Συμπληρώματα διατροφής ή ισορροπημένη διατροφή;

Συμπληρώματα διατροφής ή ισορροπημένη διατροφή; | Enallaktiko.gr

Για να μπορέσει ο ανθρώπινος οργανισμός να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει σωστά πρέπει να τρέφεται και από τις δύο μεγάλες κατηγορίες ουσιών, τα λεγόμενα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά. 

Τα μακροθρεπτικά συστατικά είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά και μας είναι απαραίτητα σε μεγάλες ποσότητες, ενώ τα μικροθρεπτικά συστατικά, γνωστά και ως ιχνοστοιχεία, είναι τα ανόργανα άλατα, οι βιταμίνες και το νερό και η λήψη τους είναι απαραίτητη σε μικρότερες ποσότητες χωρίς όμως αυτό να μειώνει τη σημασία τους στη διατροφή μας. 

Το εύρος της λήψης αυτών των στοιχείων δεν είναι βεβαίως άνευ σημασίας. Έτσι, δεν πρέπει να στερούμαστε κάποιων βασικών θρεπτικών συστατικών χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως όσο περισσότερο από αυτά λαμβάνουμε, τόσο και το καλύτερο. Με άλλα λόγια, αυτό που συστήνεται είναι μία ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφίμων

Παρόλα αυτά, ο σύγχρονος τρόπος ζωής σε συνδυασμό με την κακή διατροφική κουλτούρα, μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις ή δυσαναλογίες τέτοιων στοιχείων, κάτι που δυστυχώς εμφανίζεται συχνά με τη μορφή βλαβών στην υγεία μας. Αυτό το "φαινόμενο" ήρθαν να λύσουν τα συμπληρώματα διατροφής χωρίς όμως να διορθώνουν τα αίτια τα οποία οδήγησαν σε αυτό. Έτσι, σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι από όλο το "δυτικό" κόσμο στρέφονται σε τέτοια σκευάσματα είτε αυτοβούλως, είτε με την παρότρυνση κάποιου ειδικού χωρίς ωστόσο να αμφισβητείται ο τρόπος ζωής ή η διατροφική παιδεία.

Και όλα αυτά όταν μέχρι σήμερα επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν την επίδρασή τους ως προς την πρόληψη οποιουδήποτε νοσήματος έχουμε για ελάχιστα διατροφικά συμπληρώματα. Το ένα είναι το συμπλήρωμα βήτα-καροτένιο, για το οποίο γνωρίζουμε πως έχει ξεκάθαρα αρνητική επίδραση σε καπνιστές και το συμπλήρωμα βιταμίνης Ε που μετά βεβαιότητας δεν έχει κανένα όφελος αλλά και καμία βλαπτική επίδραση. Επίσης, μεγάλη έρευνα που αφορούσε σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, έδειξε πως ακόμη και μέτριες δόσεις συμπληρώματος βιταμίνης Α μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της οστικής μάζας. Τέλος, αν και σε γυναίκες που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες συστήνεται η καθημερινή λήψη συμπληρώματος φυλλικού οξέος για την πρόληψη τυχόν ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα του εμβρύου, η λήψη τέτοιων συμπληρωμάτων από άντρες συνδέεται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. 

Βεβαίως δεν πρέπει επ' ουδενί να πηγαίνουμε από το ένα άκρο στο άλλο. Τα παραπάνω πορίσματα αναφέρθηκαν μονάχα για να εξηγήσουμε πως ένα σκεύασμα - πέραν του βαθμού αποτελεσματικότητάς του - μπορεί να είναι ακόμη και επιβλαβές. Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να κριθούν απαραίτητα σε περιπτώσεις ατόμων με κλινικές ελλείψεις διατροφής, σε χρόνιους πάσχοντες, σε νοσηλευόμενους κ.α. Σε περιπτώσεις όμως που τα θρεπτικά στοιχεία, τα οποία στερούμαστε είναι κατά βάση αποτέλεσμα δικών μας επιλογών, τότε μάλλον πρέπει να αναθεωρήσουμε αυτές τις επιλογές, αναζητώντας τις κατάλληλες τροφές και επιλέγοντας έναν άλλο τρόπο ζωής. 

Σε αυτήν την τελευταία περίπτωση, ένα απλό checkup, δηλαδή μία γενική αίματος μαζί με βιοχημικές εξετάσεις μπορούν να μας δείξουν τι πραγματικά είναι αυτό που μας στερεί η διατροφή και ο τρόπος ζωής μας, ενώ το επόμενο βήμα είναι - αντί για το μαγικό χάπι που θα λύσει όλα μας τα προβλήματα - να αναζητήσουμε τις φυσικές πηγές απ' όπου μπορούμε να λάβουμε αυτό που στερούμαστε. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η συμβολή ενός διαιτολόγου κρίνεται κάτι παραπάνω από θεμιτή. 

Παράρτημα

Το 2007 το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ κατέληξε στο πόρισμα πως οι τρέχουσες αποδείξεις είναι ανεπαρκείς για να συστήσουν υπέρ ή κατά της χρήσης πολυβιταμινών για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών.

Σύμφωνα με πόρισμα του 2009 από την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτητικής των ΗΠΑ, δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως τα συμπληρώματα διατροφής είναι αποτελεσματικά ως προς την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων. 

Δύο χρόνια νωρίτερα, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο αποφάσιζε πως τα διαιτητικά συμπληρώματα δε συνιστώνται για την πρόληψη του καρκίνου. Αντ' αυτών μάλιστα συνιστούσε μία ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφίμων.

Τέλος, το 2013 η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία συνιστούσε επαρκείς ποσότητες διατροφικών συστατικών με φυσικό τρόπο. 

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί μέσο διάγνωσης, αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς.

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 

Σχόλια (0)

Σχολίασέ το!