Φρικασέ μανιταριών σε λιγότερο από 30' | Enallaktiko.gr

Φρικασέ μανιταριών σε λιγότερο από 30'

Το φρικασέ (Fricassée) είναι ένα πιάτο της γαλλικής κουζίνας με δεκάδες παραλλαγές που τις προηγούμενες δεκαετίες έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα μας μάλλον κυρίως χάρη στον Νικόλαο Τσελεμεντέ.
Πρόκειται για ένα βραστό γεύμα, το οποίο συνήθως έχει σαν βασικό υλικό του το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι κ.α.) ή στις πιο light εκδοχές του κάποιο λευκό κρέας, όπως είναι το κοτόπουλο.
Ωστόσο, δεν είναι το είδος του κρέατος που κάνει το φρικασέ, καθώς ο όρος αναφέρεται στον τρόπο μαγειρέματος συνολικά και όχι στη βασική πρώτη ύλη που θα χρησιμοποιηθεί. Έτσι, μπορεί κανείς να το φτιάξει με οποιοδήποτε κρέας (ακόμη και με ψάρι) ή και χωρίς αυτό!
Ο ζωμός του βραστού κρέατος στο φρικασέ μπορεί να "δέσει" με βούτυρο, κρέμα γάλακτος, γάλα ή αβγολέμονο και συνήθως περιέχει κάποιο συνδυασμό από μαρούλι, σπανάκι, βλίτα, αντίδια, καυκαλήθρες, λάπαθα και σέσκουλα μαζί με φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο χωρίς φυσικά να "απαγορεύεται" η προσθήκη πράσου, σέλινου ή ό,τι άλλου αντίστοιχου υλικού.
Στη σημερινή μας συνταγή θα παραλείψουμε εντελώς το κρέας, αντικαθιστώντας το με ωραιότατα μανιτάρια και συγκεκριμένα με ένα μείγμα από φρέσκα Agaricus και αποξηραμένα άγρια βασιλομανίταρα (Porcini). Και για να το κάνουμε αυστηρά χορτοφαγικό, είπαμε να αντικαταστήσουμε το κλασικό αβγολέμονο με μία νόστιμη και θρεπτική παρασκευή από ταχίνι ολικής άλεσης και λεμόνι.
Μάλιστα, αν για την εκτέλεση της συνταγής χρησιμοποιήσουμε μόνο μαρούλι ή σπανάκι που δε χρειάζονται βράσιμο, τότε μπορούμε να έχουμε το γεύμα μας έτοιμο σε λιγότερο από 30'!
Χρόνος προετοιμασίας 4 μερίδων: 10'
Χρόνος μαγειρέματος: 20'
Βαθμός δυσκολίας: 2/5

Μερίδες

Επιλέξτε αριθμό μερίδων!

Υλικά

Για τη σούπα
Φρέσκα μανιτάρια
Αποξηραμένα μανιτάρια
Μαρούλι
Εναλλακτικά ή συνδυαστικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φύλλα από σπανάκι ή σπανάκι Baby.
Φρέσκο κρεμμυδάκι
Εδώ, εκτός από φρέσκο κρεμμύδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επίσης, λευκό ξερό κρεμμύδι, πράσο ή άλλο μυρωδικό της επιλογής σας.
Άνηθος
Ελαιόλαδο

Νερό
Αλάτι
Μαύρο πιπέρι
Για την αντικατάσταση του αβγολέμονου
Ταχίνι
Ειδικότερα κατά την περίοδο της νηστείας, καλό θα ήταν να προτιμάστε το ταχίνι ολικής άλεσης.
Χυμός λεμονιού
Διατροφική μαγιά
Η διατροφική μαγιά θα βοηθήσει στο επιπλέον χύλωμα του ζωμού, εμπλουτίζοντας το πιάτο σας τόσο γευστικά, όσο και διατροφικά.
Κουρκουμάς
Η μικρή αυτή προσθήκη θα δώσει ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα στο πιάτο σας, εμπλουτίζοντάς το διατροφικά με τα πολύτιμα συστατικά της.

Διαδικασία

1. Καθαρίζουμε το μαρούλι ή/και το σπανάκι και πλένουμε καλά τα φύλλα τους. Τα αφήνουμε για λίγα λεπτά μέσα σε νερό με λίγο ξύδι και στη συνέχεια πλένουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον άνηθο και τα αφήνουμε σε μία άκρη.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν έτοιμα κομμένα και πλυμένα λαχανικά που αν και συνήθως δεν είναι και η πιο γευστική επιλογή για σαλάτα, στην περίπτωσή μας αποτελούν μία ιδιαιτέρως πρακτική λύση που μας βοηθά να εξοικονομήσουμε χρόνο.
2. Τοποθετούμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ένα μεγάλο φλιτζάνι και προσθέτουμε σε αυτό καυτό νερό. Όσο αυτά μουλιάζουν, καθαρίζουμε και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τα φρέσκα μανιτάρια. Στη συνέχεια στεγνώνουμε τα λαχανικά μας και τα κόβουμε στο μέγεθος της αρεσκείας μας.
Το μαρούλι και το σπανάκι, αν δε θέλετε να "χαθούν" μέσα στο φαγητό, καλό είναι να κοπούν σε μεγάλα κομμάτια.
3. Σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνουμε δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε ελαφρώς τα φρέσκα μανιτάρια μαζί με το κρεμμυδάκι.
4. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια μαζί με το ζωμό τους, τον άνηθο και 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό και τα αφήνουμε να πάρουν όλα μαζί μία βράση.
5. Στο μεταξύ, σε ένα μπολάκι προσθέτουμε το ταχίνι, το χυμό λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι και προαιρετικά τη διατροφική μαγιά και τον κουρκουμά. Με ένα πιρούνι αναδεύουμε, προσθέτοντας 1-2 κουταλιές από το ζωμό του φαγητού.
6. Πριν προσθέσουμε στο φαγητό μας το εναλλακτικό "αβγολέμονο" που ετοιμάσαμε, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο μαζί με τα φυλλώδη λαχανικά μας, κλείνοντας την κατσαρόλα μας και σβήνοντας την εστία μας.
7. Μετά από μόλις 2-3', αποσύρουμε το σκεύος από την καυτή εστία και αναδεύουμε το φαγητό μας, προσθέτοντας το μείγμα με το ταχίνι.
Μη σας ανησυχεί αν δεν έχει μαραθεί πλήρως το μαρούλι ή το σπανάκι, καθώς - λόγω της υψηλής θερμοκρασίας - αυτά θα εξακολουθήσουν να μαγειρεύονται.
8. Δοκιμάζουμε και - αν χρειαστεί - προσθέτουμε επιπλέον αλάτι, λεμόνι ή πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό μας να "ξεκουραστεί" για 10' πριν το σερβίρουμε.
Κατά το σερβίρισμα μπορείτε προαιρετικά να προσθέσετε σε κάθε πιάτο μερικές σταγόνες τρουφόλαδο ή λίγο φρέσκο άνηθο.

Wine Pairing

Το φρικασέ μανιταριών μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με ένα ποτήρι λευκό κρασί και συγκεκριμένα με ένα δροσερό Sauvignon Blanc. Το μέτριο σώμα και η υψηλή οξύτητα της εν λόγω ποικιλίας είναι δύο χαρακτηριστικά που δένουν άψογα τόσο με τις γήινες γεύσεις των μανιταριών, όσο και με την οξύτητα του λεμονιού. Μάλιστα, η μικρή περιεκτικότητά της σε τανίνες, επιτρέπει αυτόν τον συνδυασμό ακόμη και στην περίπτωση που προσθέσετε αβγολέμονο.

Διατροφική αξία*

Ενέργεια 301kcal
Λιπαρά 26,1g
εκ των οποίων κορεσμένα 3,7g
Υδατάνθρακες 7,8g
εκ των οποίων σάκχαρα 3,7g
Εδώδιμες ίνες 7,0g
Πρωτεΐνες 11,1g
Αλάτι 1,0g
*: Κατά προσέγγιση υπολογισμός ανά μερίδα 442 γραμμαρίων
Περισσότερα άρθρα σαν αυτό ››

Διαβάστε επίσης

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Όλα τα σχόλια ελέγχονται πριν κοινοποιηθούν. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.