Τι ισχύει για τα διατροφικά συμπληρώματα κατά της λιγούρας;

Τι ισχύει για τα διατροφικά συμπληρώματα κατά της λιγούρας;

Ανέκαθεν η βιομηχανία συμπληρωμάτων έβριθε από προϊόντα που υπόσχονταν πως θα κάψουν το πλεονάζον λίπος στο σώμα μας. Μάλιστα, μετά την εμπορική επιτυχία του ενέσιμου φαρμάκου Ozempic, δεν άργησαν να εμφανιστούν και τα σκευάσματα που υπόσχονται να μας απαλλάξουν από τη λιγούρα. Τι λέει όμως η Επιστήμη για όλα αυτά;
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, αναφέροντας πως – είτε πρόκειται για σιρόπι, είτε πρόκειται για κάψουλα, είτε πρόκειται για σπρέι – δεν υπάρχει συστατικό ή προϊόν που να μας αδυνατίζει.
Ας δούμε όμως την περίπτωση ενός προϊόντος που κυκλοφόρησε πρόσφατα σε μορφή σπρέι και κάψουλας και που πολλοί influencers έσπευσαν ήδη να προωθήσουν σε χορηγούμενες αναρτήσεις στα social media. Αναφερόμαστε σε ένα ελληνικό προϊόν, γνωστοποιημένο στον ΕΟΦ, το οποίο συνδυάζει το εκχύλισμα της γαλλικής πασχαλιάς (Lilac), του χρωμίου και κάποιων αρωμάτων τροφίμων και υπόσχεται πως θα μας απαλλάξει από το "φαινόμενο" της λιγούρας.
Πριν μιλήσουμε όμως για τις ιδιότητες των δύο δραστικών συστατικών του σκευάσματος, αξίζει να αναφερθούμε εν συντομία στο κομμάτι που αφορά τον ΕΟΦ.
Η γνωστοποίηση στον ΕΟΦ είναι η υποχρεωτική διαδικασία, κατά την οποία μία παραγωγός εταιρεία ενημερώνει τον Οργανισμό για την πρόθεσή της να διαθέσει ένα προϊόν στην αγορά. Ειδικότερα για τα συμπληρώματα διατροφής, η γνωστοποίηση περιλαμβάνει την υποβολή στοιχείων, όπως είναι η σύνθεση του προϊόντος, τα πιστοποιητικά ελέγχου των συστατικών και οι ετικέτες του προϊόντος. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, εκδίδεται ένας αριθμός γνωστοποίησης, ο οποίος πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος.
Από την άλλη, η πιστοποίηση από τον ΕΟΦ αφορά την επιβεβαίωση ότι η παραγωγή του προϊόντος συμμορφώνεται με συγκεκριμένα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας.
Τέλος, ο όρος εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ είναι μη νόμιμη και παραπλανητική, καθώς ο ΕΟΦ δεν εγκρίνει προϊόντα, αλλά απαιτεί τη γνωστοποίησή τους και τη συμμόρφωση με τις σχετικές κανονιστικές απαιτήσεις.
Συνεπώς, η αναφορά οποιουδήποτε όρου πέραν εκείνου που αναφέρει αν ένα προϊόν φέρει πιστοποίηση από τον ΕΟΦ, είναι είτε παράνομος, είτε παραπλανητικός, είτε και τα δύο.
Αρκετά όμως με αυτά! Πάμε να δούμε τι δεδομένα έχουμε για τα συστατικά του σκευάσματος μιας και για το ίδιο το προϊόν δεν έχουμε δυστυχώς απολύτως κανένα στοιχείο.

Γαλλική πασχαλιά

Η γαλλική πασχαλιά (Lilac ή Syringa Vulgaris) είναι ένα καλλωπιστικό φυτό, γνωστό για τη χρήση του στην αρωματοθεραπεία. Μελέτες που να συνδέουν άμεσα το φυτό ή το εκχύλισμά του με τη ρύθμιση του σωματικού βάρους δεν υπάρχουν. Μονάχα μία μελέτη του 2009 εξέτασε τις επιδράσεις της βερβασκοσίδης, μίας φαινολικής ένωσης που παράγεται βιοτεχνολογικά από καλλιέργειες κυττάρων του φυτού, σε ένα πειραματικό μοντέλο κολίτιδας σε αρουραίους. Η θεραπεία με βερβασκοσίδη μείωσε σημαντικά την απώλεια σωματικού βάρους που σχετίζεται με την κολίτιδα, υποδηλώνοντας πως η ένωση αυτή μπορεί να έχει προστατευτικές ιδιότητες σε φλεγμονώδεις καταστάσεις του εντέρου.

Χρώμιο

Το χρώμιο (Chromium Picolinate) είναι ένα ιχνοστοιχείο που μπορεί να βελτιώσει τη δράση της ινσουλίνης, αλλά η επίδρασή του στην όρεξη είναι αμφιλεγόμενη. Μία μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Obesity Reviews κατέληξε στο ότι το χρώμιο μπορεί να βοηθήσει στη μικρή μείωση του βάρους (έως 2 κιλά σε 3 μήνες), αλλά δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό ως κατασταλτικό της όρεξης. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα έδειξαν μία μικρή, αλλά στατιστικά σημαντική, μείωση του σωματικού βάρους σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Ωστόσο, η κλινική σημασία αυτής της μείωσης είναι αμφισβητή, καθώς οι ίδιοι οι συγγραφείς σημείωσαν ότι η ποιότητα των διαθέσιμων μελετών ήταν μέτρια. Συνολικά, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το πικολινικό χρώμιο μπορεί να έχει περιορισμένη επίδραση στην απώλεια βάρους, ωστόσο απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.
Συνεπώς, αν και δεν αποκλείεται να έχει πράγματι μία ήπια επίδραση στη λαχτάρα μας για γλυκό, η επίδραση αυτή του χρωμίου δεν είναι επαρκώς αποδεδειγμένη ώστε να θεωρείται λύση στο πρόβλημα της υπερφαγίας, η οποία – δεν πρέπει να ξεχνάμε – εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ψυχολογικούς, βιοχημικούς και άλλους παράγοντες.

Αρώματα τροφίμων

Ορισμένα αρώματα τροφίμων, τέλος, όπως λ.χ. αυτό της μέντας φαίνεται πως μπορούν να "ξεγελούν" τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα την προσωρινή μείωση της όρεξης. Η επίδραση αυτή, ωστόσο, είναι βραχυπρόθεσμη και δε θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της θερμιδικής πρόσληψης, για την οποία αξίζει να συζητήσουμε.

Συμπέρασμα

Αν θεωρείτε πως μία τέτοια αγορά αξίζει έστω και για την πιθανότητα να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε το βάρος σας (κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί μάλλον λόγω του placebo effect των πρώτων ημερών, παρά του ίδιου του σκευάσματος), τότε μπορείτε τουλάχιστον να το δοκιμάσετε.
Αν όμως αναζητάτε αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης της όρεξής σας, καλό θα ήταν να εστιάσετε σε μία ισορροπημένη διατροφή, επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης και φυτικών ινών, καθώς και στη διαχείριση του στρες και των συναισθηματικών ερεθισμάτων που προκαλούν τις λιγούρες.
Στο Εναλλακτικό παρέχονται ολοκληρωμένες δια ζώσης και εξ αποστάσεως διαιτολογικές υπηρεσίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε το βάρος σας, οικοδομώντας μία υγιή σχέση με το φαγητό.

Διαβάστε επίσης

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Όλα τα σχόλια ελέγχονται πριν κοινοποιηθούν. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.