0
Τι είναι η λανολίνη; - Enallaktiko.gr

Τι είναι η λανολίνη;


Η λανολίνη είναι μία κίτρινη κηρώδης ουσία που εκκρίνεται από τους σμηγματογόνους αδένες του μαλλιού που φέρουν κάποια ζώα. Συχνά αναφέρεται λανθασμένα ως λίπος, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από κερί. Η κύρια πηγή άντλησης της λανολίνης είναι το μαλλί του προβάτου ενώ η εξαγωγή της γίνεται με τη συμπίεση του μαλλιού σε κυλίνδρους ή μέσω του βρασμού του. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή λανολίνης παγκοσμίως είναι η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Ιδιότητες

Η λανολίνη θρέφει και αδιαβροχοποιεί την τρίχα του ζώου ενώ ταυτόχρονα συγκρατεί την εσωτερική υγρασία, αποτρέποντας την αφυδάτωση της επιδερμίδας του. Χαρακτηριστικό της λανολίνης είναι ότι μπορεί να απορροφήσει ποσότητα νερού δύο φορές μεγαλύτερη του βάρους της. 

Λόγω αυτών των ιδιοτήτων της η λανολίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ενυδατικός και μαλακτικός παράγοντας ακόμη και αυτούσια ενώ το γεγονός πως είναι ελαιοδιαλυτή την καθιστά ιδανική ακόμη και ως γαλακτοματοποιητή, αντικαθιστώντας το κερί στις κρέμες περιποίησης σε ποσοστό που φτάνει το 10% επί του τελικού προϊόντος. 

Χρήσεις

Η λανολίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την περιποίηση του προσώπου και των χειλιών, ως κρέμα ξυρίσματος, σαν κρέμα περιποίησης των χεριών, της βρεφικής ατοπικής επιδερμίδας και των ερεθισμένων γυναικείων θηλών ειδικότερα κατά τη γαλουχία. Συχνότερα, τη συναντούμε ως συστατικό σε διάφορες κρέμες περιποίησης ενώ ως Ε913 χρησιμοποιείται συνήθως σαν υλικό επικάλυψης σε τσίχλες. Η λανολίνη μπορεί ακόμη να σταματήσει τη ρινορραγία (ρινική αιμορραγία) μέσω της επάλειψης στο σημείο που αιμορραγεί. Τέλος, συχνά χρησιμοποιείται σε προϊόντα μακιγιάζ όπως οι σκιές ματιών (Cream Eye Shadow), το ρουζ σε μορφή κρέμας (Cream Blusher), σε προϊόντα περιποίησης των χειλιών, σε conditioner για τα μαλλιά κ.α. 

Παρενέργειες & αντενδείξεις

Μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κάποια παρενέργεια από τη χρήση λανολίνης. Μάλιστα, η κηρώδης αυτή ουσία δεν ενέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο για την υγεία μας ακόμη κι αν τη φάμε. Γι' αυτό το λόγο εξάλλου συστήνεται και για την περιποίηση των ερεθισμένων γυναικείων θηλών κατά τη γαλουχία χωρίς μάλιστα να είναι απαραίτητη η αφαίρεση τυχόν υπολειμμάτων της πριν το θηλασμό. 

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr

Η φυτική λανολίνη

Η φυτική λανολίνη είναι ένα υποκατάστατο της λανολίνης ζωικής προέλευσης, με πανομοιότυπη υφή και παρόμοιες ιδιότητες. Τα μόνα συστατικά της είναι το βούτυρο καριτέ (Shea Butter), η φυτική γλυκερίνη και το ελαιόλαδο

Το σχόλιό σου: