Το Enallaktiko.gr μπορεί να λειτουργήσει σωστά μόνο με ενεργοποιημένη την

JAVASCRIPT

Ενεργοποίησέ την μέσα από τις ρυθμίσεις του περιηγητή σου!
Μαγειρική σόδα: Η ουσία που δεν πρέπει να λείπει από την κουζίνα σας

Το καλάθι μου

Μαγειρική σόδα: Η ουσία που δεν πρέπει να λείπει από την κουζίνα σας


Το όξινο ανθρακικό νάτριο (Sodium Hydrogen Carbonate ή NaHCO3), γνωστό και ως διττανθρακική ή μαγειρική σόδα, είναι ένα συστατικό που συναντάται σε μορφή λευκής σκόνης και το βρίσκουμε σχεδόν σε κάθε κουζίνα όπου συνήθως χρησιμοποιείται ως μέσο διόγκωσης για ζύμες.

Ιδιότητες της μαγειρικής σόδας

Η σπουδαία χρηστική αξία της μαγειρικής σόδας έγκειται κυρίως στην ιδιότητά της να αυξάνει το pH μέσω της αύξησης της περιεκτικότητας των διττανθρακικών ιόντων και της μείωσης των ιόντων υδρογόνου, Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά;

Η μαγειρική σόδα από μόνη της έχει pH που κυμαίνεται κοντά στο 8,3. Αυτό σημαίνει πως όταν αυτή εισέρχεται σε κάποιο όξινο περιβάλλον, μπορεί να αντιστρέψει την εκδήλωση της οξείδωσης, κάτι που – όπως θα δούμε και παρακάτω – μπορεί να μας φανεί χρήσιμο σε ουκ ολίγες περιπτώσεις.

Η μαγειρική σόδα κατά της δυσπεψίας

Η μαγειρική σόδα αποτελεί ένα εξαιρετικό αντιόξινο για την ανακούφιση από την δυσπεψία και τις καούρες. Μία μικρή ποσότητα σόδας (¼ της κουταλιάς του γλυκού) διαλυμένη σε νερό μπορεί να οδηγήσει σε δραστική μείωση των δυσάρεστων αυτών συμπτωμάτων.

Εδώ θα πρέπει να λάβετε υπόψιν πως τέτοια συμπτώματα μπορεί να προκαλούνται όχι μόνο από κάποιες τροφές, αλλά και από πολλά φάρμακα ή κάποιο παθολογικό αίτιο που χρήζει ιατρικής παρακολούθησης. Για το λόγο αυτό, σε περίπτωση συχνής εμφάνισης τέτοιων συμπτωμάτων, καλό είναι να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

Η μαγειρική σόδα σε τσιμπήματα εντόμων

Παρόλο που η μαγειρική σόδα συνήθως δε συστήνεται για εξωτερική χρήση λόγω της μεγάλης διαφοράς του pH της με αυτό της ανθρώπινης επιδερμίδας, η εφαρμογή μίας πάστας από μαγειρική σόδα και νερό σε αναλογία 1:3 μπορεί να μειώσει την ερυθρότητα, το τσούξιμο και την φαγούρα που μπορεί να προκληθούν σε περιπτώσεις τσιμπημάτων από έντομα.

Βεβαίως, αν είστε αλλεργικοί στο δηλητήριο της μέλισσας θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με αλλεργιολόγο.

Μαγειρική σόδα & στοματική υγιεινή

Το γεγονός πως πολλές οδοντόκρεμες περιέχουν μαγειρική σόδα μόνο τυχαίο δεν είναι, καθώς η αύξηση του pH της στοματικής κοιλότητας που επιφέρει αυτή, αποτρέπει την εμφάνιση τερηδόνας, χαρίζοντάς μας παράλληλα μια αναπνοή χωρίς δυσάρεστη οσμή και μακροπρόθεσμα πιο λευκά δόντια.

Η μαγειρική σόδα κατά των οσμών

Σε πολλές περιπτώσεις μία άσχημη οσμή προκαλείται είτε από κάποιον οξύ, είτε από κάποιον αλκαλικό φορέα. Η ιδιότητα της μαγειρικής σόδας να εξισορροπεί το pH των επιφανειών με τις οποίες έρχεται σε επαφή μπορεί να εξουδετερώσει τέτοιες οσμές από οποιαδήποτε επιφάνεια. Δοκιμάστε την απευθείας μέσα σε κάδους σκουπιδιών, σε ντουλάπια, σε τάπερ ή ακόμη και σε συσκευές όπως το πλυντήριο ρούχων και πιάτων, το ψυγείο κ.α..

Ιατρικές χρήσεις της μαγειρικής σόδας

Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη που έγινε στο Augusta University των Η.Π.Α., η καθημερινή κατανάλωση μόλις μίας δόσης μαγειρικής σόδας μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές που προκαλούνται από τα φλεγμονώδη αυτοάνοσα νοσήματα. Η χορήγηση μαγειρικής σόδας μάλιστα, φαίνεται πως όχι μόνο περιορίζει την απελευθέρωση των μακροφάγων Μ1 που προάγουν τις φλεγμονές, αλλά αυξάνει και την απελευθέρωση των μακροφάγων Μ2 που είναι γνωστά για την αντιφλεγμονώδη δράση τους. Ως εκ τούτου, και με δεδομένο πως δεν υπάρχουν σημαντικές αντενδείξεις από τη συστηματική λήψη διττανθρακικού νατρίου, η μαγειρική σόδα μπορεί να αποτελέσει έναν ασφαλή τρόπο για την αντιμετώπιση φλεγμονωδών αυτοάνοσων νοσημάτων γενικότερα. 

Σύμφωνα με άλλες μελέτες, η συστηματική λήψη διαλύματος μαγειρικής σόδας φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις μεταβολικών προβλημάτων που προκαλούνται από νεφρική νόσο (οξέωση), στην απομάκρυνση του ουρικού οξέος, στην πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χολολίθων.

Επιπλέον, η μαγειρική σόδα έχει σχετιστεί με την αύξηση της αποτελεσματικότητας ορισμένων φαρμακευτικών ουσιών όπως είναι οι σουλφοναμίδες, καθώς και με την καλύτερη αποβολή των συσσωρευμένων καταλοίπων φαρμάκων όπως η φαινοβαρβιτάλη.

Τέλος, υπάρχουν ενδείξεις πως το όξινο ανθρακικό νάτριο μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας, ένα θέμα όμως που απαιτεί τη συμβουλή του γιατρού σας.

Ασφάλεια χρήσης

Η ορθή χρήση της μαγειρικής σόδας κρίνεται σε γενικές γραμμές ασφαλής. Ωστόσο, στο εμπόριο θα βρει κανείς μαγειρική σόδα χωρίς αλουμίνιο ή γλουτένη, γεγονός που εύλογα εγείρει ανησυχίες σχετικά με αυτήν που έχουμε ήδη στο ντουλάπι μας. 

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε πως άλλο πράγμα είναι το baking powder και άλλο η baking soda (μαγειρική σόδα). Η πρώτη αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από διττανθρακικό νάτριο και χρησιμοποιείται επίσης σαν μέσο διόγκωσης σε ζύμες, αλλά περιέχει και άλλα πρόσθετα (άμυλο καλαμποκιού, κρεμόριο κ.α.)Η μαγειρική σόδα ωστόσο είναι μία καθαρή ουσία ενός συστατικού και ως εκ τούτου η καθαρότητά της έχει να κάνει με το μέσο και τις συνθήκες αποθήκευσής της και όχι με τη χημική της σύσταση. Αν λοιπόν διαθέτετε μαγειρική σόδα, μπορείτε να την καταναλώσετε με ασφάλεια ακόμη κι αν στη συσκευασία της δεν αναφέρεται η έλλειψη αλουμινίου και γλουτένης. 

Τρόπος χρήσης & δοσολογία

Όταν το διττανθρακικό νάτριο χρησιμοποιείται ως αντιόξινο, καλό είναι να λαμβάνεται διαλυμένο σε ένα ποτήρι με νερό 2 ώρες μετά το τελευταίο γεύμα ή την τελευταία λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου, διαφορετικά η αύξηση του pH των πεπτικών υγρών μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της δυσπεψίας ή να επιβραδύνει το βαθμό απορρόφησης κάποιων δραστικών ουσιών.

Όσον αφορά στην ποσότητα της κάθε δόσης που συνήθως προτείνεται, αυτή δεν ξεπερνά το ¼ του κουταλιού του γλυκού έως και 3 φορές την ημέρα.

Παρενέργειες & αντενδείξεις

Όπως ήδη αναφέραμε, η αύξηση του pH που μπορεί να προκαλέσει η μαγειρική σόδα στο εσωτερικό του στομάχου, μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά τον βαθμό απορρόφησης κάποιων φαρμάκων. Για το λόγο αυτό, αν λαμβάνετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, καλό είναι να περιμένετε τουλάχιστον δύο ώρες πριν προβείτε στην κατανάλωση διαλύματος μαγειρικής σόδας.

Η εξωτερική χρήση της μαγειρικής σόδας μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς σε πολύ ευαίσθητες επιδερμίδες λόγω της μεγάλης διαφοράς στο pH τους. Ενδεικτικά αναφέρεται πως το pH της ανθρώπινης επιδερμίδας, όπως και του τριχωτού της κεφαλής κυμαίνεται μεταξύ του 5,2 και του 5,6 σε αντίθεση με τη μαγειρική σόδα, το pH της οποίας φτάνει το 8,3.

Η λήψη διαλύματος όξινου ανθρακικού νατρίου σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικούς ερεθισμούς.

Η λήψη διαλύματος μαγειρικής σόδας από παιδιά κάτω των 6 ετών δε συστήνεται λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων σχετικά με την ασφάλειά της σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί μέσο διάγνωσης, αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς.

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 

Σου αρέσει η σελίδα μας; Αν ναι, τότε ακολούθησέ μας στο Facebook!