Η ιστορία της Black Friday


Η Black Friday είναι η μέρα που έπεται της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day), η οποία γιορτάζεται στις Η.Π.Α. την τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου και σηματοδοτεί την έναρξη της χειμερινής εμπορικής περιόδου. 

Διάβασε περισσότερα

Το γλουταμινικό οξύ, το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG), το umami & το σύνδρομο του κινέζικου εστιατορίου


Εδώ και δεκαετίες κυκλοφορεί ένας μύθος που έχει στιγματίσει σε κάποιο βαθμό την ασιατική κουζίνα και ειδικότερα την κινέζικη. Ο μύθος αυτός δεν είναι άλλος από το λεγόμενο σύνδρομο του κινέζικου εστιατορίου, ένας αδόκιμος όρος, ο οποίος - εκτός από το γεγονός ότι αγγίζει τα όρια του ρατσισμού - αποτελεί, όπως θα δούμε και παρακάτω, αποκύημα της φαντασίας ενός Αμερικανού ορθοπεδικού χειρούργου ονόματι Howard Steel.

Διάβασε περισσότερα

Η ιστορία των Οδηγών Michelin


Η Michelin είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ελαστικών παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το 1889, μόλις τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου αυτοκινήτου, στην πόλη Clermont - Ferrand της Γαλλίας από τα αδέρφια Édouard και André Michelin.

Διάβασε περισσότερα

Από την 8ωρη στην 6ωρη εργασία


Έχει περάσει περίπου ενάμισης αιώνας από το Σάββατο της 1ης Μαΐου του 1886, όταν περίπου 80.000 διαδηλωτές ξεκινούσαν την ειρηνική τους διαμαρτυρία στην πλατεία Haymarket του Chicago, του μεγαλύτερου βιομηχανικού κέντρου των Η.Π.Α εκείνη την εποχή.

Διάβασε περισσότερα

Ο μύθος του Άι Βασίλη


Η ιστορία του Santa Claus (στην Ελλάδα Άι Βασίλης) αποτελεί ένα συνονθύλευμα μύθων που ταξίδεψαν μέσα στο χρόνο για να καταλήξουν σε αυτό που τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία τις ημέρες των Χριστουγέννων. Ας ξεχάσουμε όμως για λίγο τον Άι Βασίλη και ας μιλήσουμε για τον... Άγιο Νικόλαο

Διάβασε περισσότερα