Το Enallaktiko.gr μπορεί να λειτουργήσει σωστά μόνο με ενεργοποιημένη την

JAVASCRIPT

Ενεργοποίησέ την μέσα από τις ρυθμίσεις του περιηγητή σου!
Blog | Εναλλακτικό

Το καλάθι μου

Agar Agar: Η ζελατίνη των χορτοφάγων


Το άγαρ άγαρ (Agar Agar) είναι μία άοσμη ουσία με ουδέτερη γεύση, συνήθως σε μορφή υπόλευκης σκόνης και η οποία προέρχεται από το εκχύλισμα ενός συγκεκριμένου είδους λευκών φυκιών, του Agarophyte Gelidium. Σαν πρόσθετο τροφίμων το συναντούμε ως Ε406 και χρησιμοποιείται ως πηκτικό μέσο στη θέση της ζελατίνης ζωικής προέλευσης σε τζελ, κρέμες, μαρμελάδες, κέικ κ.α.

Συνέχεια...

Σπαθόχορτο: Το βότανο που επουλώνει τις πληγές του σώματος και του πνεύματος


Το υπερικό το διάτρητο (Hypericum Perforatum), γνωστό επίσης και ως βάλσαμο, βαλσαμόχορτο, σπαθόχορτο, St. John's-wort κ.α. είναι ένα πολυετές ζιζάνιο που ευδοκιμεί κυρίως σε ξηρές περιοχές της Ευρώπης της Ασίας και της Β. Αφρικής.

Συνέχεια...

Λεβάντα: Το άρωμα της χαλάρωσης


Η λεβάντα είναι ένα πολυετές θαμνώδες φυτό με ύψος που κυμαίνεται μεταξύ 30 και 80 εκατοστών. Τα φύλλα της έχουν χρώμα γκριζοπράσινο, ενώ οι ανθοφόροι βλαστοί της καταλήγουν σε ταξιανθία τύπου στάχεος. 

Συνέχεια...

Γανόδερμα: Το μανιτάρι της αθανασίας


Το γανόδερμα (ganoderma lucidum ή reishi) είναι ένα σκληρό, ξυλώδες μανιτάρι σπουδαίας θεραπευτικής αξίας που ευδοκιμεί σε εύκρατες περιοχές και αναπτύσσεται συνήθως πάνω σε νεκρούς κορμούς και θαμμένες ρίζες πλατύφυλλων φυλλοβόλων και σπανιότερα κωνοφόρων δέντρων. Παρόλο που δεν είναι βότανο, το γανόδερμα ταξινομείται μεταξύ των σπάνιων προσαρμογόνων βοτάνων και χρησιμοποιείται ως τέτοιο για περισσότερο από 2.000 χρόνια κυρίως στην Κίνα και την Ιαπωνία.

Συνέχεια...

Βαλεριάνα: Ένα ήπιο φυσικό αγχολυτικό


Η βαλεριάνα (Valeriana Officinalis) είναι ένα πολυετές, αυτοφυές φυτό που ανθοφορεί κυρίως στην Ευρώπη και τη βορειοδυτική Ασία σε εδάφη με έντονη υγρασία, γόνιμα και ηλιόλουστα και είναι γνωστή ήδη από την αρχαιότητα για τις ηρεμιστικές και αγχολυτικές της ιδιότητες. 

Συνέχεια...

Φύλλα Αιγύπτου: Το φυσικό καθαρτικό


Τα φύλλα Αιγύπτου ή φύλλα Αλεξανδρείας (Cassia Angustifolia ή Cassia Senna) είναι ένα θεραπευτικό βότανο, το οποίο καλλιεργείται στην Ινδία και σε χώρες γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα. Η ονομασία της προήλθε από το λιμάνι της Αλεξάνδρειας, απ' όπου και εισήχθη στην ευρωπαϊκή ήπειρο ήδη από τον 11ο αιώνα.

Συνέχεια...

Ψύλλιο: Ένα βότανο πολλών χρήσεων


Το ψύλλιο (Psyllium) είναι οι σπόροι που λαμβάνονται από το φυτό πλαντάγκο (Plantago), το οποίο φύεται κυρίως σε περιοχές της Ινδίας και έχει γίνει γνωστό τόσο για τις καθαρτικές, όσο και για τις υπακτικές του ιδιότητες. Η κατανάλωσή του συστήνεται συχνά για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα και τις αιμορροΐδες, καθώς και σε περιπτώσεις διάρροιας.

Συνέχεια...

Αρπαγόφυτο: Το βότανο που ανακουφίζει από τους μυοσκελετικούς πόνους


Το αρπαγόφυτο (Harpagophytum Procumbens), γνωστό στα αγγλικά και ως «νύχι του Διαβόλου» (Devil’s Claw) είναι ένα έρπον, ποώδες και πολυετές φυτό με ιδιαίτερα ανθεκτικές ρίζες και αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα φαρμακευτικά βότανα που μας έχει δώσει η αφρικανική ήπειρος.

Συνέχεια...

Αχίλλεια - το βότανο των πολεμιστών


Η αχίλλεια, αχιλλέα, χιλιόφυλλος ή αγριαψιθιά είναι ένα πολυετές, θαμνώδες και πικρό βότανο, γνωστό εδώ και αιώνες για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Ανθοφορεί σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο από τα τέλη της Άνοιξης μέχρι και της αρχές του Φθινοπώρου σε εδάφη έως και 3.500 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. 

Συνέχεια...

Πρόπολη: Ένα φυσικό αντιβιοτικό


Η πρόπολη είναι μία ουσία που παράγουν οι μέλισσες μετά από συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων από τους φλοιούς φυτών και τον εμπλουτισμό τους με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες. Το χρώμα της μπορεί να ποικίλει από κιτρινοπράσινο και πορτοκαλοπράσινο μέχρι καστανό και σκούρο καφέ. 

Συνέχεια...

Η Aloe Vera και οι ιδιότητές της


Η φαρμακευτική αλόη (Aloe Vera) είναι ένα κακτοειδές φυτό που φύεται σε άνυδρα κλίματα. Χρήση της μπορεί να γίνει τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά. 

Συνέχεια...

Matcha - Το απόλυτο πράσινο τσάι


Οι Ιάπωνες, ο λαός με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως, συνηθίζουν να πίνουν ένα ρόφημα που κατά πολλούς θεωρείται το μυστικό της μακροζωίας τους, το τσάι matcha (μάτσα) που στα ιαπωνικά σημαίνει "τριμμένο τσάι".

Συνέχεια...

Κανέλα: Ένα φυσικό φάρμακο κατά του διαβήτη


Η κανέλα αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα μπαχαρικά στον κόσμο. Οι πιο γνωστές ποικιλίες της είναι η λεγόμενη "γνήσια", την οποία βρίσκουμε στην αγορά ως κανέλα Κεϋλάνης (ceylon) και η κασσία (cassia) που συχνά αναφέρεται και ως κινέζικη.

Συνέχεια...

Εχινάκεια - Ένας ισχυρός σύμμαχος για την υγεία μας


Η εχινάκεια, εχινάκια ή εχινάτσια αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα βότανα και είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία μας ειδικά τους χειμερινούς μήνες. 

Συνέχεια...