Λεβάντα: Ένα βότανο, πλούσιο σε άρωμα & ιδιότητες | Enallaktiko.gr

Λεβάντα: Ένα βότανο, πλούσιο σε άρωμα & ιδιότητες

Η λεβάντα είναι ένα πολυετές θαμνώδες φυτό, εγγενές στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Είναι ανθεκτικό στον ήλιο και στην ξηρασία, όσο και στην αυξομείωση της θερμοκρασίας και ευδοκιμεί σε περιοχές με μέτρια υγρασία και καλά στραγγιζόμενα εδάφη, πλούσια σε ασβέστιο.
Στη χώρα μας, μεταξύ των δεκάδων ειδών λεβάντας που υπάρχουν ανά το τον κόσμο, καλλιεργείται περισσότερο το είδος Lavandula Stoechas, γνωστό και ως λεβάντα η στοιχάς, αγριολεβάντα, λαμπρή, μυροφόρα, καραμπάσι, αβαγιανός ή χαμολίβανο. Άλλα δημοφιλή είδη λεβάντας που μπορεί να βρει κανείς στη χώρα μας είναι αυτά της στενόφυλλης λεβάντας (Lavandula Angustifolia) και της λεβάντας της οδοντωτής (Lavandula Dentata).

Ιδιότητες

Οι ιδιότητες της λεβάντας ήταν γνωστές ήδη από την αρχαιότητα. Ο Διοσκουρίδης αναφέρει πως η κατανάλωσή της βοηθά στην ανακούφιση από τη δυσπεψία, τους πονοκεφάλους και τον ερεθισμό του λαιμού, ενώ τη θεωρούσε επίσης κατάλληλη για εξωτερική χρήση κατά την περιποίηση πληγών και δερματικών παθήσεων.
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, τα αποξηραμένα άνθη του φυτού χρησιμοποιούνται κυρίως για τη μείωση του άγχους και της υπερέντασης, αλλά και για την αντιμετώπιση των νευρικών πονοκεφάλων και της αϋπνίας.
Η λεβάντα υποστηρίζεται ακόμη πως έχει σημαντική αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση και για αυτό το λόγο θεωρείται ιδανική για την περιποίηση επιφανειακών πληγών και εγκαυμάτων, ενώ ταυτόχρονα είναι κατάλληλη και για την περιποίηση της επιδερμίδας σε περιπτώσεις ακμής, εκζέματος, ψωρίασης και άλλων δερματικών παθήσεων.
Τέλος, η λεβάντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντικαταρροϊκό, ως εντομοαπωθητικό ή απλώς σαν ένα καλλωπιστικό φυτό για τον εξωραϊσμό του κήπου ή της βεράντας μας.

Τρόποι χρήσης & δοσολογία

Η λεβάντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους - σαν αφέψημα, σαν ανθόνερο, σαν βάμμα ή σαν αιθέριο έλαιο.
Ως αφέψημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως χαλαρωτικό, όσο και για την καταπολέμηση των παρασίτων στα έντερα. Για κάθε φλιτζάνι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη λεβάντα, αφήνοντας το βότανο μέσα σε καυτό νερό για περίπου 10 λεπτά. Η ημερήσια συνιστώμενη δόση με αυτόν τον τρόπο είναι τα 3 φλιτζάνια.
Το ανθόνερο και το βάμμα λεβάντας είναι ιδιαίτερα αρωματικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα ακόμη και σε παιδιά. Είναι χαλαρωτικά και ελαφρώς υπνωτικά, ενώ ενδείκνυνται για την περιποίηση της επιδερμίδας και ιδιαίτερα της μικτής.
Το αιθέριο έλαιο λεβάντας παράγεται από τα φύλλα του φυτού. Είναι ιδιαίτερα αρωματικό, μη τοξικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί επάνω στο δέρμα ακόμη και αδιάλυτο. Ως συστατικό σε λάδια για μασάζ μπορεί να χαλαρώσει τους μύες και να μας ανακουφίσει από τους νευραλγικούς και ρευματικούς πόνους. Η εισπνοή του αιθέριου ελαίου λεβάντας μπορεί να μας προσφέρει - εκτός από χαλάρωση - ανακούφιση από την ρινική καταρροή, αλλά και από πολλά δυσάρεστα συμπτώματα των θωρακικών λοιμώξεων. Τέλος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μερικές σταγόνες από το αιθέριο έλαιο λεβάντας για να αρωματίσουμε το χώρο μας, τα ρούχα μας ή απλά για να απαλλαγούμε από τα ενοχλητικά έντομα.

Παρενέργειες & αντενδείξεις

Η λεβάντα, όπως ήδη αναφέρθηκε, είναι γνωστή για τη χαλαρωτική της δράση. Ωστόσο, σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει έντονη υπνηλία. Για το λόγο αυτό, καλό είναι η χρήση της να αποφεύγεται από άτομα που πρόκειται να οδηγήσουν ή να εκτελέσουν ριψοκίνδυνες εργασίες.
Τα αιθέρια έλαια γενικότερα αποτελούν προϊόντα υψηλής συμπύκνωσης και με ισχυρά δραστικά συστατικά και ως εκ τούτου πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα με υπευθυνότητα και γνώση. 
Αιθέριο έλαιο λεβάντας
Περισσότερα άρθρα σαν αυτό ››

Διαβάστε επίσης

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Όλα τα σχόλια ελέγχονται πριν κοινοποιηθούν. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.