Η
κασσία η Αλεξανδρινή (Cassia Angustifolia ή Cassia Senna) είναι ένα βότανο με αξιοσημείωτες θεραπευτικές ιδιότητες που καλλιεργείται στην Ινδία και σε χώρες γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα. Η ονομασία του φυτού προήλθε από το λιμάνι της Αλεξάνδρειας απ' όπου και εισήχθη στην ευρωπαϊκή ήπειρο ήδη κατά τον 11ο αιώνα.
Τα φύλλα του βοτάνου, γνωστά ως φύλλα Αλεξανδρείας, φύλλα Αιγύπτου ή Σέννα, μπορούν να αποξηραθούν και να καταναλωθούν ως αφέψημα με εξαιρετικά αποτελέσματα ως προς την καταπολέμηση της παροδικής ή ευκαιριακής δυσκοιλιότητας, σε περιπτώσεις αιμορροΐδων, στην καταπολέμηση μολύνσεων από Εσερίχια κόλι
(E. coli) και καντιντίαση
(candida albicans), στη θεραπεία του έρπη των χειλαίων κ.α..
Ιδιότητες
Το
χρυσοφαινικό οξύ που περιέχεται στα φύλλα Αιγύπτου αποτελεί το κύριο συστατικό πολλών φαρμακευτικών καθαρτικών σκευασμάτων και όχι τυχαία, καθώς παρουσιάζει σημαντικές καθαρτικές ιδιότητες.
Επιπλέον, οι
σεννοσίδες Α και
Β και τα προϊόντα της διάσπασής τους όπως είναι η
ανθρακινόνη, επιταχύνουν τη μεταφορά του περιεχομένου του παχέος εντέρου, ενισχύοντας την έκκριση νερού στο κόλον με αποτέλεσμα τη δραστική αλλαγή της σύστασης των κοπράνων και την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.
Τέλος, πολλές μελέτες καταδεικνύουν πως τα
γλυκοσίδια που περιέχει η cassia senna έχουν αντιτοξική δραστηριότητα, προστατεύοντας το ήπαρ.
Τρόποι χρήσης & δοσολογία
Τα φύλλα Αιγύπτου μπορούν να παρασκευαστούν ως έγχυμα, αφήνοντας 3-6 αποξηραμένα φύλλα
(από 0,5g έως 2g) να μουλιάσουν σε ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό
(175-200ml) για 8-12 ώρες. Στη συνέχεια πίνουμε το παρασκεύασμα ως έχει.
Η δράση του βοτάνου είναι αργή και τα αποτελέσματά του εμφανίζονται συνήθως 8-12 ώρες μετά τη λήψη του. Για την αποφυγή λοιπόν δυσάρεστων επιπτώσεων, καλό είναι να αποφύγουμε την κατανάλωση άλλου εγχύματος φύλλων Αιγύπτου μέσα σε αυτό το διάστημα.
Παρενέργειες & αντενδείξεις
Η χρήση φύλλων Αιγύπτου συνιστάται για την ανακούφιση της παροδικής ή ευκαιριακής δυσκοιλιότητας. Η χρόνια δυσκοιλιότητα είναι συνήθως αποτέλεσμα κακής διατροφής ή κάποιου προβλήματος υγείας, το οποίο πρέπει να εντοπίζεται και να θεραπεύεται με τη βοήθεια ειδικού.
Άτομα που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή και άτομα που πάσχουν από σύνδρομο βραχέος ή ευερέθιστου εντέρου
(IBS) καθώς και πάσχοντες από φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η νόσος Crohn, η σκωληκοειδίτιδα και η ελκώδης κολίτιδα, πρέπει να επισκέπτονται και να συμβουλεύονται το γιατρό τους.
Τα φύλλα Αιγύπτου δεν πρέπει να λαμβάνονται από άτομα που πάσχουν από εντερική απόφραξη
(ειλεό) ή από άλλα μη διαγνωσμένα κοιλιακά συμπτώματα, ενώ αν παρατηρηθεί κόκκινο χρώμα στα ούρα θα πρέπει να προβούμε σε άμεση διακοπή της λήψης τους.
Η αύξηση των περισταλτικών κινήσεων του εντέρου που προκαλείται από την κατανάλωση εγχύματος φύλλων Αλεξανδρείας μπορεί να οδηγήσει σε ελαφριές κοιλιακές ενοχλήσεις, άλγος ή κράμπες.
Η κατανάλωση του βοτάνου από παιδιά κάτω των 7 ετών δε συνιστάται, ενώ χρειάζεται επίσης ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση του από εγκύους ή θηλάζουσες γυναίκες, οι οποίες θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν τα χρησιμοποιήσουν καθώς δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα γύρω από την ασφάλεια κατανάλωσής τους σε αυτές τις περιπτώσεις.
Επίσης, η υπερβολική χρήση του βοτάνου μπορεί να προκαλέσει διάρροια, η οποία με τη σειρά της θα επηρεάσει το ισοζύγιο ηλεκτρολυτών στον οργανισμό μας.
Τέλος, η παρατεταμένη κατανάλωση φύλλων Αλεξανδρείας μπορεί μακροπρόθεσμα να επιφέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, προκαλώντας εξάρτηση και αδράνεια του εντέρου. Κάτι τέτοιο μπορεί με τη σειρά του να μειώσει την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, K & E, προκαλώντας σημαντικές διατροφικές ελλείψεις στον οργανισμό μας.
φυλλα αλεξανδρειας, φυλλα αιγυπτου, φυλλα αιγυπτου και διαιτα, φυλλα αιγυπτου αγορα, φυλλα αιγυπτου παρενεργειες, φυλλα αιγυπτου δοσολογια, φυλλα αιγυπτου αδυνατισμα, φυλλα αιγυπτου δυσκοιλιοτητα, φυλλα αιγυπτου και εγκυμοσυνη, φυλλα αλεξανδρειας ιδιοτητες, φυλλα αλεξανδρειας παρενεργειες, φυλλα αλεξανδρειας για δυσκοιλιοτητα, φυλλα αλεξανδρειας βρασιμο, φυλλα αλεξανδρειας τιμη, φυλλα αλεξανδρειας ποσοτητα, φυλλα αλεξανδρειας δυσκοιλιοτητα, φυλλα αλεξανδρειας δοσολογια, φύλλα αλεξανδρειας, φύλλα αλεξανδρείας παρενέργειες, φύλλα αιγυπτου, φυλλα αιγυπτου παρασκευη, φυλλα αιγυπτου τιμη, φυλλα αιγυπτου φυτο, f;ylla aig;yptoy, fylla aigyptoy, aigyptoy, φυλλα αιγυπτου τροπος χρησης,
Φύλλα Αιγύπτου
Σχόλια (2)
Δυστυχώς, μέχρι τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει κάποια έρευνα που να εξετάζει τη χρήση φύλλων Αιγύπτου με οποιονδήποτε τρόπο από άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.
Λόγω λοιπόν της έλλειψης πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια των φύλλων Αιγύπτου σε παρόμοιες περιπτώσεις, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό που σας παρακολουθεί και γνωρίζει το ιστορικό σας.
Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές μελέτες που εξετάζουν τον αντίκτυπο της πρόσληψης φυτικών ινών σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή άλλες μορφές θεραπείας καρκίνου που δείχνουν πως οι φυτικές ίνες μπορούν να δώσουν πολύ καλά αποτελέσματα.
Αν θέλετε, ρίξτε μια ματιά και στο άρθρο μας για το ψύλλιο (https://www.enallaktiko.gr/blogs/blog/psyllium), έναν σπόρο, ο οποίος αποτελείται κατά 85% από εδώδιμες ίνες και – σε αντίθεση με τα φύλλα Αιγύπτου – μπορεί να ενταχθεί στην καθημερινότητά μας.
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάτε πως θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε τον ειδικό που σας παρακολουθεί. Και φυσικά, μπορούμε πάντα να σχεδιάσουμε μαζί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας συνολικά.
Καλησπέρα σας,τα φύλλα Αιγύπτου κάνουν για άτομο που κάνει χημειοθεραπειες και έχει δυσκοιλιοτητα?ευχαριστώ.