Τι είναι η λανολίνη; | Enallaktiko.gr

Τι είναι η λανολίνη;

Η λανολίνη είναι μία κιτρινωπή λιπαρή ουσία που εκκρίνεται από τους σμηγματογόνους αδένες του τριχωτού ορισμένων ζώων.
Συχνά αναφέρεται λανθασμένα ως λίπος, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για κερί. Η κύρια πηγή άντλησης της λανολίνης είναι το μαλλί του προβάτου, ενώ η εξαγωγή της γίνεται με τη συμπίεση του μαλλιού σε κυλίνδρους ή μέσω του βρασμού του.
Οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή λανολίνης παγκοσμίως είναι η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Ιδιότητες

Η λανολίνη θρέφει και αδιαβροχοποιεί την τρίχα του ζώου, ενώ ταυτόχρονα συγκρατεί την εσωτερική υγρασία, αποτρέποντας την αφυδάτωση της επιδερμίδας του. Χαρακτηριστικό της λανολίνης είναι ότι μπορεί να απορροφήσει ποσότητα νερού δύο φορές μεγαλύτερη του βάρους της.
Λόγω αυτών των ιδιοτήτων της, η λανολίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ενυδατικός και μαλακτικός παράγοντας ακόμη και αυτούσια, ενώ το γεγονός πως είναι ελαιοδιαλυτή την καθιστά ιδανική ακόμη και ως γαλακτοματοποιητή, αντικαθιστώντας το κερί σε κρέμες περιποίησης σε ποσοστό που φτάνει το 10% επί του τελικού προϊόντος.

Χρήσεις

Η λανολίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την περιποίηση του προσώπου και των χειλιών, σαν κρέμα για μετά το ξύρισμα, σαν κρέμα περιποίησης των χεριών, της βρεφικής ατοπικής επιδερμίδας και των ερεθισμένων σημείων που έρχονται σε επαφή με την πάνα, καθώς και των ερεθισμένων γυναικείων θηλών κατά την περίοδο της γαλουχίας. Ειδικότερα για την τελευταία περίπτωση θα πρέπει να πούμε πως η λανολίνη έχει κριθεί σαν μία απόλυτα ασφαλής ουσία τόσο για τη μητέρα, όσο και για το θηλάζον βρέφος.
Συχνότερα, τη συναντούμε ως συστατικό σε διάφορες κρέμες περιποίησης, ενώ ως Ε913 χρησιμοποιείται συχνά σαν υλικό επικάλυψης σε τσίχλες. Η λανολίνη μπορεί ακόμη να σταματήσει τη ρινορραγία (ρινική αιμορραγία) μέσω της επάλειψης στο σημείο που αιμορραγεί. Τέλος, συχνά χρησιμοποιείται σε προϊόντα μακιγιάζ όπως οι σκιές ματιών (cream eye shadow), το ρουζ σε μορφή κρέμας (cream blusher), σε conditioner κ.α.

Παρενέργειες & αντενδείξεις

Μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κάποια παρενέργεια από τη χρήση λανολίνης. Μάλιστα, η κηρώδης αυτή ουσία δεν ενέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο για την υγεία μας ακόμη κι αν τη φάμε. Γι' αυτό το λόγο εξάλλου συστήνεται και για την περιποίηση των ερεθισμένων γυναικείων θηλών κατά τη γαλουχία χωρίς μάλιστα να είναι απαραίτητη η αφαίρεση τυχόν υπολειμμάτων της πριν τον επόμενο θηλασμό.
Ωστόσο, επειδή δεν αποκλείεται κάποιοι άνθρωποι να είναι αλλεργικοί στη λανολίνη, καλό είναι, κατά την πρώτη σας επαφή με τη συγκεκριμένη ουσία, να δοκιμάσετε πρώτα την εφαρμογή της σε ένα μικρής έκτασης σημείο του δέρματός σας.
Λανολίνη

Διαβάστε επίσης

Σχόλια (3)

  • Άννα, ο λόγος που κάποιες εταιρείες αντικαθιστούν τη λανολίνη δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με την ασφάλεια χρήσης της. Εικάζω πως έχει να κάνει αφενός με την αναζήτηση πιο οικονομικών εναλλακτικών και αφετέρου με τη στροφή τους σε 100% vegan-friendly συστατικά.

    Δημήτρης από Enallaktiko.gr
  • Έχετε απόλυτο δίκιο. Εγώ έπαθα το ίδιο με μια άλλη εταιρεία!Αλλάζουν λέει τη λανολίνη από ζωική προέλευση σε φυσική, κι έχασε τη λιπαρότητα που είχε και δε με καλύπτει πια :-/ Αλήθεια πιέζουν τις εταιρείες να γίνουν όλες πια τόσο…vegan; Η λανολίνη δε πειράζει ούτε το βρέφος όταν θηλάζει, θα πειράζει αν την βάλουμε στο πρόσωπο???

    Άννα Μ.
  • Πολύ καλο και ορθό άρθρο πληροφοριών περί λανολίνης!

    Και εντελώς τυχαίως σήμερα σας βρήκα με αιτία την ξαφνική αλλαγή στα συστατικά της πασίγνωστης κρέμας Nivea (στο μπλε τσίγκινο βαζάκι) μαθαίνοντας σήμερα πως η εταιρεία κολοσσός αλλάζει… τα… συστατικά της λατρεμένης γνησιας κρέμας η οποία κουβαλάει ιστορία 100 χρόνων, σε φυτικά συστατικά για το ‘’καλό του πλανήτη’‘……….Με άλλα λόγια, εφόσον μια μεγάλη γκάμα των προϊόντων τους που αποτελείται απο παραφινέλαιο (ενα αβλαβές, επεξεργασμένο έλαιο που δεν προσφέρει κάποια ιδιαίτερα οφέλη παρά να συγκρατεί την υγρασία του δέρματος) και δεν τα έχουν αλλάξει αυτα τα προϊόντα αλλά αλλάζουν την σύνθεση της κλασσικής κρέμας που ολοι ξέρουμε, ΓΙΑΤΙ?? Μήπως επειδη η ωφέλιμη λανολίνη είναι ένα από τα κύρια συστατικά της??? Και μήπως κάποιοι τύπου οργανισμων vegan πίεσαν την κολοσσό Νιβεα να αλλάξει την γνήσια σύνθεση της μπλε κρέμας επειδη ειναι και καλά ’βλαβερή για τον πλανήτη’?? (ετσι πληροφορήθηκα απο την εταιρεία σήμερα). Και δυστυχώς, πολύ φοβάμαι οτι ζωικής προέλευσης υλικά, προϊόντα αλλά και τρόφιμα, ίσως μια μέρα χρειαστεί να τρέχουμε σε κάνα χωριό για να τα βρίσκουμε…….

    Πολινα Χ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Όλα τα σχόλια ελέγχονται πριν κοινοποιηθούν. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.