Ανάλυση σύστασης σώματος


Η ανάλυση της σύστασης του σώματος είναι η αποτύπωση μίας σειράς σωματομετρικών δεδομένων που – σε συνδυασμό και με άλλα, ιατρικά δεδομένα – θα μας βοηθήσουν να ελέγξουμε την κατάσταση του σώματός μας σαν αποτέλεσμα του τρόπου ζωής που ακολουθούμε, παρέχοντάς μας σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την κατανομή του βάρους μας.
Ανάλυση Σύστασης Σώματος (Λιπομέτρηση) | Enallaktiko.gr

Σε ποιους απευθύνεται;

Η υπηρεσία της ανάλυσης της σύστασης του σώματος ως μεμονωμένη υπηρεσία απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες που δε χρήζουν απαραιτήτως διαιτολογικής παρακολούθησης, αλλά επιθυμούν να ελέγξουν την κατάσταση του σώματός τους σαν αποτέλεσμα της διατροφής και της άσκησης που ακολουθούν.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Λόγω της ηλεκτρικής τάσης που χρησιμοποιείται κατά τη διαδικασία, άτομα με βηματοδότη και γυναίκες που βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης ΔΕΝ πρέπει να υποβάλλονται σε ανάλυση της σύστασης του σώματός τους με τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Τι μας δείχνει;

Μερικοί από τους πιο σημαντικούς δείκτες που μας παρέχει η ανάλυση της σύστασης του σώματος, είναι ο λιπώδης ιστός που υπάρχει στα άκρα και στον κορμό μας, συμπεριλαμβανομένου και του σπλαχνικού λίπους, τα οποία υπολογίζονται τμηματικά και συνολικά, η άλιπη μάζα που – εκτός από τα ζωτικά μας όργανα, τα οστά και άλλα μέρη, η σύσταση των οποίων δεν αλλάζει σημαντικά – αποτελείται από τους σκελετικούς μύες (οι οποίοι υπολογίζονται επίσης συνολικά και τμηματικά), καθώς και τα συνολικά υγρά του σώματος, τα οποία χωρίζονται σε ενδοκυττάρια και εξωκυττάρια (τα ενδοκυττάρια υγρά είναι αυτά που βρίσκονται στο εσωτερικό των κυττάρων μας, ενώ τα εξωκυττάρια είναι εκείνα που σωρεύονται ανάμεσα στα κύτταρα και μπορούν να μας υποδείξουν τόσο το βαθμό ενυδάτωσής μας, όσο και την περίσσια κατακράτηση υγρών στο σώμα μας που πολλές φορές σχετίζεται με την εμφάνιση κάποιας φλεγμονής).
Ανάλυση Σϋστασης Σώματος (Λιπομέτρηση) με την Seca mBCA555 | Εναλλακτικό Εργαστήρι Διατροφικής Αγωγής | Ίλιον

Τι είναι η BIA;

Η βιοηλεκτρική εμπέδηση, γνωστή και ως BIA (Bioelectrical Impedance Analysis), είναι μία μέθοδος που – χάρη στην απλή, γρήγορη και ασφαλή εφαρμογή της, σε συνδυασμό με την εγκυρότητα των μετρήσεών της – κερδίζει διαρκώς έδαφος έναντι όλων των υπολοίπων μεθόδων ανάλυσης της σύστασης του σώματος τόσο στην έρευνα, όσο και στην κλινική πρακτική.
Με πολύ απλά λόγια, μία πολυσυχνοτική συσκευή βιοηλεκτρικής εμπέδησης υπολογίζει την ηλεκτρική αντίσταση και αποθήκευση ηλεκτρικού φορτίου από τους διάφορους ιστούς του σώματός μας, διοχετεύοντας στο σώμα μας ένα χαμηλής έντασης ηλεκτρικό φορτίο διαφορετικών συχνοτήτων, το οποίο – με δεδομένη τη διαφορετική αγωγιμότητα του εκάστοτε ιστού – μπορεί να μας δώσει μία απαράμιλλης ακρίβειας πρόβλεψη σχετικά με τη σύσταση του σώματός μας.
Στη συνέχεια, µε τη χρήση αλγορίθμων που λαμβάνουν υπόψιν σωματομετρικούς παράγοντες, όπως είναι το φύλο, η ηλικία, το ύψος, η σωματική μας διάπλαση, η φυσική μας δραστηριότητα, η περιφέρεια της μέσης μας κ.α., υπολογίζεται το εύρος των φυσιολογικών ορίων για κάθε δείκτη, η ενεργειακή δαπάνη ηρεμίας, η συνολική ενεργειακή δαπάνη κ.ο.κ..
Seca mBCA555 & Seca MyAnalytics

Γιατί να επιλέξω το Εναλλακτικό;

Στο Εναλλακτικό Εργαστήρι Διατροφικής Αγωγής η Ανάλυση της Σύστασης του Σώματος πραγματοποιείται με τη χρήση της Seca mBCA 555, μία συσκευή νέας γενιάς 9 συχνοτήτων, διακριβωμένη ακόμη και για ιατρική χρήση και με δυνατότητα συνεχούς αναβάθμισης.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι πιο εξελιγμένες συσκευές BIA άλλων εταιριών διαθέτουν έως 8 συχνότητες, ενώ τα πιο δημοφιλή μοντέλα στη χώρα μας – η Tanita MC780 και η Inboby 270 – διαθέτουν 3 και 2 συχνότητες αντίστοιχα.
Ο βαθμός ακριβείας της Seca mBCA 555 έχει επικυρωθεί έναντι της ολόσωμης μαγνητικής τομογραφίας MRI (με 97% ακρίβεια ως προς την πρόβλεψη της μυϊκής μάζας) και 4C Model (με 98% ακρίβεια ως προς την πρόβλεψη του λιπώδους ιστού), δύο μεθόδους απεικόνισης με μεγαλύτερη αξιοπιστία ακόμη και από τη μέθοδο DXA, η οποία μέχρι πρότινος θεωρούταν ο κατεξοχήν "χρυσός κανόνας" μεταξύ των μεθόδων αναφοράς για την επικύρωση της ακρίβειας στις συσκευές βιοηλεκτρικής εμπέδησης.
Η συσκευές της σειράς mBCA της Seca είναι οι μοναδικές συσκευές BIA που ενσωματώνουν αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίοι ενημερώνονται αυτόματα μέσω συνεχούς διαδικτυακής διασύνδεσης, αξιοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τα δεδομένα που προκύπτουν από τις πιο πρόσφατες και καλύτερα επικυρωμένες μελέτες.
Σε συνδυασμό μάλιστα και με την cloud υπηρεσία MyAnalytics, η οποία είναι διαθέσιμη και σαν εφαρμογή για Android και iOS συσκευές, ο επισκέπτης – με τη χρήση ενός μοναδικού κωδικού – αποκτά πρόσβαση στο ιστορικό των μετρήσεών του από οποιαδήποτε συσκευή.

Πόσο διαρκεί η μέτρηση;

Η ίδια η μέτρηση διαρκεί μόλις μερικά δευτερόλεπτα. Ωστόσο, στο Εναλλακτικό Εργαστήρι Διατροφικής Αγωγής αφιερώνουμε όσο χρόνο χρειάζεται, ώστε να εξηγήσουμε τι σημαίνει ο κάθε δείκτης, παρέχοντας φυσικά τις απαραίτητες συμβουλές σε κάθε περίπτωση.

Τι πρέπει να κάνω πριν τη μέτρηση;

Για τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια των αποτελεσμάτων της βιοηλεκτρικής εμπέδησης, καλό είναι πριν τη μέτρηση να ακολουθούμε τις παρακάτω οδηγίες:
Να μην καταναλώνουμε καφέ, τσάι, αλκοόλ, αναψυκτικό ή ενεργειακό ποτό τουλάχιστον κατά τις τελευταίες 12 ώρες πριν από τη μέτρηση
Το τελευταίο μας γεύμα να είναι κάτι ελαφρύ και τουλάχιστον 3 ώρες πριν από τη μέτρηση
Τις τελευταίες 2 ώρες πριν από τη μέτρηση, καλό είναι να αποφύγουμε την κατανάλωση οποιουδήποτε υγρού
Να αποφεύγεται η έντονη άσκηση την ίδια ή την προηγούμενη μέρα της μέτρησης
Για τις γυναίκες, καλό είναι να αποφεύγεται η μέτρηση κατά τις πρώτες δύο ημέρες της έμμηνου ρήσεως
Η εξέταση θα πρέπει να αποφεύγεται σε περίπτωση ασθένειας
Όλες οι μετρήσεις είναι καλό να γίνονται στην ίδια φάση της ημέρας
Τέλος, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν πως η χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων, κυρίως διουρητικών, μπορούν να επηρεάσουν την ακρίβεια των αποτελεσμάτων της μέτρησης