Ριζότο με σάλτσα ντομάτας

Ριζότο με σάλτσα ντομάτας | Enallaktiko.gr
Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε μία λίγο διαφορετική εκδοχή του ριζότο που έχουμε συνήθως στο μυαλό μας, η οποία είναι εμπνευσμένη και επηρεασμένη από ένα πιάτο που έχει τις ρίζες του στο μακρινό Μεξικό. Το arroz mexicano (αρός μεχικάνο), arroz rojo (αρός ρόχο) ή arroz con tomate (αρός κον τομάτε) αποτελεί ένα δημοφιλές "μαμαδίστικο" και οικονομικό φαγητό που μπορεί να συνοδεύσει κρέας, ψάρια και θαλασσινά ή να σταθεί ακόμη και μόνο του σαν κυρίως γεύμα και που, εκτός από το Μεξικό, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και στην Πορτογαλία
Το συγκεκριμένο πιάτο συνήθως γίνεται με κάποιο σπυρωτό ρύζι, ωστόσο εμείς επιλέξαμε να το "πειράξουμε", μαγειρεύοντάς το με τρόπο παρόμοιο με αυτόν ενός ιταλικού ριζότο με ντομάτα (risotto con pomodori) και προσαρμόζοντάς το ελαφρώς στις δικές μας βαλκανικές γεύσεις.
Χρόνος προετοιμασίας με χρήση έτοιμου ζωμού: 10'
Χρόνος μαγειρέματος: 30'
Βαθμός δυσκολίας: 2/5

Μερίδες

Επιλέξτε αριθμό μερίδων!

Υλικά

Ρύζι Arborio
Αν δε διαθέτετε ρύζι ποικιλίας Arborio, μπορείτε να συμβιβαστείτε και με το δικό μας Καρολίνα.
Σάλτσα ντομάτας
Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε ντομαχυμό (passata) ή κάποια από τις σάλτσες της οικογένειας Ναουμίδη από τον Άγιο Παντελεήμονα Φλωρίνης - με βασιλικό, ντομάτα και πιπεριά ή με πιπεριά, ντομάτα και άγριο σκόρδο.
Πελτές ντομάτας
Στην αυθεντική μεξικάνικη συνταγή χρησιμοποιείται συνήθως πελτές ντομάτας με την προσθήκη φρέσκων πιπεριών.
Εδώ, ανάλογα με την εποχή, μπορείτε να συμπεριλάβετε και φρέσκια ντομάτα κομμένη σε κύβους, ντοματίνια ή ακόμη και λιαστές ντομάτες που όμως είναι καλό να προστεθούν προς το τέλος του μαγειρέματος (εκτός κι αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε πάστα λιαστής ντομάτας).
Για πιο ειδικές περιστάσεις, αξίζει να χρησιμοποιήσετε ντοματίνια, τα οποία θα έχετε προηγουμένως μαρινάρει με διάφορα μυρωδικά σε πολύ σιγανή φωτιά στο τηγάνι, στο φούρνο ή ακόμη και στο air-fryer.
Ξερό κρεμμύδι
Σκόρδο
Ελαιόλαδο

Ένα από τα χαρακτηριστικά ενός κλασικού ριζότο είναι και η προσθήκη βουτύρου. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση η χρήση του κρίνεται από προαιρετική μέχρι και περιττή.
Φύλλα δάφνης
Μπαχάρι
Τόσο τα φύλλα δάφνης, όσο και το μπαχάρι είναι προσθήκες που θα απομακρύνουν το πιάτο σας από τα ιταλικά και μεξικάνικα standard, αλλά θα εναρμονίσουν την ταυτότητά του με τις δικές μας ανατολίτικες καταβολές
Φρέσκος μαϊντανός
Στην αυθεντική μεξικάνικη συνταγή χρησιμοποιείται συχνά φρέσκος κόλιανδρος. Φυσικά, μπορείτε ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο, να προσθέσετε φρέσκο βασιλικό, φρέσκο θυμάρι ή ακόμη και φρέσκια ρίγανη, δημιουργώντας τη δική σας μοναδική γεύση.
Αλάτι
Μαύρο πιπέρι
Για το τελείωμα, μπορείτε να βαδίσετε στην πεπατημμένη, προσθέτοντας στο πιάτο σας τριμμένη παρμεζάνα, πεκορίνο ή ένα μείγμα αυτών των δύο ή να πειραματιστείτε με επιλογές, όπως η ξερή μυζήθρα, κάποιο κεφαλοτύρι ή ακόμη και φέτα!

Διαδικασία

1. Σε μία κατσαρόλα προετοιμάζουμε έναν ανάλατο ζωμό.
Οδηγίες για την παρασκευή ζωμού από περισσεύματα λαχανικών θα βρείτε εδώ.
2. Όσο ετοιμάζεται ο ζωμός μας, συγκεντρώνουμε τα υλικά μας και στη συνέχεια καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Το σκόρδο μπορείτε είτε να το ψιλοκόψετε, είτε να σπάσετε ελαφρώς τις σκελίδες πιέζοντάς τες, κάτι που θα σας επιτρέψει - αν θέλετε - να τις αφαιρέσετε στο τέλος.
3. Σε μέτρια φωτιά και με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι και το ρύζι μέχρι το ρύζι μας να γυαλίσει και χωρίς να παραλείψουμε το ανακάτεμα με μία ξύλινη κουτάλα.
Ό,τι δεν σας αρέσει, μπορείτε απλώς να το παραλείψετε!
Tip: Ιδανικές για ριζότο είναι οι ξύλινες κουτάλες με ίσια άκρη, καθώς το ανακάτεμα με μία τέτοια κουτάλα δεν επιτρέπει να μας ξεφύγουν εύκολα κόκκοι ρυζιού, οι οποίοι διαφορετικά θα έμεναν κολλημένοι σε ένα σημείο με αποτέλεσμα να καούν.
4. Προσθέτουμε τον πελτέ και τη σάλτσα ντομάτας και ανακατεύουμε.
5. Προσθέτουμε μία με δύο μεγάλες κουταλιές ζωμού, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία κάθε φορά που το ρύζι μας διψάει και χωρίς να παραλείπουμε στο ενδιάμεσο να ανακατεύουμε το ριζότο μας.
6. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία πλήρωσης ζωμού για περίπου 15' ακόμη. Έπειτα, δοκιμάζουμε το ρύζι μας και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 1-2 φορές ακόμη μέχρι αυτό να χυλώσει, αλλά να "κρατάει" στο εσωτερικό του.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Το αποτέλεσμα al dente θέλουμε να το επιτύχουμε στο τέλος του μαγειρέματος. Οπότε, θα πρέπει να αποσύρουμε το ριζότο μας τουλάχιστον 2' πριν αυτό θεωρηθεί al dente, υπολογίζοντας πως αυτό θα εξακολουθήσει να μαγειρεύεται λόγω της θερμοκρασίας που έχει αναπτύξει.
7. Όταν δούμε πως το αποτέλεσμα μας ικανοποιεί, προσθέτουμε άλλη μία τελευταία κουταλιά ζωμού και αποσύρουμε το σκεύος μας από τη φωτιά. Έπειτα προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το αλάτι (αν βάλουμε) και το πιπέρι και ανακατεύουμε για μία τελευταία φορά.
8. Προσθέτουμε το τυρί της επιλογής μας και τα φρέσκα μυρωδικά της αρεσκείας μας και απολαμβάνουμε.

Παρατηρήσεις

Εκτός από τη γεύση του, το καλό με το συγκεκριμένο πιάτο είναι πως - ανάλογα με τα επιμέρους συστατικά που θα επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε και με τις πρώτες ύλες, με τις οποίες θα το συνοδεύσετε - αυτό μπορεί να μεταμορφωθεί εύκολα από ένα μεξικάνικο σε ένα ιταλικό ή ακόμη και σε ένα βαλκανικό γεύμα με χαρακτηριστικές ανατολίτικες επιρροές.
Η συγκεκριμένη συνταγή μπορεί να εκτελεστεί το ίδιο καλά σε πλατύ τηγάνι και σε μεγάλη κατσαρόλα. Προτιμήστε τη δεύτερη επιλογή ειδικά αν θέλετε να φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα.

Διατροφική αξία*

Ενέργεια 604kcal
Λιπαρά 26,9g
εκ των οποίων κορεσμένα 7,3g
Υδατάνθρακες 83,7g
εκ των οποίων σάκχαρα 82,3g
Εδώδιμες ίνες 3,9g
Πρωτεΐνες 12,2g
Αλάτι 0,5g
*: Κατά προσέγγιση υπολογισμός ανά μερίδα 375 γραμμαρίων

Wine pairing

Ένα ριζότο με κόκκινη σάλτσα μπορεί να σερβιριστεί με πληθώρα κρασιών, ανάλογα με τα επιμέρους στοιχεία που θέλουμε να συνδυάσουμε και να τονίσουμε. Όσον αφορά τα λευκά κρασιά, μερικές εξαιρετικές επιλογές είναι το Sauvignon Blanc, το Chardonnay και το Ασύρτικο, ενώ για τους εραστές του κόκκινου κρασιού, ένα Sangiovese φαντάζει ως η τέλεια επιλογή. Επειδή όμως δύσκολα θα βρείτε ένα τέτοιο κρασί, μπορείτε να αρκεστείτε και σε ένα Pinot Noir, ένα Merlot ή ένα Αγιωργίτικο. Βεβαίως, μπορείτε πάντα να παίξετε εκ του ασφαλούς με ένα σχεδόν οποιοδήποτε ροζέ κρασί.
Περισσότερα άρθρα σαν αυτό ››

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Γλυκό πόριτζ βρώμης με μέλι & ταχίνι (βασική συνταγή) | Enallaktiko.gr
Το πόριτζ (porridge) αποτελεί ένα σύνηθες γεύμα σε αρκετές χώρες της Αφρικής, ενώ συνηθίζεται επίσης να καταναλώνεται και σε μεγάλο μέρος της Βόρειας Ευρώπης και της Ρωσίας.
Φρικασέ μανιταριών σε λιγότερο από 30' | Enallaktiko.gr
Το φρικασέ (Fricassée) είναι ένα πιάτο της γαλλικής κουζίνας με δεκάδες παραλλαγές που τις προηγούμενες δεκαετίες έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα μας μάλλον κυρίως χάρη στον Νικόλαο Τσελεμεντέ.