0
Χρειάζομαι δίαιτα; - Enallaktiko.gr

Χρειάζομαι δίαιτα;


Πόσα κιλά πρέπει να είμαι; Ποιο είναι το ιδανικό μου βάρος ανάλογα με το ύψος μου; Πόσες θερμίδες πρέπει να τρώω την ημέρα; Αυτές είναι μερικές από τις πιο συχνές απορίες, για τις οποίες πολλοί αναζητούν απάντηση πριν πάρουν την απόφαση να επισκεφθούν διαιτολόγο.

Στη σημερινή μας ανάρτηση λοιπόν θα απαντήσουμε σε όλες σας τις απορίες, βοηθώντας σας να υπολογίσετε το δείκτη μάζας του σώματός σας, το ιδανικό σας βάρος ανάλογα με το ύψος σας και τις ημερήσιες θερμιδικές σας ανάγκες σύμφωνα με το επίπεδο της φυσικής σας δραστηριότητας.

Δείκτης Μάζας Σώματος

Ο δείκτη μάζας σώματος, γνωστός και ως ΒΜΙ (Body Mass Index), ορίζεται ως το συνολικό τρέχον βάρος μας προς το ύψος μας εις το τετράγωνο (kg/m²) και - παρόλο που δεν υπολογίζει το ακριβές ποσοστό του λιπώδους ιστού στο σώμα μας - μας δίνει μία καλή γενική εικόνα αναφορικά με τη σωματική μας διάπλαση.

Τα φυσιολογικά όρια του BMI στους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 18,5 και 24,9, κάτι που ισχύει ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή άλλου σωματομετρικού παράγοντα.

Για ανηλίκους ηλικίας μεταξύ 5 και 19 ετών, τα ιδανικά όρια του εν λόγω δείκτη διαμορφώνονται ανάλογα με το φύλο και την ηλικία του ατόμου. Συγκεκριμένα, στα ανήλικα αγόρια τα ιδανικά όρια του BMI - σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας - αποτυπώνονται σε αυτό το γράφημα, ενώ για τα ανήλικα κορίτσια, τα ιδανικά όρια αποτυπώνονται εδώ

Οι επισημάνσεις που εμφανίζονται μετά τον υπολογισμό του BMI αναφέρονται αποκλειστικά σε ενήλικες.

Ύψος (cm):Βάρος (kg):
Δείκτης Μάζας Σώματος:

 Ιδανικό βάρος βάσει ύψους

Το ιδανικό σας βάρος ανάλογα με το ύψος σας κυμαίνεται μεταξύ ___ και ___ κιλών.

Το ελάχιστο και το μέγιστο ιδανικό βάρος βάσει ύψους, υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τα αντίστοιχα φυσιολογικά όρια του δείκτη μάζας σώματος για ενήλικες άνω των 19 ετών με το ύψος μας εις το τετράγωνο (18,5 x m² και 24,9 x m²).


Ημερήσιες Θερμιδικές Ανάγκες

Οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες, γνωστές και ως TDEE (Total Daily Energy Expenditure), ορίζονται ως το σύνολο της ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός μας, ώστε αφενός να μπορεί να ικανοποιεί τις λειτουργικές του ανάγκες και αφετέρου να καλύπτει τις ανάγκες που προκύπτουν από τη φυσική μας δραστηριότητα.

Γνωρίζοντας λοιπόν τις ημερήσιες θερμιδικές μας ανάγκες, μπορούμε να καθορίσουμε με σχετική ακρίβεια το ενεργειακό μας ισοζύγιο, δηλαδή την ενέργεια που πρέπει να λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες, διατηρώντας παράλληλα το βάρος μας.

Για τον υπολογισμό του εν λόγω δείκτη, λαμβάνονται υπόψιν το φύλο, η ηλικία, το ύψος, το βάρος και ο βαθμός της δραστηριότητάς μας. Τα αποτελέσματα που προκύπτουν είναι σε μεγάλο βαθμό ακριβή με μόνες εξαιρέσεις τις περιπτώσεις ατόμων με εξαιρετικά μεγάλη μυϊκή μάζα ή με πολύ υψηλό βαθμό παχυσαρκίας.

Τέλος, οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες στις γυναίκες, μεταβάλλονται σημαντικά κατά τις περιόδους της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας. Συγκεκριμένα κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες αυξάνονται κατά 150kcal, ενώ για το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο η αύξηση φτάνει τις 300kcal ημερησίως. Στην περίπτωση ωστόσο που μία γυναίκα θηλάζει, για να υπολογιστούν οι επιπλέον ημερήσιες θερμιδικές της ανάγκες, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν το αν θηλάζει αποκλειστικά ή όχι, καθώς και η ηλικία του θηλάζοντος βρέφους. Ενδεικτικά, αναφέρεται πως στην περίπτωση αποκλειστικού θηλασμού, οι επιπλέον θερμιδικές ανάγκες κατά το πρώτο εξάμηνο, αυξάνονται έως και κατά 500kcal, ενώ στη συνέχεια η αύξηση μπορεί να αγγίξει και τις 400kcal ημερησίως.


Ημερήσιες Θερμιδικές Ανάγκες (kcal/ημέρα):

 
Ακολουθώντας μία ισορροπημένη διατροφή και καταναλώνοντας τις παραπάνω θερμίδες ημερησίως, μπορείτε να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις ατόμων με προβλήματα υγείας όπως για παράδειγμα οι παθήσεις που σχετίζονται με το θυρεοειδή αδένα.

Στην περίπτωση που θέλετε να αυξήσετε ή να μειώσετε το βάρος σας, τότε θα πρέπει να τρέφεστε σε θερμιδικό πλεόνασμα ή έλλειμμα αντίστοιχα. Χωρίς φυσικά να παραλείπουμε πως το ενεργειακό μας ισοζύγιο συνδιαμορφώνεται από τη διάρκεια και την ένταση της φυσικής μας δραστηριότητας, μία ορθολογική διατροφική προσέγγιση δε βασίζεται μόνο στο πόσες θερμίδες θα καταναλώσουμε, αλλά και στις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Αν λοιπόν επιθυμείτε να ρυθμίσετε το βάρος σας, καλό είναι να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.Άλλοι δείκτες

Εκτός από τον δείκτη μάζας σώματος και τις ημερήσιες θερμιδικές μας ανάγκες, υπάρχουν και άλλοι δείκτες, λιγότερο ή περισσότερο εξειδικευμένοι. Ένας από αυτούς είναι και ο τύπος Hammnond, ο οποίος - εκτός από το ύψος και το φύλο, λαμβάνει υπόψιν του και τον σωματότυπο.

Από την άλλη έχουμε την καμπύλη των ιδανικών ποσοστών του λιπώδους ιστού στο σώμα μας ανάλογα με το φύλο και την ηλικία, κάτι όμως που έχει αξία μόνο εφόσον είμαστε σε θέση να μετρήσουμε το σωματικό μας λίπος με κάποια αξιόπιστη επαγγελματική συσκευή.

Ένας παρόμοιος δείκτης, λιγότερο ακριβής, αλλά εξίσου σημαντικός, είναι η κλίμακα του σπλαχνικού λίπους, της πιο επικίνδυνης μορφής λίπους, μία μέτρηση που μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί σε διαιτολογικό γραφείο.

Τέλος, η μεταβολική ηλικία είναι ένας δείκτης που - όπως και ο BMI - μας δίνει μία γενική εικόνα της φυσικής μας κατάστασης. Η μεταβολική ηλικία, η οποία θα πρέπει να είναι ίση ή μικρότερη της πραγματικής μας ηλικίας, υπολογίζεται με βάση τον βασικό μεταβολικό ρυθμό μας (δηλ. τις καύσεις που πραγματοποιεί ο οργανισμός μας σε κατάσταση ηρεμίας).

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 

Το σχόλιό σου: