Συνταγές: Σπιτική κέτσαπ

Συνταγές: Σπιτική κέτσαπ | Enallaktiko.gr

Μία από τις πιο θρεπτικές συντηρημένες τροφές είναι ο πελτές τομάτας κι αυτό χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά του σε λυκοπένιομία φυτοχημική ουσία που περιέχεται σε μεγάλο βαθμό στην τομάτα και η οποία μάλιστα απορροφάται καλύτερα όταν αυτή έχει επεξεργαστεί θερμικά. Το λυκοπένιο συγκαταλέγεται στα λεγόμενα καροτενοειδή, κίτρινες, πορτοκαλί και κόκκινες χρωστικές με σπουδαία αντιοξειδωτική δράση, τις οποίες δε μπορούμε να βιοσυνθέσουμε και ως εκ τούτου τις λαμβάνουμε αποκλειστικά μέσω της διατροφής μας. 

Με τον πελτέ τομάτας λοιπόν ως πρώτη ύλη, θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε σε λιγότερο από 5' τη δική μας νόστιμη και συνάμα υγιεινή κέτσαπ που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. 

Υλικά:

Για την παρασκευή περίπου 100gr σπιτικής κέτσαπ θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

= 70gr

= 6 κουταλιές της σούπας

Ανάλογα με το πόσο πηχτή θέλουμε την κέτσαπ μας, μπορούμε να μειώσουμε ή να αυξήσουμε το νερό κατά μία κουταλιά της σούπας.  

= 2 κουταλιές της σούπας

Το ξύδι αποτελεί ένα εξαιρετικό βελτιωτικό γεύσης που θα εξισορροπήσει τη γεύση του μείγματός μας. Ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κοινό ξύδι σταφυλιών ή μπαλσάμικο

= 1 κοφτή κουταλιά του γλυκού

Στις κέτσαπ του εμπορίου ως γλυκαντικό χρησιμοποιείται συνήθως το σιρόπι καλαμποκιού. Εμείς επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε ακατέργαστο σιρόπι Αγαύης, ένα γλυκαντικό που προέρχεται από το κακτοειδές φυτό Agave Tequiliana.  

= ½ κουταλιά του γλυκού

Εδώ, ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γλυκιά, καυτερή ή καπνιστή πάπρικα.

= 1-2 κουταλιές της σούπας

Το λυκοπένιο είναι λιποδιαλυτό, κάτι που σημαίνει πως η κατανάλωση τομάτας και υποπροϊόντων της σε συνδυασμό με πλούσιες σε λίπος τροφές, όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί καθιστά την απορρόφησή του πιο εύκολη. 

Διαδικασία:

1. Σε ένα καθαρό μπολ αναμειγνύουμε όλα μας τα υλικά έως ότου το μείγμα μας ομογενοποιηθεί πλήρως. 

2. Αν δε σκοπεύουμε να καταναλώσουμε την κέτσαπ μας άμεσα, καλό είναι να την αποθηκεύσουμε είτε σε σακουλάκι κενού, είτε να τη σκεπάσουμε με λίγο ελαιόλαδο και να την τοποθετήσουμε στο ψυγείο. 

Παρατηρήσεις:

Το λυκοπένιο είναι το πιο αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση των καταστρεπτικών ελευθέρων ριζών σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο καροτενοειδές. 

Επιστημονικές έρευνες έδειξαν πως το λυκοπένιο προστατεύει την LDL χοληστερόλη από την οξείδωση και πως η συγκεκριμένη δράση ενισχύεται σημαντικά από την ύπαρξη ενός άλλου καροτενοειδούς, της λουτεΐνης, η οποία συναντάται στο σπανάκι και στο καλαμπόκι.

Άλλες μελέτες έδειξαν πως η τακτική και επαρκής κατανάλωση τομάτας και υποπροϊόντων της μειώνει το συνολικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του πεπτικού συστήματος, του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και των ωοθηκών σε ποσοστό που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει ακόμη και το 40%.

Τέλος, το λυκοπένιο βοηθά στην πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας στους ηλικιωμένους, η οποία αποτελεί και την κυριότερη αιτία τύφλωσης.

Εκτός από την τομάτα, η οποία αποτελεί και την πλουσιότερη γνωστή πηγή λυκοπενίου, μικρές ποσότητες της ευεργετικής αυτής ουσίας βρίσκουμε επίσης στο καρπούζι, στο πεπόνι και στο γκρέιπφρουτ.

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Συνταγές: Σπιτικός ζωμός από περισσεύματα λαχανικών | Enallaktiko.gr
Το να φτιάξει κανείς το δικό του σπιτικό ζωμό με τα υλικά της αρεσκείας του σαφώς απαιτεί περισσότερο χρόνο και κόπο από το πετάξει απλώς έναν κύβο μέσα σε βραστό νερό. Ωστόσο, στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας σπιτικό ζωμό, εκμεταλλευόμενοι τη φύρα μερικών ημερών.