Άρθρα

Τα τελευταία χρόνια, η πρωτεΐνη έχει μετατραπεί από ένα απαραίτητο για τον άνθρωπο μακροθρεπτικό συστατικό σε κάτι σχεδόν μυθικό.

Ο θυρεοειδής αδένας που συναντάται στην πρόσθια περιοχή του λαιμού μας είναι ένας από τους σημαντικότερους ρυθμιστές του σώματος, καθώς επηρεάζει μεταξύ άλλων τον βασικό μεταβολισμό, την ενέργεια και την ψυχική μας διάθεση.

Ο όρος τροφική επιλεκτικότητα (Food Selectivity) περιγράφει την επίμονη αποδοχή περιορισμένου αριθμού τροφών, συχνά με έντονη αποστροφή σε νέες γεύσεις και υφές.

Αν έπρεπε να δώσουμε έναν ορισμό του ιδανικού τροφίμου για τον άνθρωπο, αυτός θα ήταν ο εξής: Ιδανικό τρόφιμο είναι αυτό που περιέχει όλα τα απαραίτητα για τον άνθρωπο θρεπτικά συστατικά σε ποσότητες που αρκούν για να καλύψουν τις καθημερινές απαιτήσεις του οργανισμού μας χωρίς όμως να τις υπερβαίνουν.

Η επεξήγηση των μερίδων φαγητού είναι ένα κομμάτι της διατροφικής μας αγωγής, τη σημασία του οποίου δεν πρέπει να παραβλέπουμε. Η σωστή κατανόηση του μεγέθους των μερίδων μας δε θα μας βοηθήσει απλώς στο να έχουμε έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας με το διαιτολόγο μας, αλλά αποτελεί και προϋπόθεση για τη σωστή εφαρμογή του προγράμματος διατροφής που πρόκειται να ακολουθήσουμε.