Χρειάζομαι δίαιτα;

Χρειάζομαι δίαιτα; | Enallaktiko.gr
Πόσα κιλά πρέπει να είμαι; Ποιο είναι το ιδανικό μου βάρος ανάλογα με το ύψος μου; Πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνω μέσα στην ημέρα; Αυτές είναι μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις, για τις οποίες πολλοί αναζητούν απάντηση πριν πάρουν την απόφαση να ζητήσουν τη βοήθεια διαιτολόγου.
Στο παρόν άρθρο θα απαντήσουμε σε όλες σας τις απορίες, βοηθώντας σας να υπολογίσετε το δείκτη μάζας του σώματός σας, το ιδανικό σας βάρος ανάλογα με το ύψος σας και τις ημερήσιες θερμιδικές σας ανάγκες ανάλογα με τη φυσική σας δραστηριότητα.

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος

Ο δείκτη μάζας σώματος, γνωστός και ως ΒΜΙ (Body Mass Index), ορίζεται ως το συνολικό τρέχον βάρος μας προς το ύψος μας εις το τετράγωνο (kg/m²) και – παρόλο που δεν υπολογίζει το λιπώδη ιστό στο σώμα μας – μας δίνει μία γενική εικόνα αναφορικά με τη σωματική μας διάπλαση.
Τα φυσιολογικά όρια του BMI στους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 18,5 και 24,9, κάτι που ισχύει ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή άλλου σωματομετρικού παράγοντα.
Για ανηλίκους ηλικίας μεταξύ 5 και 19 ετών, τα ιδανικά όρια του εν λόγω δείκτη διαμορφώνονται ανάλογα με το φύλο και την ηλικία του ατόμου. Συγκεκριμένα, στα ανήλικα αγόρια τα ιδανικά όρια του BMI – σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – αποτυπώνονται σε αυτό το γράφημα, ενώ για τα ανήλικα κορίτσια, τα ιδανικά όρια αποτυπώνονται εδώ .

Υπολογισμός BMI

Για να υπολογίσετε τον BMI σας, συμπληρώστε το ύψος και το βάρος σας στα παρακάτω πεδία!
Καμία από τις παρακάτω πληροφορίες δεν αποθηκεύεται.
Οι επισημάνσεις που εμφανίζονται κατά τον υπολογισμό του BMI αναφέρονται αποκλειστικά σε ενήλικες.
Ύψος (cm)
Βάρος (kg)
Δείκτης Μάζας Σώματος

Ιδανικό βάρος βάσει ύψους

Το ιδανικό σου βάρος σύμφωνα με το ύψος σου, δηλαδή σύμφωνα με το εύρος του BMI που ορίζεται ως φυσιολογικό, κυμαίνεται μεταξύ ___ και ___ κιλών.
Βεβαίως, ο παραπάνω υπολογισμός είναι αρκετά γενικός και σε πολλές περιπτώσεις όχι ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικός. Εξάλλου, υπάρχουν υπολογιστικοί τύποι πολύ πιο ακριβείς από τον παραπάνω, στους οποίους όμως θα αναφερθούμε σε άλλη ανάρτησή μας.

Ημερήσιες Θερμιδικές Ανάγκες

Οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες, γνωστές και ως TDEE (Total Daily Energy Expenditure), ορίζονται ως το σύνολο της ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός μας, ώστε αφενός να μπορεί να ικανοποιεί τις λειτουργικές του ανάγκες και αφετέρου να καλύπτει τις ανάγκες που προκύπτουν από τη φυσική μας δραστηριότητα.
Για τον υπολογισμό των ημερήσιων θερμιδικών μας αναγκών λαμβάνονται υπόψιν το φύλο, η ηλικία, το ύψος, το βάρος και ο βαθμός της δραστηριότητάς μας. Τα αποτελέσματα που προκύπτουν είναι σε μεγάλο βαθμό ακριβή με εξαίρεση τις περιπτώσεις ατόμων με μεγάλη μυϊκή μάζα ή με πολύ υψηλό βαθμό παχυσαρκίας.








Ημερήσιες Θερμιδικές Ανάγκες
Ακολουθώντας μία ισορροπημένη διατροφή και καταναλώνοντας τις παραπάνω θερμίδες ημερησίως, μπορείτε να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό.

Παρατηρήσεις

Η παραπάνω σύσταση αναφέρεται σε υγιείς ενήλικες. Άτομα με προβλήματα υγείας καλό είναι να συμβουλεύονται κάποιον ειδικό.
Ειδικότερα στις γυναίκες, οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες μεταβάλλονται σημαντικά κατά τις περιόδους της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας. Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες αυξάνονται περίπου κατά 150kcal, ενώ για το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο η αύξηση μπορεί να φτάσει τις 300kcal ημερησίως. Στην περίπτωση που μία γυναίκα θηλάζει, για να υπολογιστούν οι επιπλέον ημερήσιες θερμιδικές της ανάγκες, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και η ηλικία του θηλάζοντος βρέφους. Ενδεικτικά, αναφέρεται πως στην περίπτωση αποκλειστικού θηλασμού, οι επιπλέον θερμιδικές ανάγκες κατά το πρώτο εξάμηνο αυξάνονται έως και κατά 500kcal, ενώ στη συνέχεια η αύξηση κυμαίνεται περίπου στις 400kcal ημερησίως.
Στην περίπτωση που θέλετε να ρυθμίσετε το βάρος σας, τότε θα πρέπει να τρέφεστε είτε με θερμιδικό πλεόνασμα, είτε με θερμιδικό έλλειμμα, φυσικά πάντα στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής.
Χωρίς βεβαίως να παραλείπουμε πως το ενεργειακό μας ισοζύγιο συνδιαμορφώνεται από τη διάρκεια και την ένταση της φυσικής μας δραστηριότητας, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μία ορθολογική διατροφική προσέγγιση δε βασίζεται μόνο στο πόσες θερμίδες καταναλώνουμε, αλλά και στις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Αν λοιπόν επιθυμείτε να ρυθμίσετε το βάρος σας, καλό είναι να συμβουλευτείτε διαιτολόγο-διατροφολόγο.
Στο Εναλλακτικό Εργαστήρι Διατροφικής Αγωγής παρέχονται ολοκληρωμένες δια ζώσης και εξ αποστάσεως διαιτολογικές υπηρεσίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε το βάρος σας, οικοδομώντας μία υγιή σχέση με το φαγητό.

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Matcha: Οι ιδιότητες & τα οφέλη ενός ιδιαίτερου τσαγιού | Enallaktiko.gr
Οι Ιάπωνες, ο λαός με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως, συνηθίζουν να πίνουν ένα ρόφημα που κατά πολλούς θεωρείται το μυστικό της μακροζωίας τους, το τσάι matcha (μάτσα) που στα ιαπωνικά σημαίνει "τριμμένο τσάι".
Τι είναι ο κιρκάδιος ρυθμός και πώς μας επηρεάζει; | Enallaktiko.gr
Ο κιρκάδιος, κιρκαδικός ή κιρκαδιανός ρυθμός (circadian rhythm), είναι μία βιολογική διαδικασία που έχει παρατηρηθεί τόσο στον άνθρωπο, όσο και σε πολλούς άλλους ζωντανούς οργανισμούς και την οποία θα μπορούσαμε να περιγράψουμε με κάποιον τρόπο ως το βιολογικό μας ρολόι.