Εχινάκεια: Ένας ισχυρός σύμμαχος του ανοσοποιητικού μας | Enallaktiko.gr

Εχινάκεια: Ένας ισχυρός σύμμαχος του ανοσοποιητικού μας

Η εχινάκεια, γνωστή και ως εχινάκια ή εχινάτσια, είναι ένα πολυετές, ποώδες φυτό της οικογένειας των ηλίανθων. Από τα εννέα είδη του φυτού, αυτά με την πιο διαδεδομένη φαρμακευτική χρήση είναι η Echinacea Purpurea, η Echinacea Angustifolia και η Echinacea Pallida.

Ιδιότητες

Η εχινάκεια είναι πλούσια σε σημαντικά φυτοχημικά συστατικά, όπως είναι το χλωρογενικό, το καφεϊκό και το ροσμαρινικό οξύ, η κυναρίνη κ.α..
Το χλωρογενικό (chlorogenic acid) και το καφεϊκό οξύ είναι δύο ενώσεις που υπάρχουν σε αφθονία και στον καφέ και από έρευνες που έχουν γίνει σε ποντίκια, φάνηκε πως σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη αποφυγή συσσώρευση λίπους στο συκώτι. Μάλιστα, σύμφωνα με άλλη έρευνα, οι δύο ουσίες φαίνεται να αυξάνουν το ρυθμό μεταβολισμού των λιπιδίων, γεγονός που δικαιολογεί σε κάποιο βαθμό την συσχέτιση του βοτάνου με τη ρύθμιση του σωματικού βάρους.
Το ροσμαρινικό οξύ (rosmarinic acid) είναι μία πολυφαινόλη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση (ισχυρότερη ακόμη και από εκείνη της βιταμίνης Ε). Η ίδια ουσία, όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα έρευνας, φαίνεται να δρα και ως αναστολέας της GABA τρανσαμινάσης, ένα ένζυμο, η αναστολή του οποίου μπορεί να λειτουργήσει αναλγητικά, σπασμολυτικά, ακόμη και αντιεπιληπτικά.
Η κυναρίνη (cynarin) είναι μία ουσία με ισχυρή ηπατοπροστατευτική δράση. Μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή του αλκοόλ από τον οργανισμό, καθώς και σε περιπτώσεις χολολιθίασης.
Εχινάκεια & ανοσοποιητικό
Η εχινάκεια βεβαίως έχει συνδεθεί περισσότερο με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική κλινική μελέτη, από την οποία φάνηκε πως η προληπτική κατανάλωση εκχυλίσματος εχινάκειας οδηγεί σε μείωση των περιστατικών κρυολογήματος, καθώς και σε μείωση της διάρκειας εμφάνισης, αλλά και της έντασης των συμπτωμάτων του.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, η κατανάλωση εχινάκειας – εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού έναντι των ιογενών κρυολογημάτων – φαίνεται να συμβάλει θετικά και σε περιπτώσεις υποτροπιαζουσών λοιμώξεων κυρίως του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, αυξάνοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής όταν αυτή κρίνεται αναγκαία.
Βεβαίως, θα πρέπει να πούμε πως, παρά τα στοιχεία που δείχνουν πως η προληπτική κατανάλωση του βοτάνου μπορεί πράγματι να βοηθήσει στη μείωση της διάρκειας και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων διαφόρων λοιμώξεων, η δράση του βοτάνου σε άτομα που έχουν ήδη νοσήσει, έχει κριθεί τουλάχιστον πενιχρή.

Τρόπος χρήσης

Η εχινάκεια καταναλώνεται κυρίως εσωτερικά υπό τη μορφή αφεψήματος, εγχύματος ή βάμματος για την πρόληψη λοιμώξεων της ανώτερης αναπνευστικής οδού, όπως είναι η λαρυγγίτιδα και η αμυγδαλίτιδα, αλλά και άλλων ιογενών παθήσεων, όπως είναι η βρογχίτιδα.
Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από διάφορες φλεγμονές, από τον πόνο που προκαλεί η αρθρίτιδα κ.α., ενώ πιστεύεται πως - σε συνδυασμό με βότανα, όπως η αχίλλεια και το επιλόβιο, μπορεί να βοηθήσει ακόμη και σε περιπτώσεις λοιμώξεων του ουροποιητικού.
Τέλος, η αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδης δράση της την κάνει κατάλληλη ακόμη και για εξωτερική χρήση με τη μορφή βάμματος επάνω σε άφθες, στον επιχείλιο έρπη, στα ούλα, αλλά και στην περιποίηση επιφανειακών δερματικών πληγών και φλεγμονών. 
Εχινάκεια - Εναλλακτικό

Παρενέργειες & αντενδείξεις

Η εχινάκεια αποτελεί, μαζί με την πρόπολη, ίσως την καλύτερη φυσική επιλογή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας. 
Αν και η κατανάλωση εχινάκειας έχει κριθεί σε γενικές γραμμές ασφαλής, η κατανάλωσή της θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα, αλλεργικά στα φυτά της οικογένειας των ηλίανθων.
Ο συνδυασμός εχινάκειας και καφέ ενδέχεται να προκαλέσει παρενέργειες, όπως νευρικότητα, πονοκέφαλο και ταχυπαλμία.
Εκτός από την παραπάνω περίπτωση, αν και σπάνια, έχουν αναφερθεί παρενέργειες, όπως ξηροστομία, πονόλαιμος, κεφαλαλγία, πυρετός και ήπιες στομαχικές διαταραχές.
Η εχινάκεια δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα, καθώς η επίδραση του βοτάνου στο ανοσοποιητικό τους σύστημα ενδέχεται να επιδεινώσει τα συμπτώματα των νοσημάτων.
Η κατανάλωση εχινάκειας μαζί με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.
Η παρατεταμένη υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό η διάρκεια της συστηματικής κατανάλωσης του βοτάνου είναι καλό να μην ξεπερνά τις 10 με 14 ημέρες.
Η κατανάλωση του βοτάνου από άτομα που ακολουθούν οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, από παιδιά καθώς και από γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο της εγκυμοσύνης ή της γαλουχίας πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη γιατρού.
Αγόρασε εχινάκεια ››

Διαβάστε επίσης

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Όλα τα σχόλια ελέγχονται πριν κοινοποιηθούν. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.