Πολίτικη μελιτζανοσαλάτα

Αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα

Kiopoolu

Kashke bademjan

Baba ghanoush

Moutabbal

Μελιτζανοσαλάτα... αποδομημένη!

Χρόνος μαγειρέματος: 20-40'
Βαθμός δυσκολίας: 2/5
Μερίδες*
Επιλέξτε αριθμό μερίδων!
Υλικά
Μελιτζάνες Προτιμήστε τις φλάσκες μελιτζάνες, δηλαδή τις σκουρόχρωμες οβάλ μελιτζάνες, κυρίως για το ότι έχουν λιγότερα σπόρια. Πιπεριές Φλωρίνης Μία πολύ ωραία ιδέα θα ήταν, στη θέση της πιπεριάς, να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα προϊόντα της οικογένειας Ναουμίδη με βάση την πιπεριά Φλωρίνης. Εγώ θα σας πρότεινα το άλειμμα ντοματοπιπεριάς. Ντομάτα Τη ντομάτα μπορείτε είτε να την ψήσετε, είτε να την προσθέσετε ωμή και ψιλοκομμένη στο τέλος. Κρεμμύδι Κρεμμύδι μπορείτε να προσθέσετε ξερό, φρέσκο ή και καθόλου. Όσο για το ξερό κρεμμύδι, αν και σε όλες τις συνταγές προστίθεται ωμό, μπορείτε να δοκιμάστε να το ψήσετε πρώτα ολόκληρο μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά ή ακόμη και να το καραμελώσετε. Ωστόσο, σε αυτή την τελευταία περίπτωση, θα προτείναμε το κρεμμύδι να προστεθεί όχι μέσα, αλλά επάνω στη μελιτζανοσαλάτα. Σκόρδο Ελαιόλαδο Ταχίνι Στην περίπτωση που προσθέσετε ταχίνι, ενδέχεται να χρειαστεί να προσθέσετε και λίγο νερό ώστε να μπορέσετε να ρυθμίσετε την υφή της μελιτζανοσαλάτας σας. Στραγγιστό γιαούρτι Εδώ, αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε το γιαούρτι με την αντίστοιχη ποσότητα σε μαγιονέζα ή κρεμώδες τυρί. Ξύδι Αν επιλέξετε να προσθέσετε στη μελιτζανοσαλάτα σας ταχίνι, προτιμήστε - αντί για ξύδι - την αντίστοιχη ποσότητα σε χυμό λεμονιού. Διαφορετικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο ξύδι εσείς θέλετε, με εξαίρεση το μπαλσάμικο, το οποίο δε συστήνεται για καθαρά αισθητικούς λόγους. Αλάτι Ο ανθός αλατιού είναι ένα ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι ανώτερης ποιότητας. Είναι ιδανικό για παρασκευές που δεν απαιτούν μαγείρεμα και προστίθεται πάντα στο τέλος της διαδικασίας ή απευθείας πάνω στο πιάτο. Πιπέρι Μαϊντανός Στη χώρα μας συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε το μαϊντανό, ωστόσο μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε και δυόσμο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, μπορείτε να προσθέσετε το υλικό σας μέσα ή και ψιλοκομμένο επάνω στη σαλάτα σας. Καρύδια Αν επιλέξετε να προσθέσετε καρυδόψιχα, μπορείτε πρώτα να την καβουρδίσετε ελαφρώς στο τηγάνι. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε την αντίστοιχη ποσότητα σε κουκουνάρι, φυστίκι τύπου Αιγίνης& ή άλλο ξηρό καρπό της αρεσκείας σας. Ρόδι Αν επιλέξετε να προσθέσετε καρυδόψιχα, μπορείτε πρώτα να την καβουρδίσετε ελαφρώς στο τηγάνι. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε την αντίστοιχη ποσότητα σε κουκουνάρι, φυστίκι τύπου Αιγίνης ή άλλο ξηρό καρπό της αρεσκείας σας. Σουμάκ Πέραν των κλασικών συνταγών που έχουν ένα ομολογουμένως έντονο ενδιαφέρον, όχι μόνο από γαστρονομικής, αλλά και από πολιτιστικής άποψης, μπορείτε πάντα να δημιουργήσετε τη δική σας εκδοχή σε ό,τι κι αν κάνετε. Στην προκειμένη περίπτωση μπορείτε να πειραματιστείτε με υλικά, όπως είναι η καπνιστή πάπρικα, η θρυμματισμένη φέτα, η τριμμένη παρμεζάνα, η κρέμα γάλακτος, η βραστή πατάτα, η πιπερόριζα κ.α.Διαδικασία
1. Με ένα πιρούνι τρυπάμε τις μελιτζάνες μας και τις καπνίζουμε. Το κάπνισμα μπορεί να επιτευχθεί είτε στα κάρβουνα, είτε σε εστία γκαζιού. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσετε το φούρνο σας, η προσθήκη καπνιστής πάπρικας είναι μία καλή εναλλακτική.
Στα κάρβουνα
Αφήνουμε τις μελιτζάνες στη σχάρα, γυρίζοντάς τες κάθε τόσο, μέχρι να καψαλιστούν εξωτερικά και να μαλακώσουν στο εσωτερικό τους. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και 20'.
Αν πρόκειται να προσθέσουμε και πιπεριές, τις αφήνουμε στη σχάρα για 10-15'. Ο χρόνος καπνίσματος μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με το μέγεθός τους.
Σε εστία γκαζιού
Σε μέτρια φωτιά τοποθετούμε τις μελιτζάνες απευθείας πάνω στην εστία για περίπου 20', φροντίζοντας κάθε τόσο να τις γυρίζουμε.
Για τις πιπεριές, ο αντίστοιχος χρόνος είναι περίπου 10'.
Σε φούρνο
Αφήνουμε τις μελιτζάνες στους 200°C για περίπου 20' για κάθε πλευρά.
Σε αυτήν την περίπτωση, αν πρόκειται να προσθέσουμε και πιπεριές, τότε αυτές θα πρέπει να αφαιρεθούν από το φούρνο περίπου 10' νωρίτερα.
2. Ελέγχουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές μας (αν βάλουμε) με ένα πιρούνι. Αν έχουν μαλακώσει στο εσωτερικό τους, τις αφήνουμε για περίπου 10' σε μπολ και σκεπασμένες με μεμβράνη, ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να τις ξεφλουδίσουμε ευκολότερα.
Αφήνοντας τις μελιτζάνες στο μπολ, αυτές θα χάσουν ένα μέρος της υγρασίας τους. Παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις θα θέλαμε να κρατήσουμε αυτό το ζουμί, στην περίπτωση της μελιτζάνας το υγρό αυτό είναι πικρό και για το λόγο αυτό το απορρίπτουμε.
3. Με ένα μαχαίρι ανοίγουμε τις μελιτζάνες μας κατά μήκος και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τη σάρκα τους. Κάνουμε το ίδιο και για τις πιπεριές, φροντίζοντας να αφαιρέσουμε όχι μόνο τη φλούδα, αλλά και τα σπόρια τους.
4. Ψιλοκόβουμε ή αλέθουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές και τις τοποθετούμε σε μπολ.
5. Ψιλοκόβουμε και αναμειγνύουμε τα υλικά που θέλουμε στη συνέχεια να αναμείξουμε με τη μελιτζάνα.
6. Προσθέτουμε τα υλικά που ετοιμάσαμε μέσα στη μελιτζάνα ξεκινώντας πρώτα από τα ρευστά. Ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε τη σαλάτα μας. Αν το αποτέλεσμα μας ικανοποιεί, προχωράμε στο επόμενο βήμα.
7. Γαρνίρουμε με τα υλικά της επιλογής μας (καρύδια, ρόδι, ψιλοκομμένη ντομάτα, σουμάκ, ελαιόλαδο, μαϊντανό κ.ο.κ.).
Σχόλια (2)
Φίλε σε ευχαριστουμε. Συνοπτικος, κατατοπιστικος αποδοτικος. Αρθρο-ρεπορταζ!
Εξαιρετικό το άρθρο σας ! Ευχαριστώ πολύ! Τα βάλατε όλα σε μια σειρά. έτσι διαλέγουμε και παίρνουμε… τα υλικά, εννοώ!