Το Enallaktiko.gr μπορεί να λειτουργήσει σωστά μόνο με ενεργοποιημένη την

JAVASCRIPT

Ενεργοποίησέ την μέσα από τις ρυθμίσεις του περιηγητή σου!
Τι είναι ο βόρακας;

Το καλάθι μου

Τι είναι ο βόρακας;


Ο βόρακας (borax), τον οποίο βρίσκουμε σε μορφή λευκής σκόνης, είναι γνωστός για την αντιμυκητιακή, αντιμικροβιακή και αντισηπτική του δράση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καθαριστικό ρούχων, μούχλας, σκουριάς και δύσκολων λεκέδων, ενώ λειτουργεί και ως μαλακτικό ή αποσκληρυντικό του νερού, ως εντομοαπωθητικό, ως γαλακτωματοποιητής, σαν ρυθμιστής οξύτητας στην παρασκευή σαπουνιού κ.α. Ως πρόσθετο τροφίμων - αν και σπάνια - συναντάται με τον κωδικό Ε285. Πιο συχνά θα τον συναντήσουμε σε φαρμακευτικά προϊόντα και σε συμπληρώματα, ενώ λόγω του υψηλού του pH, η χρήση του δεν ενδείκνυται στην παρασκευή καλλυντικών. 

Ο βόρακας, από χημικής άποψης, είναι ένα ένυδρο ορυκτό του βορίου (άλας) το οποίο σχηματίζεται με την εξάτμιση υδάτινων μαζών κυρίως αλμυρών λιμνών που αναφέρονται ως playas, δηλαδή λιμνών που δεν έχουν νερό όλες τις εποχές του έτους και υπάρχουν μόνο κατά την περίοδο των βροχών σε ξηρές περιοχές όπως το Θιβέτ, η Τουρκία, η Βολιβία, το Μεξικό και η Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Συχνά συγχέεται λανθασμένα με το βορικό οξύ, καθώς στην πραγματικότητα μιλάμε για δύο διαφορετικά υλικά. Ο βόρακας είναι αλκαλικός με pΗ 9.3, ενώ το δεύτερο είναι οξύ με pΗ 5.0 και παράγεται όταν ο βόρακας αντιδρά με κάποιο άλλο οξύ, συνήθως θειϊκό ή υδροχλωρικό. Το βορικό οξύ μπορούμε να το προμηθευτούμε από καταστήματα με γεωπονικά φάρμακα, καθώς χρησιμεύει ως λίπασμα.

Παρενέργειες & αντενδείξεις

Σε γενικές γραμμές ο βόρακας είναι ακίνδυνος, μη-καρκινογόνος, δε συσσωρεύεται στον οργανισμό, δεν απορροφάται από το δέρμα και δε βλάπτει το περιβάλλον, ωστόσο έχει κατηγορηθεί για την τοξικότητά του, κάτι όμως που σχετίζεται, όχι με τον ίδιο, αλλά με τη μόλυνση των λιμνών απ' όπου αυτός συλλέγεται. Αν και γενικά ακίνδυνος, είναι ερεθιστικός λόγω της υψηλής του αλκαλικότητας. Ωστόσο, είναι οπωσδήποτε καλύτερη λύση από τα απορρυπαντικά και καθαριστικά του εμπορίου. Σε περίπτωση κατάποσης μπορούν να προκληθούν γαστρεντερικές διαταραχές και ναυτία, ενώ σε πολύ μεγάλες ποσότητες μπορεί να γίνει ακόμη και τοξικό. 

Η καθαριστική δράση του βόρακα έγκειται της ιδιότητάς του να μετατρέπει κάποια μόρια του νερού σε υπεροξείδιο του υδρογόνου, δηλαδή σε οξυζενέ. Η καθαριστική του αυτή δράση μάλιστα αυξάνεται όταν το νερό είναι ζεστό. 

Τηλέφωνο Κέντρου Δηλητηριάσεων: 210 7793777

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr

Σου αρέσει η σελίδα μας; Αν ναι, τότε ακολούθησέ μας στο Facebook!