Διατροφικά συμπληρώματα ή ισορροπημένη διατροφή;

Διατροφικά συμπληρώματα ή ισορροπημένη διατροφή; | Enallaktiko.gr
Η διατροφή αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν ζωτικής σημασίας παράγοντα για την υγεία και την ευεξία του ανθρώπου. Για να μπορέσει λοιπόν ο οργανισμός μας να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει σωστά, πρέπει να τρέφεται και από τις δύο μεγάλες κατηγορίες ουσιών, τα λεγόμενα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά.
Τα μακροθρεπτικά συστατικά είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά και πρόκειται για ουσίες που μας είναι απαραίτητες σε σχετικά μεγάλες ποσότητες, ενώ τα μικροθρεπτικά συστατικά, γνωστά και ως ιχνοστοιχεία, αποτελούνται εν ολίγοις από ανόργανα άλατα και βιταμίνες και η λήψη τους είναι απαραίτητη σε μικρότερες ποσότητες, χωρίς ωστόσο αυτό να μειώνει επ' ουδενί τη σημασία τους.
Το εύρος της λήψης αυτών των στοιχείων δεν είναι βεβαίως άνευ σημασίας. Ενώ λοιπόν δεν πρέπει να στερούμαστε κάποιων βασικών θρεπτικών συστατικών, αυτό δε σημαίνει πως όσο περισσότερο από αυτά λαμβάνουμε, τόσο το καλύτερο είναι αυτό για εμάς. Με λίγα λόγια, αυτό που συστήνεται συνήθως είναι μία ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφίμων.
Ο όρος "ισορροπημένη διατροφή", αν και αρκετά αφηρημένος, είναι σε γενικές γραμμές εύκολα αντιληπτός και θα μπορούσαμε να πούμε πως πρόκειται για τη διατροφή που μας παρέχει όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που μας είναι απαραίτητα, στις ποσότητες που μας ωφελούν. Όσον αφορά τώρα την "εμμονή" των επιστημόνων ως προς την ποικιλία των τροφίμων που θα πρέπει να καταναλώνουμε, φτάνει να πούμε πως το κάθε τρόφιμο περιέχει κάποια συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, στερούμενο κάποιων άλλων. Ο συνδυασμός λοιπόν διαφορετικών τροφίμων μπορεί να δημιουργήσει πλήρη γεύματα, καλύπτοντας ένα σαφώς μεγαλύτερο εύρος αναγκών μας.
Παρόλα αυτά, ο σύγχρονος τρόπος ζωής σε συνδυασμό με μία κακή διατροφική κουλτούρα, μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις ή δυσαναλογίες τέτοιων στοιχείων, κάτι που δυστυχώς εμφανίζεται συχνά με τη μορφή σοβαρών ή λιγότερο σοβαρών συμπτωμάτων. Αυτό το "φαινόμενο" ήρθαν να λύσουν τα συμπληρώματα διατροφής χωρίς όμως να διορθώνουν τα αίτια τα οποία οδήγησαν σε αυτό. Έτσι, σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι κυρίως από το λεγόμενο "δυτικό" κόσμο, στρέφονται σε τέτοια σκευάσματα αυτοβούλως, μετά από παρότρυνση κάποιου ειδικού ή, ακόμη χειρότερα, μετά από παρότρυνση κάποιου παντελώς άσχετου με το αντικείμενο, χωρίς μάλιστα να αμφισβητείται ο τρόπος ζωής ή η διατροφική τους παιδεία.
Και όλα αυτά όταν μέχρι σήμερα επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν την επίδρασή τους ως προς την πρόληψη οποιουδήποτε νοσήματος, έχουμε για ελάχιστα διατροφικά συμπληρώματα. Το ένα είναι το συμπλήρωμα βήτα-καροτένιο, για το οποίο γνωρίζουμε πως έχει ξεκάθαρα αρνητική επίδραση σε καπνιστές και το συμπλήρωμα βιταμίνης Ε που μετά βεβαιότητας δεν έχει κανένα όφελος, αλλά και καμία βλαπτική επίδραση. Επίσης, μεγάλη έρευνα που αφορούσε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, έδειξε πως ακόμη και μέτριες δόσεις συμπληρώματος βιταμίνης Α μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της οστικής μάζας. Τέλος, αν και σε γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο της εγκυμοσύνης συστήνεται η καθημερινή λήψη συμπληρώματος φυλλικού οξέος για την πρόληψη τυχόν ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα του εμβρύου, η λήψη τέτοιων συμπληρωμάτων από άντρες, έχει συνδεθεί με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
Βεβαίως, δεν πρέπει επ' ουδενί να πηγαίνουμε από το ένα άκρο στο άλλο. Τα παραπάνω παραδείγματα αναφέρθηκαν μονάχα για να επισημάνουμε πως ένα σκεύασμα - πέραν του βαθμού αποτελεσματικότητάς του - μπορεί να είναι ακόμη και επιβλαβές. Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να κριθούν απαραίτητα σε περιπτώσεις ατόμων με κλινικές ελλείψεις διατροφής, σε χρόνιους πάσχοντες, σε νοσηλευόμενους κ.α.. Σε περιπτώσεις όμως που η έλλειψη θρεπτικών συστατικών είναι κατά βάση αποτέλεσμα δικών μας επιλογών, τότε προφανώς θα πρέπει να αναθεωρήσουμε αυτές τις επιλογές, αναζητώντας τις κατάλληλες τροφές και επιλέγοντας έναν άλλο τρόπο ζωής, βασισμένο σε μία ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφίμων.
Ένα απλό checkup, δηλαδή μία γενική εξέταση αίματος μαζί με βιοχημικές εξετάσεις, μπορούν να μας δείξουν τι πραγματικά είναι αυτό που μας στερεί η διατροφή και ο τρόπος ζωής μας, ενώ το επόμενο βήμα είναι - αντί για το μαγικό χάπι που θα λύσει όλα μας τα προβλήματα - να αναζητήσουμε τις φυσικές πηγές απ' όπου μπορούμε να λάβουμε αυτό που στερούμαστε. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η συμβολή ενός διαιτολόγου κρίνεται κάτι παραπάνω από θεμιτή.

Παράρτημα

Το 2007 το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ κατέληξε στο πόρισμα πως οι τρέχουσες ενδείξεις κρίνονται ανεπαρκείς για να συστήσουν υπέρ ή κατά της χρήσης πολυβιταμινών για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών.
Σύμφωνα με πόρισμα του 2009 από την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτητικής των ΗΠΑ, δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως τα συμπληρώματα διατροφής είναι αποτελεσματικά ως προς την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.
Δύο χρόνια νωρίτερα, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο αποφάσιζε πως τα διαιτητικά συμπληρώματα δε συνιστώνται για την πρόληψη του καρκίνου. Αντ' αυτών μάλιστα συνιστούσε μία ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφίμων.
Τέλος, το 2013 η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία συνιστούσε επαρκείς ποσότητες διατροφικών συστατικών με φυσικό τρόπο.
Περισσότερα άρθρα σαν αυτό ››

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το κραμβέλαιο | Enallaktiko.gr
Το κραμβέλαιο ή rapeseed oil (από το rapum που σημαίνει ρέβα ή γογγύλι) εξάγεται από τους σπόρους της λεγόμενης ελαιοκράμβης και στη βρώσιμη μορφή του συχνά αναφέρεται ως λάδι Canola (κανόλα).
Η ιστορία των Οδηγών Michelin | Enallaktiko.gr
Η Michelin είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ελαστικών παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το 1889, μόλις τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου αυτοκινήτου, στην πόλη Clermont - Ferrand της Γαλλίας από τα αδέρφια Édouard και André Michelin.