Το Enallaktiko.gr μπορεί να λειτουργήσει σωστά μόνο με ενεργοποιημένη την

JAVASCRIPT

Ενεργοποίησέ την μέσα από τις ρυθμίσεις του περιηγητή σου!
Blog | Εναλλακτικό

Το καλάθι μου

DIY: Βάμμα πρόπολης


Βάμμα ή αλκοολικό διάλυμα ονομάζουμε ένα μείγμα, στο οποίο μία χημική ουσία είναι πλήρως διαλυμένη μέσα σε κάποιον διαλύτη όπως είναι το αλκοόλ. Βάμματα μπορούμε να παρασκευάσουμε από οποιαδήποτε ουσία - αποξηραμένα βότανα, φλύδες ή ρίζες φυτών - αρκεί η ουσία που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι διαλυτή στο οινόπνευμα.

Συνέχεια...

DIY: Σπιτική κηραλοιφή


Η κηραλοιφή είναι ένα προϊόν ατομικής περιποίησης που μπορεί να μας προσφέρει ενυδάτωση και ανακούφιση από συγκάματα, ελαφρά εγκαύματα, ήπιες δερματοπάθειες και επιφανειακές πληγές, ενώ μπορεί κάλλιστα να εφαρμοστεί σε όλο το σώμα - από το πρόσωπο και τα χείλη μέχρι τα χέρια και τα πέλματα των ποδιών.

Συνέχεια...

DIY: Σαπούνι ελαιολάδου (κλασική συνταγή)


Η παρασκευή σαπουνιού φαίνεται να έχει τις ρίζες της στην αρχαία Βαβυλώνα ήδη από το 2.800 π.Χ.. Αν και από τότε έχουν αλλάξει πολλά, μία συγκεκριμένη συνταγή παραμένει δημοφιλής μέχρι και στις μέρες μας. Φυσικά αναφερόμαστε στο σαπούνι ελαιολάδου, γνωστό και ως σαπούνι Καστίλης. 

Συνέχεια...

DIY: Σπιτική οδοντόκρεμα 6 συστατικών


Σε άλλη ανάρτηση είδαμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε τη δική μας σπιτική οδοντόκρεμα σε μία υπεραπλουστευμένη εκδοχή της. Σήμερα θα αναφερθούμε σε μία λίγο πιο εκλεπτυσμένη συνταγή, χρησιμοποιώντας βεβαίως μόνο ακίνδυνα και συνάμα αποτελεσματικά συστατικά.

Συνέχεια...

DIY: Μπάλες οξυγόνου (bath bombs)


Οι μπάλες οξυγόνου, γνωστές και ως bath bombs, είναι κατά βάση ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και κιτρικού οξέος (γνωστού και ως ξινό) με την προσθήκη κάποιου αρωματικού παράγοντα (αιθέριο έλαιο) καθώς και χρώματος.

Συνέχεια...

DIY: Σπιτικό κρεμοσάπουνο


Σε άλλη ανάρτησή μας είδαμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα το δικό μας υγρό σαπούνι, χρησιμοποιώντας μόνο τριμμένο σαπούνι και νερό. Σήμερα θα δούμε μία λίγο πιο εκλεπτυσμένη συνταγή, η οποία θα μας δώσει ένα σαφώς καλύτερο τελικό αποτέλεσμα.  

Συνέχεια...

DIY: Εντομοκτόνο spray με πράσινο σαπούνι & οινόπνευμα


Το έντομοκτόνο spray με πράσινο σαπούνι και οινόπνευμα είναι ένα φυτοπροστατευτικό προϊόν που μπορούμε να παρασκευάσουμε εύκολα και γρήγορα, αντικαθιστώντας τα ισχυρά, αλλά πολλές φορές επικίνδυνα προϊόντα του εμπορίου. 

Συνέχεια...

DIY: Χρώμα κιμωλίας


Στο διαδίκτυο θα βρει κανείς αμέτρητες φωτογραφίες με τεχνοτροπίες βαφής παλιών επίπλων, αντλώντας έμπνευση για το πώς μπορεί να αναβαθμιστεί αισθητικά ή ακόμη και να επανέλθει η χρηστικότητα αντικειμένων που διαφορετικά επρόκειτο να καταλήξουν σε κάποιο υπόγειο ή δίπλα σε κάποιο κάδο. 

Συνέχεια...

DIY: Απορρυπαντικό ρούχων σε σκόνη


Φτιάχνοντας κανείς μόνος του απορρυπαντικό πλυντηρίου δεν εξοικονομεί απλώς χρήματα, αλλά αποφεύγει και πολλά από τα επικίνδυνα χημικά πρόσθετα των απορρυπαντικών του εμπορίου. 

Συνέχεια...

DIY: Σαπούνι ελαίων με την ψυχρή μέθοδο


Η παρασκευή σαπουνιού είναι μία διαδικασία που φαίνεται να έχει τις ρίζες της στην αρχαία Βαβυλώνα ήδη από το 2.800 π.Χ. Έκτοτε η μέθοδος παρασκευής, αλλά και ο τρόπος χρήσης του έχει διαφοροποιηθεί κατά πολύ, καθώς μέχρι και πριν λίγα χρόνια το σαπούνι παρασκευαζόταν με τη χρήση αλισίβας (σταχτόνερο) και κυρίως από ζωικά λίπη.

Συνέχεια...

DIY: Σαπούνι γλυκερίνης για αρχάριους (melt & pour)


Σε άλλες αναρτήσεις είδαμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε σαπούνι ελαιολάδου με την ψυχρή μέθοδο και κρεμοσάπουνο με δύο τρόπους. Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα σαπουνάκια γλυκερίνης με τη μέθοδο melt and pour σε λιγότερο από 10'.

Συνέχεια...

DIY: Χειροποίητη αντηλιακή κρέμα


Για πολλούς από εμάς το Καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με όρους όπως ο ήλιος, η θάλασσα και η χαλάρωση. Εκτός όμως από αυτά, Καλοκαίρι μπορεί να σημαίνει επίσης καμμένη πλάτη, τσιμπήματα από κουνούπια, άμμος στο μαγιό και ο εκνευριστικός ήχος από τις ρακέτες στην παραλία. 

Συνέχεια...

DIY: Λοσιόν καθαρισμού για το πρόσωπο


Η σημερινή μας ανάρτηση απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες, καθώς το θέμα της είναι η επιμέλεια του προσώπου. Συγκεκριμένα θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε μέσα σε λιγότερο από 5' ένα εντελώς φυσικό προϊόν καθαρισμού και περιποίησης, χρησιμοποιώντας μόλις δύο υλικά!

Συνέχεια...

DIY: Βάμμα μαστίχας


Σε άλλη ανάρτηση είδαμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας σπιτικό βάμμα πρόπολης. Ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, σήμερα θα δούμε πώς φτιάχνεται το βάμμα μαστίχας. 

Συνέχεια...

DIY: Καθαριστική κρέμα κατά των αλάτων με βόρακα & λεμόνι


Ένας εύκολος, γρήγορος και οικονομικός τρόπος να καθαρίσουμε το μπάνιο μας χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον και τον οργανισμό μας με επιβλαβή χημικά είναι η παρασκευή καθαριστικής κρέμας με βόρακα και λεμόνι.

Συνέχεια...

DIY: Σπιτική οδοντόκρεμα για αρχάριους


Το να φτιάξει κανείς τη δική του σπιτική οδοντόκρεμα δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεστε. Μπορεί βεβαίως η οδοντόκρεμά μας να μην έχει την πιο ωραία επίγευση ή να μην κάνει τον ίδιο αφρό, αλλά σίγουρα στερείται μίας σειράς αχρείαστων χημικών που δεν σχετίζονται με την υγιεινή των δοντιών μας. 

Συνέχεια...

DIY: Εύκολο κρεμοσάπουνο από σαπούνι ελαιολάδου


Όταν δοκίμασα να φτιάξω για πρώτη φορά το δικό μου κρεμοσάπουνο, η αλήθεια είναι πως το έκανα με επιφύλαξη. Έκτοτε αναρωτιέμαι για ποιο λόγο αγοράζουμε ακόμη κρεμοσάπουνα από το Supermarket. 

Συνέχεια...

DIY: Απορρυπαντικό gel πλυντηρίου ρούχων


Σε άλλη ανάρτηση είδαμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα, γρήγορα και ανέξοδα τη δική μας σπιτική σκόνη πλυντηρίου. Σήμερα θα δούμε πώς μπορούμε να παρασκευάσουμε υγρό πλυντηρίου (ή για να είμαστε πιο ακριβείς gel).

Συνέχεια...

DIY: Στοματικό διάλυμα με μαγειρική σόδα


Σε άλλη ανάρτηση είδαμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε σπιτική οδοντόκρεμα. Σήμερα θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας στοματικό διάλυμα με βάση τη μαγειρική σόδα. 

Συνέχεια...

DIY: Μαλακτικό ρούχων με λευκό ξύδι & μαγειρική σόδα


Tα περισσότερα μαλακτικά ρούχων που κυκλοφορούν στο εμπόριο, εκτός από το γεγονός ότι κοστίζουν ακριβά, περιέχουν μία σειρά τοξικών χημικών ουσιών που καλό είναι να αποφεύγουμε, ειδικά όταν αυτά χρησιμοποιούνται κατά το πλύσιμο βρεφικών ρούχων.

Συνέχεια...