DIY: Σπιτική οδοντόκρεμα για αρχάριους

DIY: Σπιτική οδοντόκρεμα για αρχάριους | Enallaktiko.gr

Το να φτιάξει κανείς τη δική του σπιτική οδοντόκρεμα δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεστε. Μπορεί βεβαίως η οδοντόκρεμά μας να μην έχει την πιο ωραία γεύση ή να μην κάνει τον ίδιο αφρό, αλλά σίγουρα στερείται μίας σειράς αχρείαστων χημικών που δεν σχετίζονται με την υγιεινή των δοντιών μας.

Η σημερινή μας συνταγή απευθύνεται κυρίως σε αρχάριους που θέλουν να μυηθούν στην παρασκευή σπιτικών προϊόντων ατομικής φροντίδας και περιποίησης. Αν αναζητάτε μία πιο εκλεπτυσμένη συνταγή, κάντε κλικ εδώ

Υλικά:

Για την παρασκευή περίπου 120gr χειροποίητης οδοντόκρεμας θα χρειαστούμε τα παρακάτω υλικά:

= 2 κουταλιές της σούπας

= 50gr

Για την παρασκευή της δικής σας οδοντόκρεμας, καθώς και για οποιαδήποτε άλλη χρήση που σχετίζεται με την ατομική σας υγιεινή και φροντίδα, επιλέξτε μαγειρική σόδα χωρίς αλουμίνιο ή άλλα πρόσθετα. Η τιμής της είναι αρκετά πιο υψηλή, αλλά... ό,τι πληρώσετε θα πάρετε!

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και παρθένο λάδι καρύδας, το οποίο όμως - ανάλογα με την εποχή - ενδέχεται να χρειαστεί να προθερμάνετε, ώστε να αποκτήσει ρευστή υφή.

= 5 κουταλιές της σούπας

= 70gr

= 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού

= 5gr

= 10 σταγόνες

Ιδιαίτερα κατά  την εγκυμοσύνη, η χρήση αιθέριων ελαίων πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή. Συγκεκριμένα το αιθέριο έλαιο μέντας πρέπει να αποφεύγεται. Για το λόγο αυτό, αν είστε έγκυος καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με το ποια αιθέρια έλαια είναι ακίνδυνα ή να παραλείψετε το συγκεκριμένο συστατικό. Σε κάθε άλλη περίπτωση, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αιθέριο έλαιο δυόσμου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αιθέρια έλαια και τις ιδιότητές τους, κάντε κλικ εδώ

Διαδικασία:

1. Σε ένα καθαρό γουδί ή σε δοχείο προσθέτουμε τη σόδα και έπειτα τη γλυκερίνη, το αλάτι και το αιθέριο έλαιο. 

2. Αναμιγνύουμε για περίπου ένα λεπτό μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές και παχύρρευστο.

Για την ανάδευση, αν δε διαθέτετε γουδοχέρι, μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε την ανάποδη όψη μίας ξύλινης μαγειρικής κουτάλας.

3. Αποθηκεύουμε την οδοντόκρεμα σε ένα αποστειρωμένο γυάλινο βαζάκι. 

Παρατηρήσεις:

Η μαγειρική σόδα αποτελεί μία από τις καλύτερες ουσίες για να λευκάνετε τα δόντια σας. Είναι αρκετά ισχυρή ώστε να σπάσει τα αποθέματα πλάκας, χωρίς όμως να φθείρει το σμάλτο των δοντιών. Είναι ιδιαίτερα αλκαλική (pH 8,3) και ως εκ τούτου ενεργεί αντίθετα με τα οξέα που προκαλούν την τερηδόνα, διώχνοντας ταυτόχρονα την κακοσμία του στόματος. 

Το θαλασσινό αλάτι μπορεί να μας προστατεύσει από το σχηματισμό πλάκας και από την ουλίτιδα. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε ιώδιο, του χαρίζει αντιβακτηριακές ιδιότητες, ενώ βοηθά επίσης στην εξισορρόπηση των οξέων του στόματος. Τέλος, το αλάτι διεγείρει την παραγωγή σάλιου που με τη σειρά του, προστατεύει το σμάλτο των δοντιών. 

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί μέσο διάγνωσης, αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς.

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr

Σχόλια (2)

  • Χρήστο, αν και ένας οδοντίατρος θα μπορούσε να μας δώσει μία σαφώς πιο εμπεριστατωμένη απάντηση, αυτό που μπορούμε να πούμε με κάποια βεβαιότητα είναι πως η μαγειρική σόδα μπορεί πράγματι να βλάψει το σμάλτο των δοντιών μας αν χρησιμοποιηθεί πολύ συχνά ή με λάθος τρόπο, λόγω της αλκαλικότητάς της. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να ξεπλένουμε καλά το στόμα μετά τη χρήση.

    Δημήτρης από Enallaktiko.gr
  • Γειά σας.
    Όσο αφορά την μαγειρική σόδα τι ισχύει τελικά;
    Σε πολλά άρθρα διαβάζω ότι καταστρέφει το σμάλτο, έτσι η χρήση της προτείνεται για μία φορά την εβδομάδα.
    Ποιά είναι η επιστημονική θέση επί του θέματος;
    Ευχαριστώ.

    Χρήστος

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Το αβγό ενισχύει την απώλεια βάρους; | Enallaktiko.gr
Το αβγό είναι ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας που κατά καιρούς έχει ενοχοποιηθεί για το συσχετισμό του με την αύξηση της χοληστερόλης. Ο παραπάνω ισχυρισμός βεβαίως έχει πια καταρριφθεί και το αβγό - με εξαίρεση τους αυστηρά χορτοφάγους - αποκτά και πάλι περίοπτη θέση στην καθημερινή μας διατροφή.
Βαλεριάνα: Ένα ήπιο φυσικό αγχολυτικό | Enallaktiko.gr
Η βαλεριάνα (Valeriana Officinalis) είναι ένα πολυετές, αυτοφυές φυτό που ανθοφορεί κυρίως στην Ευρώπη και τη βορειοδυτική Ασία σε εδάφη με έντονη υγρασία, γόνιμα και ηλιόλουστα και είναι γνωστή ήδη από την αρχαιότητα για τις ηρεμιστικές και αγχολυτικές της ιδιότητες.