Ιδέες: Μία οθόνη που μιμείται το φως της μέρας | Enallaktiko.gr

Ιδέες: Μία οθόνη που μιμείται το φως της μέρας

Οι τεχνικοί μίας ιταλικής εταιρίας ονόματι CoeLux ανέπτυξαν μία πρωτοποριακή τεχνολογία που τους επέτρεψε να δημιουργήσουν μία πηγή φωτός, η οποία μιμείται... τον ουρανό! Η απόδοσή της μάλιστα είναι τόσο πειστική που ξεγελά, όχι μόνο το ανθρώπινο μάτι, αλλά και τον φακό της κάμερας.

Η εν λόγω πηγή φωτός δεν είναι τίποτε άλλο από μία οθόνη τεχνολογίας LED, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν φεγγίτης, παρέχοντας "ηλιακό φως" σε εσωτερικούς χώρους χωρίς πρόσβαση σε φυσικό φωτισμό. 

Μία από τις βασικές ιδέες, πάνω στην οποία βασίστηκε η εφεύρεση, είναι πως για τη δημιουργία ρεαλιστικής ηλιακής ακτινοβολίας, δεν αρκεί μόνο η προσομοίωση του ήλιου και η αναπαραγωγή της ίδιας χρωματικής θερμοκρασίας, αλλά είναι απαραίτητη και η προσομοίωση των ιδιοτήτων της ίδιας της ατμόσφαιρας. Για τον σκοπό αυτό, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μία επίστρωση νανοσωματιδίων, η οποία τους επέτρεψε να προσομοιώσουν με ακρίβεια το ηλιακό φως, έτσι όπως αυτό γίνεται αντιληπτό μέσω της γήινης ατμόσφαιρας, αναπαράγοντας ένα φαινόμενο που στη Φυσική είναι γνωστό ως μοριακή σκέδαση ή σκέδαση Rayleigh (Ρέιλι) και είναι αυτό που χαρίζει στον ουρανό το γαλάζιο χρώμα του. 

Όσοι είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία του τεχνητού φεγγίτη της CoeLux από κοντά, πείστηκαν πως στο χώρο υπήρχε πράγματι φυσικός φωτισμός. Μάλιστα, οι φωτογραφίες που εμφανίζονται στον ιστότοπο της εταιρίας δεν αποτελούν προϊόν φωτορεαλισμού, αλλά είναι πραγματικές απεικονίσεις όπως ακριβώς τις αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός. 

Μία τέτοια τεχνολογία θα μπορούσε κάλλιστα να βρει εφαρμογή σε χώρους όπως σταθμούς μετρό, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, γυμναστήρια, χώρους εργασίας, χώρους υπόγειας στάθμευσης, φωτογραφικά studio κ.α. Όσο για εσάς που σκέφτεστε να αγοράσετε και να εγκαταστήσετε έναν τέτοιο φεγγίτη στο υπόγειο του σπιτιού σας, με την τιμή του να αγγίζει τις €60.000 ίσως το ξανασκεφτείτε. 


Παράρτημα:

Σκέδαση του φωτός ονομάζεται ο διασκορπισμός των φωτεινών ακτίνων όταν προσπέσουν σε μικροσκοπικά σωματίδια, έτσι ώστε να διαχέονται στο χώρο χωρίς να φαίνονται. Η οπτική αντίληψη του γεγονότος αυτού ονομάζεται φαινόμενο σκέδασης. Η σκέδαση είναι προϊόν πολλαπλής ανάκλασης. Πρόκειται ουσιαστικά, για απορρόφηση του φωτός και επανεκπομπή του από τα μικροσκοπικά σωματίδια πάνω στα οποία προσπίπτει, ενώ οι συχνότητες από τις οποίες αποτελείται το φως, παραμένουν αμετάβλητες.

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr

Διαβάστε επίσης

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Όλα τα σχόλια ελέγχονται πριν κοινοποιηθούν. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.