DIY: Βάμμα πρόπολης | Enallaktiko.gr

DIY: Βάμμα πρόπολης

Τα βάμματα είναι υψηλής συγκέντρωσης εκχυλίσματα υλικών, συνήθως φυτικής προέλευσης, τα οποία έχουν διαλυθεί σε οινόπνευμα ή άλλον βρώσιμο διαλύτη.
Για την παρασκευή τους μπορούν θεωρητικά να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέρη των φυτών (φύλλα, άνθη, μίσχοι και ρίζες). Βεβαίως, ανάλογα με το φυτό, χρησιμοποιείται το μέρος που είναι πιο πλούσιο στις δραστικές ουσίες που μας ενδιαφέρουν σε κάθε περίπτωση.
Σαν διαλύτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί φαρμακευτική αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα ποτοποιίας) ή κάποιο απόσταγμα υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Οποιοσδήποτε άλλος διαλύτης (π.χ. μπλε φωτιστικό οινόπνευμα, διαφανής λοσιόν οινοπνεύματος, οξυζενέ κ.α.) πλην της γεωργικής προέλευσης αιθυλικής αλκοόλης ή άλλης βρώσιμης εναλλακτικής του, είναι ακατάλληλος για την παρασκευή βαμμάτων.
Τα βάμματα χρησιμοποιούνται συχνά σαν ένας εναλλακτικός τρόπος θεραπείας πλήθους παθήσεων, ανάλογα φυσικά και με την πρώτη ύλη που έχει χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τους.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η ένταξή τους στην καθημερινότητά μας θα πρέπει να γίνεται με υπευθυνότητα και εν γνώσει των ιδιοτήτων, αλλά και των αντενδείξεών τους.
Η πρόπολη είναι ένα διαλυτό στο αλκοόλ μελισσοκομικό προϊόν με σημαντικές αντιφλεγμονώδεις, αντιιικές, αντιμυκητιακές και ανοσοποιητικές ιδιότητες και παρόλο που δεν είναι φυτικής προέλευσης, μας επιτρέπει να φτιάξουμε ένα από τα πιο δημοφιλή και ευεργετικά βάμματα.

Ποσότητα

Συμπληρώστε την ποσότητα βάμματος που θέλετε να παρασκευάσετε σε ml!

Υλικά

Πρόπολη
Την πρόπολη μπορείτε να την προμηθευτείτε από κάποιο μελισσοκόμο.
Διαλύτης
Όπως ήδη αναφέραμε, σαν διαλύτη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε καθαρό οινόπνευμα ποτοποιίας, είτε κάποιο απόσταγμα όπως είναι το τσίπουρο.
Στην περίπτωση που, αντί για αιθυλική αλκοόλη, χρησιμοποιήσετε αλκοολούχο ποτό, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν πως ο χρόνος διάλυσης της δραστικής ουσίας επιμηκύνεται λόγω της χαμηλότερης συγκέντρωσης του διαλύτη μας σε αλκοόλ. Και όπως είναι φυσικό, μειώνεται και ο βαθμός διαλυτότητας, κάτι που μεταφράζεται σε χαμηλότερη συγκέντρωση της δραστικής μας ουσίας επί του τελικού προϊόντος.  
Επίσης, λάβετε υπόψιν πως από την ποσότητα του διαλύτη σας θα υπάρξει κάποια απώλεια, η οποία έχει να κάνει αφενός με το ίζημα πρόπολης-διαλύτη που δεν είναι δυνατόν να φιλτραριστεί και αφετέρου με την εξάτμιση μέρους του διαλύτη με το πέρασμα του χρόνου. Η ακριβής απώλεια μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την πρώτη ύλη, τον διαλύτη και το χρόνο παραμονής του βάμματος στο βάζο.  

Διαδικασία

1. Ειδικότερα στην περίπτωση που επιλέξουμε τη χρήση κάποιου αλκοολούχου ποτού, είναι καλό να έχουμε τοποθετήσει πρώτα την ακατέργαστη πρόπολη στην κατάψυξη έως ότου αυτή παγώσει. Αυτό θα μας διευκολύνει αργότερα στο να την αλέσουμε.
Η άλεση της πρόπολης θα επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία διάλυσής της. Στην περίπτωση που κάνετε χρήση αιθυλικής αλκοόλης, το βήμα αυτό δεν κρίνεται απαραίτητο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν επιλέξετε να αλέσετε την πρόπολη, χρησιμοποιήστε ένα μεταλλικό ή πέτρινο γουδί, το οποίο θα έχετε προηγουμένως τοποθετήσει επίσης στην κατάψυξη. Αποφύγετε τη χρήση multi καθώς η θερμότητα που θα παραχθεί θα επαναφέρει την πρόπολη στη φυσική της κολλώδη υφή, κάτι που θα καταστήσει το θρυμματισμό της, αλλά και τον καθαρισμό της συσκευής σας ιδιαίτερα δύσκολο.
2. Τοποθετούμε την πρόπολη σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο με καπάκι και στη συνέχεια προσθέτουμε τον διαλύτη μας.
3. Σφραγίζουμε το βάζο μας και το φυλάσσουμε σε ένα σχετικά θερμό σημείο, ιδανικά για τουλάχιστον 4 εβδομάδες. 
4. Κάθε 2-3 ημέρες, καλό είναι να ανακινούμε το μείγμα μας, ώστε να επιταχύνουμε τη διαδικασία διάλυσης.
5. Μεταφέρουμε το βάμμα μας σε φιαλίδια με σταγονομετρητή, αντλώντας το προσεκτικά με τη βοήθεια μίας σύριγγας σίτισης
Για τον καλύτερο καθαρισμό του βάμματος από αιωρούμενα σωματίδια όπως είναι τα υπολείμματα κεριού και γύρης, πριν την αποθήκευσή του σε κάποιο φιαλίδιο, μπορείτε να το περάσετε από ένα χάρτινο φίλτρο καφέ.
Το ίζημα που θα μείνει στον πάτο του βάζου σας μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί στην επόμενη παρασκευή σας.
Σε κάθε περίπτωση, μην επιχειρήσετε να αναμίξετε οινόπνευμα ποτοποιίας με νερό ή κάποιο αλκοολούχο ποτό, καθώς αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να θολώσει το βάμμα σας.

Τρόπος χρήσης & δοσολογία

Το βάμμα πρόπολης μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά.
Η δοσολογία που συνήθως προτείνεται για τη χορήγηση της πρόπολης από το στόμα, κυμαίνεται στους ενήλικες από 5 έως 20 σταγόνες μέχρι και 3 φορές την ημέρα. Η λήψη του βάμματος μπορεί να γίνει απευθείας κάτω από τη γλώσσα ή μέσα σε νερό, χυμό, γάλα ή τσάι. 
Στην περίπτωση που σας ανησυχεί η πρόσληψη οινοπνεύματος, μπορείτε να προσθέσετε το βάμμα π.χ. στο γάλα και να το θερμάνετε σε σιγανή φωτιά. Το οινόπνευμα θα είναι το πρώτο που θα εξατμιστεί.
Εξωτερικά, μπορεί κάποιος να επαλείψει ή να ψεκάσει με το βάμμα τα πάσχοντα μέρη (άφθες, σπυράκια, επιφανειακές πληγές κ.α.). Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η πρόπολη μέχρι να στεγνώσει στο δέρμα δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με τα ρούχα.

Παρενέργειες & αντενδείξεις

Παρόλο που η πρόπολη έχει ελάχιστες παρενέργειες, καθώς δεν προσβάλει τη χλωρίδα του εντέρου και αποβάλλεται από τον οργανισμό μας χωρίς να επιβαρύνει τα νεφρά και το συκώτι, άνθρωποι με αλλεργία στα μελισσοκομικά προϊόντα δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με την πρόπολη και τα υποπροϊόντα της.
Οι πιο συχνές παρενέργειες που έχουν παρατηρηθεί κατά τη χρήση πρόπολης είναι η αλλεργική δερματίτιδα, η ρινική καταρροή, το οίδημα των οφθαλμών και η δύσπνοια.
Τέλος, λόγω μη επαρκών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια χρήσης της πρόπολης ειδικότερα σε περιπτώσεις παιδιών κάτω των 12 ετών, γυναικών που εγκυμονούν και γυναικών που θηλάζουν, καθώς και σε περιπτώσεις ατόμων που λαμβάνουν οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, καλό είναι σε αυτές τις περιπτώσεις, πριν προβείτε σε φαρμακευτική χρήση της πρόπολης και των υποπροϊόντων της, να συμβουλεύεστε το γιατρό σας. 
Βάμμα πρόπολης
Περισσότερα άρθρα σαν αυτό ››

Διαβάστε επίσης

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Όλα τα σχόλια ελέγχονται πριν κοινοποιηθούν. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.