Άρθρα

Το γλουταμινικό οξύ, το MSG & το σύνδρομο του κινέζικου εστιατορίου | Enallaktiko.gr
Εδώ και δεκαετίες κυκλοφορεί ένας μύθος που έχει στιγματίσει σε κάποιο βαθμό την ασιατική κουζίνα και ειδικότερα την κινέζικη. Ο μύθος αυτός δεν είναι άλλος από το λεγόμενο σύνδρομο του κινέζικου εστιατορίου, ένας αδόκιμος όρος, ο οποίος - εκτός από το γεγονός ότι αγγίζει τα όρια του ρατσισμού - αποτελεί, όπως θα δούμε και παρακάτω, αποκύημα της φαντασίας ενός Αμερικανού ορθοπεδικού χειρούργου ονόματι Howard Steel.
Ο μύθος του Άι Βασίλη | Enallaktiko.gr
Η ιστορία του Santa Claus (στην Ελλάδα Άι Βασίλης) αποτελεί ένα συνονθύλευμα μύθων που ταξίδεψαν μέσα στο χρόνο για να καταλήξουν σε αυτό που τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία τις ημέρες των Χριστουγέννων. Ας ξεχάσουμε όμως για λίγο τον Άι Βασίλη και ας μιλήσουμε για τον... Άγιο Νικόλαο
Η ιστορία της Black Friday | Enallaktiko.gr
Η Black Friday είναι η μέρα που έπεται της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day), η οποία γιορτάζεται στις Η.Π.Α. την τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου και σηματοδοτεί την έναρξη της χειμερινής εμπορικής περιόδου. 
Η ιστορία των Οδηγών Michelin | Enallaktiko.gr
Η Michelin είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ελαστικών παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το 1889, μόλις τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου αυτοκινήτου, στην πόλη Clermont - Ferrand της Γαλλίας από τα αδέρφια Édouard και André Michelin.
Η ιστορία του σαμπουάν | Enallaktiko.gr
Το σαμπουάν ως προϊόν εμφανίστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα στην περιοχή ανατολικά της αυτοκρατορίας Mughal, η οποία είναι σήμερα χωρισμένη μεταξύ του Αφγανιστάν, του Μπαγκλαντές, της Ινδίας και του Πακιστάν. Αρχικά χρησιμοποιόταν κατά το μασάζ του κεφαλιού και αποτελούταν από σαπούνι διαλυμένο σε νερό μαζί με αρωματικά βότανα.