Το καλάθι μου

Φύλλα Αιγύπτου: Το φυσικό καθαρτικό


Τα φύλλα Αιγύπτου ή φύλλα Αλεξανδρείας (cassia angustifolia ή cassia senna) είναι ένα θεραπευτικό βότανο, το οποίο καλλιεργείται στην Ινδία και σε χώρες γύρω από την Ερυθρά θάλασσα.

Συνέχεια...

Άγαρ Άγαρ: Η ζελατίνη των χορτοφάγων


Το άγαρ άγαρ (Agar Agar) είναι μία άοσμη ουσία με ουδέτερη γεύση, συνήθως σε μορφή υπόλευκης σκόνης και η οποία προέρχεται από το εκχύλισμα ενός συγκεκριμένου είδους λευκών φυκιών, του Agarophyte Gelidium. Σαν πρόσθετο τροφίμων το συναντούμε ως Ε406 και χρησιμοποιείται ως πηκτικό μέσο στη θέση της ζελατίνης ζωικής προέλευσης σε τζελ, κρέμες, μαρμελάδες, κέικ κ.α.

Συνέχεια...

Αρπαγόφυτο: Το βότανο που ανακουφίζει από τους μυοσκελετικούς πόνους


Το αρπαγόφυτο (Harpagophytum Procumbens), γνωστό στα αγγλικά και ως «νύχι του Διαβόλου» (Devil’s Claw) είναι ένα έρπον, ποώδες και πολυετές φυτό με ιδιαίτερα ανθεκτικές ρίζες και αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα φαρμακευτικά βότανα που μας έχει δώσει η αφρικανική ήπειρος.

Συνέχεια...

Βαλεριάνα: Ένα ήπιο φυσικό αγχολυτικό


Η Βαλεριάνα (Valeriana Officinalis) είναι ένα πολυετές, αυτοφυές φυτό που ανθοφορεί κυρίως στην Ευρώπη και τη βορειοδυτική Ασία σε εδάφη με έντονη υγρασία, γόνιμα και ηλιόλουστα και είναι γνωστή ήδη από την αρχαιότητα για τις ηρεμιστικές και αγχολυτικές της ιδιότητες. 

Συνέχεια...

Πρόπολη: Ένα φυσικό αντιβιοτικό


Η πρόπολη είναι μία ουσία που παράγουν οι μέλισσες μετά από συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων από τους φλοιούς φυτών και τον εμπλουτισμό τους με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες.

Συνέχεια...

Matcha - Το απόλυτο πράσινο τσάι


Οι Ιάπωνες, ο λαός με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως, συνηθίζουν να πίνουν ένα ρόφημα που κατά πολλούς θεωρείται το μυστικό της μακροζωίας τους, το τσάι matcha (μάτσα) που στα ιαπωνικά σημαίνει "τριμμένο τσάι".

Συνέχεια...

Κανέλα: Ένα φυσικό φάρμακο κατά του διαβήτη


Η κανέλα αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα μπαχαρικά στον κόσμο. Οι πιο γνωστές ποικιλίες της είναι η λεγόμενη "γνήσια", την οποία βρίσκουμε στην αγορά ως κανέλα Κεϋλάνης (ceylon) και η κασσία (cassia) που συχνά αναφέρεται και ως κινέζικη.

Συνέχεια...

Γανόδερμα: το μανιτάρι της αθανασίας


Το γανόδερμα (Ganoderma Lucidum ή Reishi Mushroom) είναι ένα σκληρό, ξυλώδες μανιτάρι σπουδαίας θεραπευτικής αξίας που ευδοκιμεί σε εύκρατες περιοχές και αναπτύσσεται κυρίως σε φυλλοβόλα και κωνοφόρα δέντρα.

Συνέχεια...

Σπαθόχορτο: Το βότανο που επουλώνει τις πληγές του σώματος και του πνεύματος


Το υπερικό το διάτρητο (Hypericum Perforatum), γνωστό επίσης και ως βάλσαμο, βαλσαμόχορτο, σπαθόχορτο, St. John's-wort κ.α. είναι ένα πολυετές ζιζάνιο που ευδοκιμεί κυρίως σε ξηρές περιοχές της Ευρώπης της Ασίας και της Β. Αφρικής.

Συνέχεια...

Εχινάκεια - Ένας ισχυρός σύμμαχος για την υγεία μας


Η εχινάκεια, εχινάκια ή εχινάτσια αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα βότανα και είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία μας ειδικά τους χειμερινούς μήνες. 

Συνέχεια...

Ψύλλιο: Ένα βότανο πολλών χρήσεων


Το ψύλλιο (psyllium), γνωστό και ως πεντάνευρο ή ισπάγκουλα (ispaghula) είναι οι σπόροι που λαμβάνονται από το φυτό πλαντάγκο (plantago) που φύεται κυρίως σε περιοχές της Ινδίας...

Συνέχεια...

Η Aloe Vera και οι ιδιότητές της


Η φαρμακευτική αλόη (Aloe Vera) είναι ένα κακτοειδές φυτό που φύεται σε άνυδρα κλίματα. Χρήση της μπορεί να γίνει τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά. 

Συνέχεια...

Λεβάντα: Το άρωμα της χαλάρωσης


Η λεβάντα είναι ένα πολυετές θαμνώδες φυτό με ύψος που κυμαίνεται μεταξύ 30 και 80 εκατοστών. Τα φύλλα της έχουν χρώμα γκριζοπράσινο, ενώ οι ανθοφόροι βλαστοί της καταλήγουν σε ταξιανθία τύπου στάχεος. 

Συνέχεια...

Αχίλλεια - το βότανο των πολεμιστών


Η αχίλλεια, αχιλλέα, χιλιόφυλλος ή αγριαψιθιά είναι ένα πολυετές, θαμνώδες και πικρό βότανο, γνωστό εδώ και αιώνες για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Συνέχεια...