Το καλάθι μου

Τι είναι το μπεν-μαρί;


Μπεν-μαρί (bain-marie) είναι μία μέθοδος που ακολουθούμε όταν θέλουμε να θερμάνουμε υλικά, τα οποία είναι ευαίσθητα σε υψηλές θερμοκρασίες (συνήθως πάνω από τους 55°C) και γενικότερα υλικά που είναι ευαίσθητα στην απότομη μεταβολή θερμοκρασίας. 

Συνέχεια...

Συνταγές: Ταρτάρ ρεβιθιού


Το ταρτάρ (tartare) στην κλασική του εκδοχή είναι ένα κρύο πιάτο, αποτελούμενο από ψιλοκομμένο ωμό κρέας μόσχου και σερβιρισμένο με ωμό κρόκο αυγού.

Συνέχεια...

Ιδέες: Δημιουργώντας ένα τροπικό δάσος


Στα μέσα της δεκαετίας του 90' ο βραζιλιάνος Sebastião Ribeiro Salgado αναλάμβανε τη διαχείριση του οικογενειακού του αγροκτήματος στην περιοχή μεταξύ της επαρχίας Minas Gerais και Espírito Santo νοτιοανατολικά της Βραζιλίας.

Συνέχεια...

DIY: Χειροποίητη αντηλιακή κρέμα


Για πολλούς από εμάς το Καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με όρους όπως ο ήλιος, η θάλασσα και η χαλάρωση. Εκτός όμως από αυτά, Καλοκαίρι μπορεί να σημαίνει επίσης καμμένη πλάτη, τσιμπήματα από κουνούπια, άμμος στο μαγιό και ο εκνευριστικός ήχος από τις ρακέτες στην παραλία. 

Συνέχεια...

Συνταγές: Vegan "αυγολέμονο"


Είτε θέλεις να ακολουθήσεις μία χορτοφαγική-νηστίσιμη διατροφή, είτε απλώς θέλεις να μειώσεις τα προϊόντα ζωικής προέλευσης στη διατροφή σου, η αντικατάσταση κάποιων τροφών μπορεί - τουλάχιστον στην αρχή - να αποτελέσει πρόβλημα.

Συνέχεια...

Smart tips: Πότε πρέπει να μπαίνει το αλάτι στο φαγητό;


Το αλάτι αποτελεί από μόνο του ένα ενισχυτικό γεύσης, ωστόσο στη μαγειρική δεν χρησιμοποιείται μόνο ως τέτοιο, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για τη μακρά συντήρηση των τροφίμων ή για τη δημιουργία συνθηκών που θα μας εξυπηρετούσαν όπως είναι για παράδειγμα το ξεπίκρισμα της μελιτζάνας.

Συνέχεια...

Τι είναι ο ζεόλιθος;


Ο φυσικός ζεόλιθος (Zeolite) είναι ένα πορώδες αργιλοπυριτικό άλας με ηφαιστειογενή προέλευση και χαρακτηρίζεται από την ιοντοανταλλακτική του ικανότητα. Με πιο απλά λόγια, έχει την ιδιότητα να δεσμεύει άλλα στοιχεία - ακόμη και ολόκληρες ενώσεις - προσλαμβάνοντας ή αποβάλλοντας νερό σε ποσοστό που φτάνει το 30% του βάρους του.

Συνέχεια...

Συνταγές: Χορτοφαγική μαγειρίτσα με μανιτάρια


Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε μία 100% χορτοφαγική εκδοχή της παραδοσιακής μαγειρίτσας.

Συνέχεια...

Συνταγές: Μπιφτέκια λαχανικών


Τη σημερινή συνταγή θα τη λατρέψετε για δύο λόγους. Ο ένας είναι τα πεντανόστιμα χορτοφαγικά μπιφτεκάκια που πρόκειται να φάτε και ο άλλος είναι πως για την εκτέλεση της συνταγής μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι λαχανικά εσείς θέλετε και στην αναλογία που τα θέλετε.

Συνέχεια...

Smart tips: Βασικές κοπές λαχανικών


Η κοπή των λαχανικών είναι ένα στάδιο της προετοιμασίας μιας μαγειρικής παρασκευής, το οποίο πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε εσφαλμένα ως αγγαρεία. Ωστόσο, το συγκεκριμένο στάδιο είναι εξίσου σημαντικό τόσο όσον αφορά στην όψη, όσο και στην υφή του τελικού μας πιάτου, δύο παράγοντες που - μαζί με τη γεύση που είναι και το ζητούμενο - συνθέτουν το τρίπτυχο ενός επιτυχημένου πιάτου. 

Συνέχεια...

DIY: Μπάλες οξυγόνου (bath bombs)


Οι μπάλες οξυγόνου, γνωστές και ως bath bombs, είναι κατά βάση ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και κιτρικού οξέος (γνωστού και ως ξινό) με την προσθήκη κάποιου αρωματικού παράγοντα (αιθέριο έλαιο) καθώς και χρώματος.

Συνέχεια...

Οι προτεινόμενες θερμοκρασίες ψησίματος στο κρέας


Το κρέας, τουλάχιστον από την εποχή που ανακαλύφθηκε η φωτιά - καλώς ή κακώς και πέραν των σημαντικών διαφοροποιήσεων ως προς τη συχνότητα και την ποσότητα κατανάλωσής του, τον τρόπο μαγειρέματος και τα είδη κρέατος που προτιμώνται - αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του γαστρονομικού μας πολιτισμού. 

Συνέχεια...

Υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI)


Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ή αλλιώς BMI (Body Mass Index) επινοήθηκε το 1832 από τον Adolphe Quetelet και αποτελεί την απλούστερη και πιο διαδεδομένη μέθοδο κατηγοριοποίησής μας με βάση την αναλογία του ύψους και του βάρους μας. 

Συνέχεια...

Φύλλα Αιγύπτου: Το φυσικό καθαρτικό


Τα φύλλα Αιγύπτου ή φύλλα Αλεξανδρείας (cassia angustifolia ή cassia senna) είναι ένα θεραπευτικό βότανο, το οποίο καλλιεργείται στην Ινδία και σε χώρες γύρω από την Ερυθρά θάλασσα.

Συνέχεια...

Εσωστρεφείς vs. Εξωστρεφείς: Μία μάχη χωρίς νικητή (ερωτηματολόγιο)


Η κατάταξη ενός ατόμου ανάλογα με το βαθμό εσωστρέφειας ή εξωστρέφειας που τον διακρίνει, αποτελεί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του.

Συνέχεια...

Συνέργεια των τροφίμων ή πώς να μετατρέψετε ένα απλό γεύμα σε υπερτροφή


Η συνέργεια των τροφίμων (food synergy) αποτελεί έναν σχετικά καινούριο όρο στη διατροφολογία, τον οποίο θα μπορούσαμε να περιγράψουμε με πολύ απλά λόγια ως την ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό επίδραση που έχει η ταυτόχρονη κατανάλωση τουλάχιστον δύο συγκεκριμένων τροφών.

Συνέχεια...

Τα λιπαρά και ο ρόλος τους στη διατροφή μας


Τα λιπαρά οξέα των τροφίμων, τα οποία συνήθως αναφέρονται απλώς ως λιπαρά, αποτελούν βασική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μάλιστα κάποια είδη λιπαρών - όταν καταναλώνονται στη σωστή ποσότητα - δε μας παρέχουν απλώς ενέργεια, αλλά συμβάλλουν και στη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού μας. 

Συνέχεια...

Ιδέες: Μία κουζίνα εκστρατείας στο κέντρο της Αθήνας


Χειμώνας του 2015 και η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μας βρίσκεται στο ζενίθ της, καθώς – μέσα στα χρόνια της δικής μας οικονομικής περιπέτειας – κύματα προσφύγων καταφθάνουν καθημερινά με μόνη ελπίδα να παραμείνουν ζωντανοί, μακριά από τη φρίκη του πολέμου.

Συνέχεια...

DIY: Απορρυπαντικό ρούχων σε σκόνη


Φτιάχνοντας κανείς μόνος του απορρυπαντικό πλυντηρίου, δεν εξοικονομεί απλώς χρήματα, αλλά αποφεύγει και πολλά από τα επικίνδυνα χημικά πρόσθετα των απορρυπαντικών του εμπορίου. 

Συνέχεια...

Συνταγές: Εύκολη μους σοκολάτας με αβοκάντο


Υπάρχουν κάποιες συνταγές που μας δίνουν τόσο νόστιμες δημιουργίες και ταυτόχρονα είναι τόσο εύκολες, που όταν τις ανακαλύψουμε είναι δύσκολο να μην αναφωνήσουμε "Μα πώς δεν το είχα σκεφτεί νωρίτερα;". Μία τέτοια συνταγή είναι και αυτή της μους σοκολάτας με αβοκάντο. 

Συνέχεια...

Ιδέες: Μία μπύρα με ήλιο


Ένα διαφημιστικό spot της ζυθοποιίας Stone που εδρεύει στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ έμελλε να εξελιχθεί σε μία μεγάλη απογοήτευση για τους λάτρεις της μπύρας και όχι μόνο.

Συνέχεια...

Συνταγές: Εύκολη μαγιονέζα από αβοκάντο


Η μαγιονέζα αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο δημοφιλείς σάλτσες και έγινε ευρέως γνωστή μέσω της ραγδαίας διάδοσης της γαλλικής κουζίνας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Συνέχεια...

DIY: Κηραλοιφή (βασική συνταγή)


Η κηραλοιφή είναι ένα προϊόν ατομικής περιποίησης που μπορεί να μας προσφέρει ενυδάτωση και ανακούφιση από συγκάματα, ελαφρά εγκαύματα, ήπιες δερματοπάθειες, και επιφανειακές πληγές, ενώ μπορεί κάλλιστα να εφαρμοστεί σε όλο το σώμα - από το πρόσωπο και τα χείλη μέχρι τα χέρια και τα πέλματα των ποδιών.

Συνέχεια...

Smart tips: Πώς να βράσετε ένα αυγό ακριβώς όπως το θέλετε


Το να βράσει κανείς ένα αυγό αποτελεί σαφώς μία εύκολη υπόθεση ακόμη και για έναν αρχάριο. Το να καταφέρνει όμως κάποιος να βράζει τα αυγά του πάντα και ακριβώς όπως τα θέλει, χρειάζεται αρκετή ακρίβεια.

Συνέχεια...