Χρόνος μαγειρέματος: 30'
Βαθμός δυσκολίας: 2/5
Μερίδες
Επιλέξτε αριθμό μερίδων!
Υλικά
Ρύζι Arborio Αν δε διαθέτετε ρύζι ποικιλίας Arborio, μπορείτε να συμβιβαστείτε και με το δικό μας Καρολίνα. Σάλτσα ντομάτας Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε ντομαχυμό (passata) ή κάποια από τις σάλτσες της οικογένειας Ναουμίδη από τον Άγιο Παντελεήμονα Φλωρίνης - με βασιλικό, ντομάτα και πιπεριά ή με πιπεριά, ντομάτα και άγριο σκόρδο. Πελτές ντομάτας Στην αυθεντική μεξικάνικη συνταγή χρησιμοποιείται συνήθως πελτές ντομάτας με την προσθήκη φρέσκων πιπεριών. Εδώ, ανάλογα με την εποχή, μπορείτε να συμπεριλάβετε και φρέσκια ντομάτα κομμένη σε κύβους, ντοματίνια ή ακόμη και λιαστές ντομάτες που όμως είναι καλό να προστεθούν προς το τέλος του μαγειρέματος (εκτός κι αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε πάστα λιαστής ντομάτας). Για πιο ειδικές περιστάσεις, αξίζει να χρησιμοποιήσετε ντοματίνια, τα οποία θα έχετε προηγουμένως μαρινάρει με διάφορα μυρωδικά σε πολύ σιγανή φωτιά στο τηγάνι, στο φούρνο ή ακόμη και στο air-fryer. Ξερό κρεμμύδι Σκόρδο ΕλαιόλαδοΈνα από τα χαρακτηριστικά ενός κλασικού ριζότο είναι και η προσθήκη βουτύρου. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση η χρήση του κρίνεται από προαιρετική μέχρι και περιττή. Φύλλα δάφνης Μπαχάρι Τόσο τα φύλλα δάφνης, όσο και το μπαχάρι είναι προσθήκες που θα απομακρύνουν το πιάτο σας από τα ιταλικά και μεξικάνικα standard, αλλά θα εναρμονίσουν την ταυτότητά του με τις δικές μας ανατολίτικες καταβολές Φρέσκος μαϊντανός Στην αυθεντική μεξικάνικη συνταγή χρησιμοποιείται συχνά φρέσκος κόλιανδρος. Φυσικά, μπορείτε ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο, να προσθέσετε φρέσκο βασιλικό, φρέσκο θυμάρι ή ακόμη και φρέσκια ρίγανη, δημιουργώντας τη δική σας μοναδική γεύση. Αλάτι Μαύρο πιπέρι Για το τελείωμα, μπορείτε να βαδίσετε στην πεπατημμένη, προσθέτοντας στο πιάτο σας τριμμένη παρμεζάνα, πεκορίνο ή ένα μείγμα αυτών των δύο ή να πειραματιστείτε με επιλογές, όπως η ξερή μυζήθρα, κάποιο κεφαλοτύρι ή ακόμη και φέτα!
Διαδικασία
1. Σε μία κατσαρόλα προετοιμάζουμε έναν ανάλατο ζωμό. Οδηγίες για την παρασκευή ζωμού από περισσεύματα λαχανικών θα βρείτε εδώ. 2. Όσο ετοιμάζεται ο ζωμός μας, συγκεντρώνουμε τα υλικά μας και στη συνέχεια καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Το σκόρδο μπορείτε είτε να το ψιλοκόψετε, είτε να σπάσετε ελαφρώς τις σκελίδες πιέζοντάς τες, κάτι που θα σας επιτρέψει - αν θέλετε - να τις αφαιρέσετε στο τέλος. 3. Σε μέτρια φωτιά και με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι και το ρύζι μέχρι το ρύζι μας να γυαλίσει και χωρίς να παραλείψουμε το ανακάτεμα με μία ξύλινη κουτάλα. Ό,τι δεν σας αρέσει, μπορείτε απλώς να το παραλείψετε! Tip: Ιδανικές για ριζότο είναι οι ξύλινες κουτάλες με ίσια άκρη, καθώς το ανακάτεμα με μία τέτοια κουτάλα δεν επιτρέπει να μας ξεφύγουν εύκολα κόκκοι ρυζιού, οι οποίοι διαφορετικά θα έμεναν κολλημένοι σε ένα σημείο με αποτέλεσμα να καούν. 4. Προσθέτουμε τον πελτέ και τη σάλτσα ντομάτας και ανακατεύουμε. 5. Προσθέτουμε μία με δύο μεγάλες κουταλιές ζωμού, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία κάθε φορά που το ρύζι μας διψάει και χωρίς να παραλείπουμε στο ενδιάμεσο να ανακατεύουμε το ριζότο μας. 6. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία πλήρωσης ζωμού για περίπου 15' ακόμη. Έπειτα, δοκιμάζουμε το ρύζι μας και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 1-2 φορές ακόμη μέχρι αυτό να χυλώσει, αλλά να "κρατάει" στο εσωτερικό του. ΠΡΟΣΟΧΗ! Το αποτέλεσμα al dente θέλουμε να το επιτύχουμε στο τέλος του μαγειρέματος. Οπότε, θα πρέπει να αποσύρουμε το ριζότο μας τουλάχιστον 2' πριν αυτό θεωρηθεί al dente, υπολογίζοντας πως αυτό θα εξακολουθήσει να μαγειρεύεται λόγω της θερμοκρασίας που έχει αναπτύξει. 7. Όταν δούμε πως το αποτέλεσμα μας ικανοποιεί, προσθέτουμε άλλη μία τελευταία κουταλιά ζωμού και αποσύρουμε το σκεύος μας από τη φωτιά. Έπειτα προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το αλάτι (αν βάλουμε) και το πιπέρι και ανακατεύουμε για μία τελευταία φορά. 8. Προσθέτουμε το τυρί της επιλογής μας και τα φρέσκα μυρωδικά της αρεσκείας μας και απολαμβάνουμε.Παρατηρήσεις
Εκτός από τη γεύση του, το καλό με το συγκεκριμένο πιάτο είναι πως - ανάλογα με τα επιμέρους συστατικά που θα επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε και με τις πρώτες ύλες, με τις οποίες θα το συνοδεύσετε - αυτό μπορεί να μεταμορφωθεί εύκολα από ένα μεξικάνικο σε ένα ιταλικό ή ακόμη και σε ένα βαλκανικό γεύμα με χαρακτηριστικές ανατολίτικες επιρροές. Η συγκεκριμένη συνταγή μπορεί να εκτελεστεί το ίδιο καλά σε πλατύ τηγάνι και σε μεγάλη κατσαρόλα. Προτιμήστε τη δεύτερη επιλογή ειδικά αν θέλετε να φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα.Διατροφική αξία*
Ενέργεια | 499kcal |
Λιπαρά | 25,7g |
εκ των οποίων κορεσμένα | 7,1g |
Υδατάνθρακες | 56,9g |
εκ των οποίων σάκχαρα | 4,5g |
Εδώδιμες ίνες | 3,0g |
Πρωτεΐνες | 9,9g |
Αλάτι | 0,5g |
Σχόλια (0)