Λάδι καρύδας το αμφιλεγόμενο


Το λάδι καρύδα (κοκοφοινικέλαιο) είναι το έλαιο που παράγεται από τους ώριμους καρπούς του είδους Cocos Nucifera, δηλαδή του κοκοφοίνικα και το συναντούμε είτε σαν ένα διαφανές λεπτόρρευστο έλαιο, είτε με τη μορφή βουτύρου.

Διάβασε περισσότερα

Το γλυκογόνο & ο ρόλος του στην άθληση


Σε άλλη ανάρτησή μας αναφερθήκαμε στην ενέργεια που παράγει και καταναλώνει το ίδιο μας το σώμα, καθώς και στους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την απελευθέρωση και την καύση αυτής της ενέργειας. Σήμερα θα μιλήσουμε για έναν από τους τρόπους με τους οποίος το σώμα μας αποθηκεύει και αντλεί ενέργεια, το γλυκογόνο.

Διάβασε περισσότερα

Πώς νοθεύεται το μέλι ή γιατί το μέλι πρέπει να είναι ακριβό


Παρά την παγκόσμια μείωση του πληθυσμού των μελισσών από την ευρεία χρήση φυτοφαρμάκων και εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η Κίνα (ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μελιού παγκοσμίως) έχει από το 2000 σχεδόν διπλασιάσει την παραγωγή μελιού της, όταν μέσα στο ίδιο διάστημα ο αριθμός των κυψελών της υπολογίζεται αυξημένος μόλις κατά 23%.

Διάβασε περισσότερα

Το γλουταμινικό οξύ, το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG), το umami & το σύνδρομο του κινέζικου εστιατορίου


Εδώ και δεκαετίες κυκλοφορεί ένας μύθος που έχει στιγματίσει σε κάποιο βαθμό την ασιατική κουζίνα και ειδικότερα την κινέζικη. Ο μύθος αυτός δεν είναι άλλος από το λεγόμενο σύνδρομο του κινέζικου εστιατορίου, ένας αδόκιμος όρος, ο οποίος - εκτός από το γεγονός ότι αγγίζει τα όρια του ρατσισμού - αποτελεί, όπως θα δούμε και παρακάτω, αποκύημα της φαντασίας ενός Αμερικανού ορθοπεδικού χειρούργου ονόματι Howard Steel.

Διάβασε περισσότερα

Τι είναι ο κιρκάδιος ρυθμός και πώς μας επηρεάζει;


Ο κιρκάδιος, κιρκαδικός ή κιρκαδιανός ρυθμός (Circadian Rhythm) είναι μία βιολογική διαδικασία που έχει παρατηρηθεί τόσο στον άνθρωπο, όσο και σε πολλούς άλλους ζωντανούς οργανισμούς και την οποία θα μπορούσαμε να περιγράψουμε με κάποιον τρόπο ως το βιολογικό μας ρολόι.

Διάβασε περισσότερα