Φύλλα μπανάνας για περιτύλιγμα | Enallaktiko.gr

Φύλλα μπανάνας για περιτύλιγμα

Σε μία προσπάθεια μείωσης του κόστους και του οικολογικού αποτυπώματος της συσκευασίας των προϊόντων της, μία μικρή αλυσίδα Supermarket, η Rimping, η οποία αριθμεί 6 καταστήματα στην πόλη Chiangmai της Ταϊλάνδης, εφάρμοσε μία έξυπνη και ταυτόχρονα φιλική προς το περιβάλλον ιδέα. Αντί για πλαστικές σακούλες για τη συσκευασία των φρούτων και των λαχανικών που πωλούνται στα καταστήματά της, χρησιμοποιήθηκαν... φύλλα μπανάνας!
Το αποτέλεσμα, εκτός από αισθητικά κομψό, θεωρήθηκε από πολλούς και καινοτόμο, καθώς αντικαθιστά τη χρήση της πλαστικής σακούλας από μία ευρεία γκάμα προϊόντων, αξιοποιώντας μάλιστα μία εντελώς φυσική και ακατέργαστη πρώτη ύλη σε αφθονία χωρίς ιδιαίτερη μέχρι τώρα χρηστικότητα.
Η ιδέα που - με τη βοήθεια των social media - διαδόθηκε σε ολόκληρη τη χώρα, σύντομα κέντρισε την προσοχή και άλλων αντίστοιχων εταιριών από το γειτονικό Βιετνάμ. Έτσι, μεγάλες αλυσίδες Supermarket όπως η Lotte Mart, η Saigon Co.Op και η Big C υιοθέτησαν την ιδέα, εφαρμόζοντάς τη σε αρκετά από τα καταστήματά τους. Μάλιστα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της πρώτης, η εταιρεία κολοσσός σχεδιάζει την άμεση εφαρμογή της ιδέας στο σύνολο των καταστημάτων της.

Παρατηρήσεις

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Our World In Data, το Βιετνάμ με πληθυσμό που ξεπερνά κατά τι τα 95 εκατομμύρια κατοίκους, κατέχει την τέταρτη θέση παγκοσμίως στην κατάταξη των χωρών με τα περισσότερα πλαστικά απορρίμματα που πετιούνται στη θάλασσα (6%).
Η Ταϊλάνδη με πληθυσμό που ξεπερνά τα 69 εκατομμύρια κατοίκους κατέχει την πέμπτη θέση παγκοσμίως στη σχετική κατάταξη (3%).
Τη θλιβερή πρωτιά κατέχει η Κίνα (με πληθυσμό 1,4 δις κατοίκους) με το εντυπωσιακό 28% επί του συνόλου των πλαστικών που πετιούνται στη θάλασσα παγκοσμίως και ακολουθούν η Ινδονησία (264 εκατομμύρια κάτοικοι) με 10% και οι Φιλιππίνες (105 εκατομμύρια κάτοικοι) με 6%.
Μόνο οι πρώτες πέντε χώρες της κατάταξης που αναφέρθηκαν, οι οποίες ισοδυναμούν με το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού, πετούν κάθε χρόνο το 53% των πλαστικών που πετιούνται συνολικά στη θάλασσα παγκοσμίως! Συνεπώς, η υιοθέτηση πρακτικών σαν την παραπάνω έχει μία ιδιαίτερη σημασία όταν λαμβάνει χώρα σε αυτές.

Διαβάστε επίσης

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Όλα τα σχόλια ελέγχονται πριν κοινοποιηθούν. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.