Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο & πώς αντιμετωπίζεται;

Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο & πώς αντιμετωπίζεται; | Enallaktiko.gr
Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά, ακούμε από επαγγελματίες υγείας να αναφέρονται σε ένα σύνολο μεταβολικών διαταραχών με τον όρο μεταβολικό σύνδρομο. Τι είναι όμως το μεταβολικό σύνδρομο, τι το προκαλεί, ποια τα συμπτώματά του και ποιοι οι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισής του;

Ορισμός

Αν έπρεπε να δώσουμε έναν σύντομο ορισμό για το τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο, θα λέγαμε πως πρόκειται για μία κατάσταση, κατά την οποία στο ίδιο άτομο συνυπάρχουν παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως είναι η παχυσαρκία¹, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία².

Χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με το National Cholesterol Education Program (NCEP), ένα άτομο μπορεί να θεωρηθεί ότι πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο, εφόσον πληροί τουλάχιστον τρία από τα παρακάτω κριτήρια:
• Η περίμετρος μέσης ξεπερνά τα 102 cm για τους άνδρες και τα 88 cm για τις γυναίκες
• Τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα είναι υψηλότερα από 150 mg/dl
• Η HDL ή αλλιώς η "καλή χοληστερόλη" είναι χαμηλότερη από 40 mg/dl για τους άνδρες και χαμηλότερη από 50 mg/dl για τις γυναίκες
• Η συστολική αρτηριακή πίεση ξεπερνά τα 130 mmHg και η διαστολική τα 85 mmHg
• Η γλυκόζη πλάσματος νηστείας ξεπερνά τα 110 mg/dl

Συμπτώματα

Εκτός από την αυξημένη εναπόθεση λίπους κυρίως στην κοιλιακή χώρα, το μεταβολικό σύνδρομο δεν παρουσιάζει άλλα εμφανή συμπτώματα. Αυτό είναι ίσως που το καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνο, καθώς πολλοί άνθρωποι αγνοούν την ύπαρξή του έως ότου διαπιστώσουν πως πάσχουν από αυτό μετά από αιματολογικές εξετάσεις, μέτρηση της αρτηριακής τους πίεσης και της περιμέτρου της μέσης τους.

Παράγοντες που συνδέονται με το μεταβολικό σύνδρομο

Εκτός από την κληρονομικότητα και την ηλικία, οι παράγοντες που έχουν συνδεθεί πιο στενά με το μεταβολικό σύνδρομο είναι η συστηματικά αυξημένη θερμιδική πρόσληψη και ειδικότερα η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας κορεσμένων λιπαρών, η μειωμένη δραστηριότητα και το κάπνισμα.

Τρόποι αντιμετώπισης

Ο κύριος τρόπος αντιμετώπισης και θεραπείας του μεταβολικού συνδρόμου είναι η απώλεια βάρους και η βελτίωση των σχετιζόμενων βιοχημικών δεικτών ως αποτέλεσμα μίας ισορροπημένης διατροφής.
Οι βασικές διατροφικές συστάσεις για τη βελτίωση των σχετιζόμενων με το μεταβολικό σύνδρομο βιοχημικών δεικτών είναι οι εξής:
• Μείωση της ημερήσιας πρόσληψη λίπους
• Αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα
• Μείωση της κατανάλωσης τροφών με χοληστερόλη
• Μείωση της πρόσληψης αλατιού κ.α.
Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μέσα στην ημέρα, ακόμα και με τη μορφή μίας μέτριας αεροβικής άσκησης (30' ζωηρό περπάτημα ή 15' τρέξιμο) μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην επίτευξη ενός υγιούς βάρους και στη βελτίωση των επιμέρους παραμέτρων του μεταβολικού συνδρόμου.
Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί μία εξίσου σημαντική σύσταση, η εφαρμογή της οποίας μπορεί να επιφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.
Τέλος, η φαρμακευτική αγωγή – παρόλο που δεν εξαλείφει τα αίτια που προκαλούν το ίδιο το μεταβολικό σύνδρομο – σε πολλές περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη, σε συνδυασμό πάντα με μία μετάβαση σε ένα συνολικά πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Παράρτημα

1: Παχύσαρκος θεωρείται ένας ενήλικας, του οποίου ο Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI) είναι μεγαλύτερος του 30.
2: Ως δυσλιπιδαιμία ορίζεται η κατάσταση, κατά την οποία έχουμε αυξημένα επίπεδα "κακής" LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων και ταυτόχρονα χαμηλά επίπεδα "καλής" HDL χοληστερόλης.
Περισσότερα άρθρα σαν αυτό ››

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Ρόδι - Ιδιότητες, Θρεπτικά Συστατικά, Παρενέργειες, Αντενδείξεις, Αγορά, Τιμή | Enallaktiko.gr
Το ρόδι είναι ένα ιδιαίτερο φρούτο-σύμβολο της γονιμότητας και της καλοτυχίας, το οποίο καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, αλλά ευδοκιμεί κυρίως σε θερμές, πεδινές και νησιωτικές περιοχές.
Υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) | Enallaktiko.gr
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ή αλλιώς BMI (Body Mass Index) επινοήθηκε το 1832 από τον Adolphe Quetelet και αποτελεί μέχρι και σήμερα την απλούστερη και πιο διαδεδομένη μέθοδο αξιολόγησης της σωματικής μας διάπλασης.