Νεύρωση του στομάχου: Συμπτώματα, αντιμετώπιση & τροφές που βοηθούν | Enallaktiko.gr

Νεύρωση του στομάχου: Συμπτώματα, αντιμετώπιση & τροφές που βοηθούν

Με τον όρο νεύρωση του στομάχου ή νευρική δυσπεψία περιγράφεται το αίσθημα δυσφορίας που εμφανίζεται συνήθως ως γενική δυσκολία στην πέψη, ως καούρα, ως φούσκωμα, ως κολικοειδείς πόνοι ή ως τάση προς εμετό.
Οι πιο κοινοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση αυτής της ευαισθησίας είναι η κατανάλωση τροφών στις οποίες έχουμε δυσανεξία, η υπερκατανάλωση τροφής, αλκοόλ ή καφέ, το υπερβολικό άγχος, η συναισθηματική φόρτιση και το ξενύχτι, η κληρονομικότητα κ.α..

Τρόποι αντιμετώπισης

Εφόσον έχουν αποκλεισθεί τυχόν παθολογικά αίτια των παραπάνω συμπτωμάτων από γαστρεντερολόγο, αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος που υποφέρει από νεύρωση του στομάχου είναι η λήψη αντιόξινων.
Φυσικά, η διαχείριση του άγχους, η ξεκούραση, ο επαρκής ύπνος, τα μικρότερα γεύματα και η πιο αργή κατάποση της τροφής, καθώς και η αποφυγή του αλκοόλ και του καφέ είναι μόνο μερικοί από τους πιο κοινούς τρόπους αντιμετώπισης που δεν πρέπει να υποτιμούμε.

Τροφές που βοηθούν

Στον αντίποδα των τροφών που επιδεινώνουν την κατάσταση, υπάρχουν αρκετά τρόφιμα που μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά.
Μαγειρική σόδα
Η μαγειρική σόδα (διττανθρακικό νάτριο) είναι ένα συστατικό, το οποίο δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι. Ένας από τους λόγους είναι και η ιδιότητά της να λειτουργεί ως αντιόξινο.
Η κατανάλωση μόλις ¼ της κουταλιάς του γλυκού μαγειρικής σόδας διαλυμένης σε νερό, μπορεί να μας προσφέρει ανακούφιση, εξουδετερώνοντας το υπερβολικό υδροχλωρικό οξύ της γαστρικής έκκρισης.
Πριν προβείτε σε λήψη διττανθρακικού νατρίου ως αντιόξινο, λάβετε υπόψιν πως αυτό μπορεί να αλληλεπιδράσει με τις δραστικές ουσίες ορισμένων φαρμάκων όπως είναι η μεθοτρεξάτη, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αρκετών ρευματικών παθήσεων και το λίθιο, το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Επιπλέον, η κατανάλωση διττανθρακικού νατρίου μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια καλίου και συνεπώς θα πρέπει να χρησιμοποιείται με ιδιαίτερη προσοχή από άτομα με νεφρική νόσο ή άτομα που λαμβάνουν διουρητικά.
Για την αποφυγή παρενεργειών από τη λήψη διττανθρακικού νατρίου ως αντιόξινο, καλό είναι αυτό να λαμβάνεται σε ποσότητες όχι μεγαλύτερες των 2-3 γραμμαρίων ημερησίως και με κάποια χρονική απόσταση από το τελευταίο μας γεύμα ή την τελευταία λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν τα συμπτώματα εξακολουθούν να υπάρχουν, καλό είναι να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό.
Χαμομήλι
Το χαμομήλι είναι γνωστό για τις αντισπασμωδικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, χάρη στις οποίες χρησιμοποιείται συχνά για τη φυσική ανακούφιση από το φούσκωμα και τη μείωση των μυϊκών σπασμών του γαστρεντερικού σωλήνα.
Το αφέψημα χαμομηλιού θεωρείται σε γενικές γραμμές ασφαλές όταν καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες. Ωστόσο, τα δραστικά του συστατικά μπορούν να αλληλεπιδράσουν με κάποια αραιωτικά, αντιπηκτικά και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα (ασπιρίνη, κλοπιδογρέλη, βαρφαρίνη, ηπαρίνη κ.α.). Δεν αποκλείεται επίσης, το χαμομήλι να αλληλεπιδράσει με κάποια ανοσοκατασταλτικά, όπως η κυκλοσπορίνη, με ορισμένα ηρεμιστικά και με φάρμακα ευαίσθητα στις ορμόνες όπως η ταμοξιφαίνη και η ραλοξιφαίνη. Αν λοιπόν λαμβάνετε οποιαδήποτε σχετική φαρμακευτική αγωγή, είναι πάντα καλό να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν προβείτε σε συστηματική κατανάλωση χαμομηλιού.
Μέντα
Η κατανάλωση μέντας με τη μορφή αφεψήματος μπορεί να μας προσφέρει ανακούφιση από τις δυσάρεστες επιπτώσεις της νεύρωσης του στομάχου χάρη στην αντισπασμωδική δράση της μενθόλης που περιέχει και η οποία μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά επί του λείου μυός της πεπτικής οδού.
Η μέντα συγκαταλέγεται μεταξύ των βοτάνων που μπορούν να καταναλώνονται άφοβα. Ωστόσο, και εδώ δε λείπουν κάποιες πιθανές παρενέργειες, όπως είναι οι στομαχικές διαταραχές και η εμφάνιση καούρας λόγω της ιδιότητάς της να χαλαρώνει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα. Επίσης, δεν αποκλείεται η μέντα να αλληλεπιδράσει με ορισμένα αραιωτικά του αίματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο αιμορραγίας ή να μειώσει την απορρόφηση συμπληρωμάτων, όπως είναι αυτά του σιδήρου. Τέλος, υπάρχουν άτομα που μπορεί να εμφανίσουν ακόμη και αλλεργική αντίδραση, εμφανίζοντας συμπτώματα όπως ο κνησμός, το εξάνθημα και η δύσπνοια.
Λουίζα
Η λουίζα είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συχνά σαν ένας φυσικός τρόπος αντιμετώπισης των στομαχικών διαταραχών χάρη στις αντιφλεγμονώδεις, καταπραϋντικές και αντισπασμωδικές της ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των μυϊκών σπασμών του γαστρεντερικού σωλήνα και γενικότερα στην ανακούφιση της δυσφορίας του στομάχου (άλγος, ναυτία και φούσκωμα).
Παρά τις ενδείξεις γύρω από την ευεργετική δράση της λουίζας στην αντιμετώπιση της νεύρωσης του στομάχου και άλλων στομαχικών διαταραχών, δεν έχουμε δυστυχώς ακόμη επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την ασφάλεια της συστηματικής κατανάλωσης του βοτάνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας. Επομένως, καλό είναι η κατανάλωση λουίζας να αποφεύγεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Επίσης, δεν αποκλείεται κάποια άτομα να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις όπως κνησμό, εξάνθημα και δύσπνοια ή άλλες παρενέργειες όπως ναυτία και διάρροια. Τέλος, η κατανάλωση λουίζας μπορεί να μειώσει την απορρόφηση σιδήρου ειδικότερα όταν αυτός λαμβάνεται μέσω συμπληρωμάτων.
Φασκόμηλο
Το φασκόμηλο φαίνεται να έχει αντιφλεγμονώδεις, καταπραϋντικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσφορίας και στη μείωση των μυϊκών σπασμών του γαστρεντερικού σωλήνα.
Και εδώ τα επιστημονικά δεδομένα γύρω από την ασφάλεια του βοτάνου κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας είναι σχετικά περιορισμένα και συνεπώς η συστηματική του κατανάλωση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλό να αποφεύγεται.
Τζίντζερ
Ένα από τα καλύτερα φυσικά συστατικά για τη διάλυση των αερίων είναι και το τζίντζερ (πιπερόριζα), γνωστό επίσης και για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην αντιμετώπιση της ναυτίας και του εμετού.
Κανέλα
Η κανέλα είναι ένα μοναδικό μπαχαρικό που μπορεί να μειώσει το αίσθημα της πείνας και να καθυστερήσει το ρυθμό της γαστρικής κένωσης, υποβοηθώντας και αυτή τη λειτουργία της πέψης.
Κύμινο
Το κύμινο είναι ένα ακόμη χωνευτικό, δρώντας παράλληλα και ως ορεκτικό και τονωτικό του πεπτικού συστήματος. Μασώντας απλώς λίγους σπόρους κυμίνου, μπορούμε να ανακουφιστούμε από τα αέρια του στομάχου. Παρόμοιες ιδιότητες με το κύμινο έχει και ο κόλιανδρος.
Ρίγανη
Η ρίγανη μπορεί να ανακουφίσει από το μετεωρισμό και τον τυμπανισμό.
Σαφράν
Ο κρόκος Κοζάνης ή σαφράν είναι ένα αυτοφυές φυτό, το οποίο είναι κυρίως εμμηναγωγό και καταπραϋντικό. Έχει όμως και χωνευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται κατά της γαστραλγίας. Μόλις λίγα στίγματα σαφράν μέσα σε χλιαρό νερό είναι αρκετά για να μας προσφέρουν ανακούφιση.

Διαβάστε επίσης

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Όλα τα σχόλια ελέγχονται πριν κοινοποιηθούν. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.