Η Black Friday είναι η μέρα που ακολουθεί την αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day) που στις Η.Π.Α. γιορτάζεται την τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου και σηματοδοτεί την έναρξη της χειμερινής εμπορικής περιόδου.

Συνέχεια...