Το Enallaktiko.gr μπορεί να λειτουργήσει σωστά μόνο με ενεργοποιημένη την

JAVASCRIPT

Ενεργοποίησέ την μέσα από τις ρυθμίσεις του περιηγητή σου!
Εχινάκεια - Ένας ισχυρός σύμμαχος για την υγεία μας

Το καλάθι μου

Εχινάκεια - Ένας ισχυρός σύμμαχος για την υγεία μας


Η εχινάκεια, εχινάκια ή εχινάτσια αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα βότανα και πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία μας ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Πρόκειται για ένα ιθαγενές φυτό της Βορείου Aμερικής που ανήκει στην οικογένεια των ηλίανθων και το οποίο χρησιμοποιήθηκε για αιώνες από τους Ινδιάνους πριν το ανακαλύψουν οι Ευρωπαίοι μόλις τον 19ο αιώνα. Tο γένος της αποτελείται από 9 είδη, από τα οποία μόνο τρία χρησιμοποιούνται για φαρμακευτικούς σκοπούς (Echinacea Purpurea, Echinacea Angustifolia και Echinacea Pallida)

Ιδιότητες

Aν και μετά τη ραγδαία άνοδο των αντιβιοτικών η χρήση της εχινάκειας περιορίστηκε σημαντικά, τα ευεργετικά οφέλη του βοτάνου αρχίζουν τα τελευταία χρόνια να γίνονται και πάλι γνωστά. Η εχινάκεια έχει χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση από δεκάδες παθήσεις. Ωστόσο, η πιο σημαντική της ιδιότητά είναι ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό χάρη στους πολυσακχαρίτες, τα φλαβονοειδή, τα αιθέρια έλαια, τα αλκαμίδια και το καφεϊκό οξύ που περιέχει. 

Καταναλώνεται κυρίως εσωτερικά υπό τη μορφή αφεψήματος ή βάμματος για την πρόληψη λοιμώξεων της ανώτερης αναπνευστικής οδού όπως είναι η λαρυγγίτιδα και η αμυγδαλίτιδα, αλλά και άλλων ιογενών παθήσεων όπως είναι η βρογχίτιδα. Μπορεί επίσης να συμβάλει στην ανακούφιση από διάφορες φλεγμονές, από τον πόνο που προκαλεί η αρθρίτιδα, ενώ πιστεύεται πως σε συνδυασμό και με άλλα βότανα όπως είναι η αχίλλεια και το επιλόβιο, μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα λοιμώξεων του ουροποιητικού. Τέλος, η αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδης δράση της την κάνει κατάλληλη ακόμη και για εξωτερική χρήση ως βάμμα σε άφθες, στον επιχείλιο έρπη, στα ούλα, αλλά και στην περιποίηση επιφανειακών δερματικών πληγών και φλεγμονών όπως η θυλακίτιδα. 

Εχινάκεια - Εναλλακτικό

Τρόπος χρήσης & δοσολογία

Το αφέψημα εχινάκειας παρασκευάζεται από την αποξηραμένη ρίζα του φυτού, η οποία διαθέτει και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των δραστικών συστατικών του. Για την προετοιμασία ενός φλιτζανιού αρκεί να αφήσουμε μία κουταλιά του τσαγιού από τη ρίζα του φυτού σε καυτό νερό για 10 περίπου λεπτά. Το αφέψημα εχινάκειας μπορεί να καταναλωθεί έως και τρεις φορές την ημέρα, ωστόσο αν πρόκειται να δοθεί σε παιδιά, συστήνεται ο περιορισμός της δοσολογίας έως και κατά το ⅓.

Το βάμμα εχινάκειας μπορεί να προστεθεί σε κάποιο άλλο αφέψημα, ρόφημα ή χυμό έως και τρεις φορές την ημέρα. Η δοσολογία που συνιστάται για τους ενήλικες είναι έως και 20 σταγόνες (1ml) ανά ημέρα. Τέλος, το βάμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και αυτούσιο πάνω σε άφθες ή στα ούλα σε περιπτώσεις ουλίτιδας, πυόρροιας (περιοδοντίτιδα), η σαν λοσιόν περιποίησης επιφανειακών τραυμάτων και δερματικών φλεγμονών.

Παρενέργειες & αντενδείξεις

Η εχινάκεια αποτελεί ένα από τα πιο ασφαλή βότανα, το οποίο δε γίνεται τοξικό σε καμία ποσότητα και μάλιστα συχνά συστήνεται ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Σε αυτές τις περιπτώσεις ωστόσο, θα πρέπει να ενημερώσετε και να συμβουλευθείτε το γιατρό σας.

Γενικά, η κατανάλωση οποιουδήποτε βοτάνου από παιδιά δε συστήνεται λόγω έλλειψης επαρκών επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την ασφάλειά τους. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι παιδίατροι συνιστούν κάποιο σιρόπι με βάση την εχινάκεια, καθώς δε φαίνεται να υπάρχει κάποια παρενέργεια ή αντένδειξη που να σχετίζεται με την ηλικία. 

Οι πιο συχνή παρενέργεια που έχει παρατηρηθεί κατά την κατανάλωση του βοτάνου είναι ένα ελαφρύ και παροδικό μούδιασμα στη γλώσσα και κάποιες ήπιες στομαχικές διαταραχές.

Η εχινάκεια αποτελεί μαζί με την πρόπολη, ίσως την καλύτερη φυσική επιλογή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας. Ωστόσο, δεν πρέπει να λαμβάνεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα (άνω των 2 μηνών), καθώς κάτι τέτοιο πιστεύεται πως μπορεί να φέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η δράση του βοτάνου λειτουργεί σαφώς καλύτερα όταν λαμβάνεται προληπτικά κατά τη διάρκεια του Χειμώνα. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη μεγάλη έρευνα η δράση της εχινάκειας σε άτομα που έχουν ήδη νοσήσει, κρίθηκε τουλάχιστον πενιχρή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως η παρατεταμένη υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορεί να επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό, αν πρόκειται να προβείτε σε συστηματική κατανάλωση του βοτάνου για προληπτικούς λόγους, η διάρκεια λήψης του καλό είναι να μην ξεπερνά τους δύο μήνες.  

Η κατανάλωση εχινάκειας πρέπει να αποφεύγεται από άτομα, αλλεργικά στα φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των ηλίανθων όπως είναι η αμβροσία και τα χρυσάνθεμα.

Η εχινάκεια δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιο αυτοάνοσο νόσημα όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο κοινός ή ο ερυθηματώδης λύκος, η φυματίωση, η λευχαιμία κ.ο.κ. Επιπλέον, δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα που πάσχουν από κάποια ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού, από σακχαρώδη διαβήτη και παθήσεις του ήπατος. 

Τέλος, η εχινάκεια δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που κάνουν χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων (π.χ. κορτιζόνη), ενώ ο συνδυασμός της με φάρμακα για την αντιμετώπιση καρδιακών προβλημάτων (π.χ. αμιοδαρόνη) και άλλα αντιμυκητιακά φάρμακα, μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη.

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί μέσο διάγνωσης, αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς.

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr

Σου αρέσει η σελίδα μας; Αν ναι, τότε ακολούθησέ μας στο Facebook!

Σχόλια: