Άρθρα

Τα τελευταία χρόνια, η πρωτεΐνη έχει μετατραπεί από ένα απαραίτητο για τον άνθρωπο μακροθρεπτικό συστατικό σε κάτι σχεδόν μυθικό.

Ο όρος τροφική επιλεκτικότητα (Food Selectivity) περιγράφει την επίμονη αποδοχή περιορισμένου αριθμού τροφών, συχνά με έντονη αποστροφή σε νέες γεύσεις και υφές.

Με τον όρο νεύρωση του στομάχου ή νευρική δυσπεψία περιγράφεται το αίσθημα δυσφορίας που εμφανίζεται συνήθως ως γενική δυσκολία στην πέψη, καούρα, φούσκωμα, κολικοειδείς πόνοι και τάση προς εμετό.

Η επεξήγηση των μερίδων φαγητού είναι ένα κομμάτι της διατροφικής μας αγωγής, τη σημασία του οποίου δεν πρέπει να παραβλέπουμε. Η σωστή κατανόηση του μεγέθους των μερίδων μας δε θα μας βοηθήσει απλώς στο να έχουμε έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας με το διαιτολόγο μας, αλλά αποτελεί και προϋπόθεση για τη σωστή εφαρμογή του προγράμματος διατροφής που πρόκειται να ακολουθήσουμε.

Οι ενέσιμες θεραπείες με φάρμακα όπως το Ozempic (σεμαγλουτίδη) και το Mounjaro (τιρζεπατίδη) έχουν κερδίσει μεγάλη δημοφιλία τα τελευταία χρόνια χάρη στη διπλή ευεργετική τους δράση.