Πόσο αλάτι πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως; | Enallaktiko.gr

Πόσο αλάτι πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως;

Το αλάτι, γνωστό και ως χλωριούχο νάτριο, παίζει ζωτικό ρόλο σε πολλές βιολογικές διεργασίες του ανθρώπινου σώματος κυρίως χάρη στο νάτριο, από το οποίο αποτελείται κατά 40%.
Μερικές από αυτές τις διεργασίες είναι η διατήρηση της ομοιόστασης των υγρών και η ρύθμιση του ισοζυγίου ηλεκτρολυτών στο σώμα μας, η μετάδοση των νευρικών σημάτων και η σωστή λειτουργία των μυών μας.
Από την άλλη, είναι γνωστό πως η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία με τη σειρά της αυξάνει μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Κάτι μάλιστα που έρχεται να επισημάνει μία πρόσφατη μελέτη του Imperial College του Λονδίνου και του Northwestern University του Σικάγο, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension, είναι πως - σε αντίθεση με τα ευρήματα παλαιότερων μελετών που ήθελαν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης να συμβάλει στην εξουδετέρωση της επίδρασης της υπερβολικής λήψης νατρίου στην αρτηριακή πίεση χάρη στο κάλιο, το ασβέστιο, τη βιταμίνη C, τις φυτικές ίνες, τα Ω-3 λιπαρά οξέα και άλλες απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό ουσίες - ο κίνδυνος από την υπερβολική κατανάλωση αλατιού υπάρχει ανεξάρτητα από το αν η διατροφή ενός ατόμου μπορεί να θεωρηθεί σε γενικές γραμμές υγιεινή.
Τα ευρήματα της παραπάνω μελέτης επιβεβαιώνονται και από μία νεότερη ανάλυση των δεδομένων της δωδεκαετούς μελέτης Intermap (1987-1999) που αφορούσε τη διατροφή 4.680 συμμετεχόντων μεταξύ 40 και 59 ετών από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και την Κίνα. Η ερευνητική ομάδα που ασχολήθηκε με το θέμα, χρησιμοποίησε τα διαιτητικά δεδομένα για να αξιολογήσει τη σημασία περισσοτέρων από 80 θρεπτικών ουσιών, ωστόσο από τα αποτελέσματα δε φάνηκε πως αυτές μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση όταν συνδυάζονται με υπερβολική λήψη νατρίου.
Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής της έρευνας του Imperial College, Dr. Queenie Chan, οποιαδήποτε αύξηση πάνω από τα 7 γραμμάρια αλατιού ημερησίως, ποσότητα που ισοδυναμεί με κάτι παραπάνω από ένα κουταλάκι του γλυκού, οδηγεί σε σημαντική αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, ενώ περισσότερες από δύο κουταλιές του γλυκού ημερησίως φαίνεται πως διπλασιάζουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
Βεβαίως, σε φυσιολογικές καταστάσεις, μία υγιεινή διατροφή δε σημαίνει και κατάργηση του αλατιού, καθώς - σύμφωνα με άλλη έρευνα πάνω σε στοιχεία περισσοτέρων από 100.000 ενήλικων ασθενών - πρόσληψη αλατιού μικρότερη των 3 γραμμαρίων ημερησίως μπορεί μακροπρόθεσμα ακόμη και να μας βλάψει.
Από τα παραπάνω προκύπτει πως είναι σημαντική η υιοθέτηση μίας ισορροπημένης διατροφής με έλεγχο της πρόσληψης του αλατιού τόσο στη μαγειρική μας, όσο και στα προϊόντα που αγοράζουμε. Ειδικότερα μάλιστα σε ό,τι έχει να κάνει με τα προϊόντα που βάζουμε στο τραπέζι μας, θα πρέπει να έχουμε υπόψιν πως το μεγαλύτερο ποσοστό του νατρίου που προσλαμβάνουμε ημερησίως (περίπου τα 3/4) δεν προέρχεται από το αλάτι που προσθέτουμε κατά το μαγείρεμα, αλλά από επεξεργασμένα τρόφιμα όπως είναι τα αλλαντικά, τα αλμυρά σνακ, τα βιομηχανοποιημένα δημητριακά, τα τυροκομικά κ.ο.κ..
Σαν συμπέρασμα, θα μπορούσαμε να πούμε πως σε φυσιολογικές καταστάσεις, η κατανάλωση αλατιού σε ποσότητες που κυμαίνονται για τους ενήλικες μεταξύ 3 και 6 γραμμαρίων ημερησίως (από μισή έως μία κουταλιά του γλυκού) κρίνεται όχι μόνο ασφαλής, αλλά και ωφέλιμη. Λαμβάνοντας τώρα υπόψιν πως το αλάτι αποτελείται κατά 40% από νάτριο, τότε η αντίστοιχη ποσότητα σε νάτριο κυμαίνεται μεταξύ 1,2 και 2,4 γραμμαρίων ημερησίως. Σε αυτό εξάλλου φαίνεται να συμφωνεί και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), σύμφωνα με την οποία η μέγιστη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νατρίου έχει οριστεί στα 2,3 γραμμάρια.
Περισσότερα άρθρα σαν αυτό ››

Διαβάστε επίσης

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Όλα τα σχόλια ελέγχονται πριν κοινοποιηθούν. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.