Ιδέες: Η λύση κατά της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται στα πόδια σου

Ιδέες: Η λύση κατά της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται στα πόδια σου | Enallaktiko.gr
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερη κουβέντα γίνεται γύρω από την κλιματική αλλαγή. Την ίδια στιγμή, η όποια αρχική δυσπιστία στην ύπαρξη του φαινομένου, έχει αρχίσει να υποχωρεί μπροστά στη θέα των επιπτώσεων της επί δεκαετίες καταστροφικής ανθρώπινης δραστηριότητας.

Όμως, παρόλο που η ευαισθητοποίηση επί του θέματος έχει κινητοποιήσει σημαντική μερίδα του κόσμου προς μία διαφορετική κατεύθυνση, οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν αν θέλουμε να δούμε χειροπιαστά αποτελέσματα. Έτσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναλώνουν τις οικολογικές τους ανησυχίες, πίνοντας το χυμό τους με βιοδιασπώμενο καλαμάκι, διατηρώντας έτσι την ψευδαίσθηση πως με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση.

Ωστόσο, η πικρή αλήθεια είναι πως ακόμη κι αν υιοθετούσαμε αύριο το πρωί την πλήρη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το διοξείδιο του άνθρακα που έχει συσσωρευτεί στην ατμόσφαιρα από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, δε θα εξαφανιζόταν ως δια μαγείας, αλλά θα παρέμενε στον αέρα για αρκετές δεκαετίες ακόμη.


Και η λύση στο πρόβλημα - όπως τουλάχιστον υποστηρίζεται από μερίδα επιστημόνων, αγροτών, κτηνοτρόφων, ακτιβιστών και πολιτικών - ίσως κρύβεται στο χώμα, ένα σκεπτικό, το οποίο αναλύεται διεξοδικά τόσο στο βιβλίο του σκηνοθέτη και ακτιβιστή Josh Tickell με τίτλο Kiss the Ground: How the Food You Eat Can Reverse Climate Change, Heal Your Body & Ultimately Save Our World, όσο και στο ντοκιμαντέρ Kiss The Ground που κυκλοφόρησε μέσα από την συνδρομητική πλατφόρμα του Netflix.

Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ μας μυούν με έναν ευχάριστο και κατανοητό τρόπο σε όρους όπως η αναγεννητική γεωργία και η περμακουλτούρα, ένα αειφόρο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των φυσικών πόρων μέσω της μόνιμης, συνδυαστικής καλλιέργειας και εκτροφής ζώων, χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων, χωρίς καταπόνηση της Γης και χωρίς τους οικονομικούς κινδύνους και περιορισμούς της συμβατικής μονοκαλλιέργειας.


Ως προς το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, η αναγεννητική γεωργία και η περμακουλτούρα φαίνεται να αποτελούν ίσως την πιο εφικτή, άμεση και οικονομικά επωφελή λύση που θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε, κάτι που οφείλεται στην ιδιότητα της υγειούς Γης να απορροφά σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.

Σκοπός του κινήματος Kiss The Ground είναι να κάνει γνωστές τις παραπάνω θέσεις, υπερνικώντας την σε μεγάλο βαθμό άγνοια επί του θέματος, αλλά και την εν μέρει δικαιολογημένη δυσπιστία του κόσμου σε κάτι που φαντάζει εντελώς καινούριο. Κι αυτή είναι ίσως μία δυσκολία, μεγαλύτερη ακόμη κι από την ίδια την υιοθέτηση ενός συνολικά βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης. Σε αντίθεση πάντως με τα περισσότερα ντοκιμαντέρ επί του θέματος, το Kiss The Ground μας αφήνει με μία αίσθηση αισιοδοξίας για το μέλλον, καθώς η λύση φαίνεται να βρίσκεται κυριολεκτικά στα πόδια μας.

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Ιδέες: Μία οθόνη που μιμείται το φως της μέρας | Enallaktiko.gr
Οι τεχνικοί μίας ιταλικής εταιρίας ονόματι CoeLux ανέπτυξαν μία πρωτοποριακή τεχνολογία που τους επέτρεψε να δημιουργήσουν μία πηγή φωτός, η οποία μιμείται... τον ουρανό! Η απόδοσή της μάλιστα είναι τόσο πειστική που ξεγελά, όχι μόνο το ανθρώπινο μάτι, αλλά και τον φακό της κάμερας.
Μινιμαλισμός: Μία ωδή στα σημαντικά πράγματα | Enallaktiko.gr
Ο Ryan Nicodemus και ο Joshua Fields Millburn είχαν όλα όσα είχαν ονειρευτεί. Ήταν νέοι, καταξιωμένοι και ευκατάστατοι, αλλά... δυστυχισμένοι.