Πώς να ξεχωρίσετε ένα νοθευμένο μέλι

Πώς να ξεχωρίσετε ένα νοθευμένο μέλι | Enallaktiko.gr
Μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2015 με τη συμμετοχή όλων των χωρών της Ε.Ε. μαζί με αυτήν της Νορβηγίας και της Ελβετίας, κατά την οποία εξετάστηκαν 2.264 δειγμάτων μελιού, προέκυψε πως το 14% αυτών ήταν νοθευμένα.

Συγκεκριμένα, σχεδόν το 7% δε δήλωνε την πραγματική βοτανική προέλευση του μελιού, το 6% ήταν νοθευμένο με σάκχαρα ή άλλα προϊόντα, ενώ λιγότερο από το 2% δήλωνε ψευδή γεωγραφική προέλευση. Από τα 97 ελληνικά δείγματα που αναλύθηκαν, τα 56 κρίθηκαν τουλάχιστον "ύποπτα" (58%).

Τι κάνει ένα μέλι "ύποπτο";

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να επισημάνουμε πως το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν ορίζει κριτήρια νοθείας, αλλά κριτήρια ποιότητας. Από την άλλη, για να χαρακτηρισθεί ένα μέλι ως νοθευμένο, θα πρέπει μία χημική ανάλυση να μπορεί να το κρίνει ως τέτοιο. Και πιστέψτε με, υπάρχουν περιπτώσεις που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Κάντε, έναν παραλληλισμό με τους αθλητές, οι οποίοι υποβάλλονται σε ελέγχους anti-doping. Αν βρουν τρόπο να "ξεγελάσουν" τους μηχανισμούς ελέγχου, τότε – ακόμη κι αν είναι ύποπτοι – δε μπορούν να κατηγορηθούν για κάτι! Κάτι παρόμοιο λοιπόν ισχύει και με τα "ύποπτα" μέλια.
Σε άλλη ανάρτηση αναφερθήκαμε στους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους νοθεύεται το μέλι. Σήμερα θα δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να διασφαλίσουμε, έστω και σε κάποιο βαθμό, ότι το μέλι που πρόκειται να αγοράσουμε δεν είναι νοθευμένο, καθώς και να το ελέγξουμε για τυχόν νοθεία.

Τι πρέπει να προσέξω πριν αγοράσω μέλι;

Δυστυχώς, κάποιος που δεν είναι εξοικειωμένος με τη γεύση και το άρωμα που έχει το αυθεντικό μέλι, δε μπορεί εύκολα να κρίνει την ποιότητά του (ειδικά στην περίπτωση που αυτό έχει υποστεί μία ήπια νοθεία). Ωστόσο, υπάρχουν κάποια προληπτικά μέτρα που μπορεί να μας φανούν χρήσιμα και που θα αναφέρουμε παρακάτω.
1. Προτιμήστε μέλια, στα οποία αναφέρονται τα στοιχεία του παραγωγού, του συσκευαστή και του διακινητή, δίνοντας έμφαση στους μικρούς παραγωγούς ή στους εμπόρους με τους οποίους μπορείτε να έχετε άμεση επαφή.
2. Αποφύγετε τα πολύ φθηνά μέλια. Ένα μέλι με λιανική τιμή κιλού κάτω από €7 πολύ απλά δε μπορεί να είναι μέλι.
Τους λόγους για τους οποίους ένα μέλι πρέπει να είναι ακριβό τους αναλύσαμε διεξοδικά εδώ .
3. Αποφύγετε τα χύμα μέλια χωρίς ετικέτα, εκτός κι αν ο παραγωγός είναι άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης σας. Πολλές φορές έχουμε την εντύπωση πως αγοράζοντας ένα μέλι από τη λαϊκή ή από έναν πλανόδιο μελισσοκόμο, αυτό θα είναι οπωσδήποτε καλύτερο από ένα άλλο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο επ' ουδενί δεν αποτελεί κριτήριο ποιότητας.
4. Προτιμήστε μέλια, στη συσκευασία των οποίων αναφέρεται η βοτανική τους προέλευση. Αν και ένα πολυποικιλιακό μέλι δεν είναι απαραίτητα κατώτερης ποιότητας, ένα μονοποικιλιακό θα πρέπει να περιέχει ένα minimum ποσοστό γυρεόκοκκων συγκεκριμένης βοτανικής προέλευσης που φανερώνει ταυτόχρονα και την γεωγραφική προέλευση του μελιού.
5. Προσοχή στο κενό μεταξύ "θυμαρίσιου μελιού" και "μελιού με θυμάρι". Μόνο το πρώτο έχει το νομικά αποδεκτό ποσοστό γυρεόκοκκων για να αναφέρεται ως τέτοιο.
6. Δώστε έμφαση στη γεωγραφική προέλευση του μελιού. Αν σαν προέλευση αναφέρεται η Ε.Ε., τότε το μέλι δεν είναι ελληνικής προέλευσης. Αν ήταν, να είστε σίγουροι πως θα το ανέφερε. Επίσης, συχνά γίνεται πρόσμιξη ελληνικών μελιών με φθηνότερα μέλια τρίτων χωρών, κάτι όμως που θα πρέπει να γίνεται επίσης σαφές στον καταναλωτή.
7. Τα πιστοποιητικά ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων είναι αυστηρά πρωτόκολλα, των οποίων η εφαρμογή ελέγχεται από ανεξάρτητους οργανισμούς και διασφαλίζουν σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Αν και από μόνο του ένα τέτοιο πιστοποιητικό δε λέει και πολλά στην περίπτωσή μας, ο συνδυασμός του με όλα τα παραπάνω είναι κάτι παραπάνω από θεμιτός.
8. Η κρυστάλλωση του μελιού είναι μία φυσική διαδικασία που συναντάται σε όλα τα είδη μελιού εκτός από της ελάτης. Ένα μέλι που κρυσταλλώνει είναι ένα μέλι που – εκτός από την τυπική φυγοκέντριση – δεν έχει υποστεί παστερίωση ή υπερδιήθηση, διατηρώντας έτσι όλα τα θρεπτικά του συστατικά αναλλοίωτα (περισσότερες πληροφορίες για την υπερδιήθηση θα βρείτε εδώ).
9. Αν και το ιξώδες ενός μελιού (δηλαδή το πόσο πηχτό είναι) μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τη βοτανική και τη γεωγραφική του προέλευση, την υγρασία του και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, ένα καλό μέλι - σε αντίθεση με τα υδαρή μέλια του εμπορίου - είναι σε γενικές γραμμές πηχτό.

Πώς ελέγχω αν ένα μέλι έχει υποστεί νοθεία;

Επειδή είναι μάλλον δύσκολο να στήσουμε ένα εργαστήριο στο υπόγειο του σπιτιού μας όπου θα ελέγχουμε το μέλι πριν το καταναλώσουμε, μπορούμε να προβούμε σε μερικές πιο πρακτικές κινήσεις.
1. Εμπιστευθείτε τη γεύση και την όσφρησή σας. Βεβαίως, κάτι τέτοιο προϋποθέτει να έχετε κατά μία έννοια εκπαιδευτεί στη γεύση του αυθεντικού μελιού.
2. Το μέλι, σε αντίθεση με όλες τις γνωστές γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη νόθευσή του, δε διαλύεται πλήρως όταν έρθει σε επαφή με άλλο υγρό στοιχείο. Δοκιμάστε λοιπόν να προσθέσετε μία κουταλιά του γλυκού μέλι μέσα σε ένα ποτήρι νερό και δείτε τι θα συμβεί! Αν μετά από μερικά λεπτά το μέλι δεν κατακαθίσει στον πάτο του ποτηριού, τότε αυτό περιέχει σημαντικό ποσοστό άλλων ουσιών.
3. Το μέλι, σε αντίθεση με άλλα γλυκαντικά, είναι υδροφοβικό. Βρέχοντας το δάχτυλό σας και ακουμπώντας το πάνω σε αυτό, δεν πρέπει να κολλήσει. Αν σηκώνοντας το δάχτυλό σας, το μέλι κολλήσει σε αυτό, τότε το μέλι περιέχει και άλλες ουσίες.
Στο ηλεκτρονικό κατάστημα του Enallaktiko.gr θα βρείτε μέλι άριστης ποιότητας από τοπικούς παραγωγούς, οι οποίοι εφαρμόζουν ορθές μελισσοκομικές πρακτικές.
Περισσότερα άρθρα σαν αυτό ››

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Smart tips: Μαγείρεμα σε κενό αέρος... χωρίς roner | Enallaktiko.gr
Σε άλλη ανάρτηση σχετικά με το μαγείρεμα σε κενό αέρος (sous vide), μιλήσαμε για το τι είναι το ρόνερ (roner) και πώς αυτό μας εξυπηρετεί στην επίτευξη ακρίβειας ως προς τη θερμοκρασία.
Smart tips: Ο πιο εύκολος τρόπος να καθαρίσετε τον κάδο του πλυντηρίου σας | Enallaktiko.gr
Κάποια στιγμή μέσα στην πρώτη καραντίνα, ελέω άπλετου χρόνου, κατέληξα να κατεβάσω στο κινητό μου την εφαρμογή του Tik Tok. Εντάξει, ντρέπομαι λιγάκι γι' αυτό, αλλά αλλού θέλω να καταλήξω!