"Γύρος" μανιταριών

Γύρος μανιταριών | Enallaktiko.gr
Ο γύρος αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο δημοφιλή εδέσματα στη χώρα μας. Το όνομά του προέρχεται πιθανότατα από την ελληνική γύρα ή αλλιώς την περιστροφή που κάνει το κρέας πάνω στη μεταλλική σούβλα στην οποία έχει περαστεί.
Ωστόσο, ο γύρος δεν είναι ελληνική επινόηση, αλλά έχει τις ρίζες του στην Ανατολή και στο επίσης γνωστό ντονέρ. Η έλευσή του στη χώρα μας συμπίπτει χρονικά με τη μικρασιατική καταστροφή και τη μαζική εισροή προσφύγων από τα σημερινά παράλια της Τουρκίας, ενώ με το πέρασμα των χρόνων εξαπλώθηκε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και όπου υπάρχει το ελληνικό στοιχείο.
Η πιο σημαντική ίσως διαφορά μεταξύ του ελληνικού γύρου και του κλασικού ντονέρ είναι η χρήση χοιρινού κρέατος που οι μουσουλμάνοι, ως γνωστόν, δεν καταναλώνουν.
Σήμερα υπάρχουν αρκετές παραλλαγές ως προς τον τρόπο παρασκευής, αλλά και ως προς τη βασική πρώτη ύλη του γύρου. Εμείς θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε μία χορτοφαγική εκδοχή του. Μάλιστα, το αποτέλεσμα της εν λόγω συνταγής είναι τόσο νόστιμο και συνάμα υγιεινό που δεν είναι απαραίτητο να είναι κανείς χορτοφάγος για να την προτιμήσει.
Χρόνος προετοιμασίας: 10'
Χρόνος μαγειρέματος: 15'
Βαθμός δυσκολίας: 1/5

Ποσότητα

Επιλέξτε ποσότητα μερίδων!

Υλικά

Μανιτάρια
Η ποικιλία Pleurotus θεωρείται ιδανική για μία τέτοια παρασκευή. Ωστόσο, για την υλοποίηση της συνταγής εμείς χρησιμοποιήσαμε και λίγα μανιτάρια Agaricus κομμένα σε φέτες.
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Πάπρικα
Κόλιανδρος
Σκόρδο

Διαδικασία

1. Καθαρίζουμε τα φρέσκα μανιτάρια (χωρίς να τα βρέξουμε).
2. Αφαιρούμε τα σκληρά μέρη των μανιταριών μας και τα ψιλοκόβουμε σε χοντρές λωρίδες.
3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Μόλις αυτά αρχίσουν να βγάζουν την υγρασία τους, προσθέτουμε το πιπέρι, την πάπρικα, τοσ σκόρδο και τον κόλιανδρο και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
4. Αφήνουμε τα μανιτάρια μας σε μέτρια φωτιά έως ότου χάσουν το μεγαλύτερο μέρος της υγρασίας τους. Έπειτα αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε στα μανιτάρια μας το αλάτι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Διατροφική αξία*

Ενέργεια 192kcal
Λιπαρά 17,7g
εκ των οποίων κορεσμένα 3,0g
Υδατάνθρακες 5,5g
εκ των οποίων σάκχαρα 0,3g
Εδώδιμες ίνες 2,3g
Πρωτεΐνες 5,2g
*: Κατά προσέγγιση υπολογισμός ανά τελική μερίδα 300g

Wine Pairing

Τα ψητά μανιτάρια μπορούν να συνδυαστούν με ένα ποτήρι λευκό κρασί και συγκεκριμένα με ένα δροσερό Sauvignon Blanc ή ένα Chardonnay. Το μέτριο σώμα και η υψηλή οξύτητα των εν λόγω ποικιλιών είναι δύο χαρακτηριστικά που δένουν άψογα με τις γήινες γεύσεις των μανιταριών.

Παρατηρήσεις

Ο "γύρος" μανιταριών είναι ένα γεύμα θρεπτικό, χορταστικό και ταυτόχρονα χαμηλό σε θερμίδες. Ωστόσο, χρειάζεται λίγη προσοχή ο συνδυασμός του με άλλα υλικά, όπως είναι η πίτα για σουβλάκι, καθώς μπορούμε πολύ εύκολα να ξεφύγουμε. Ενδεικτικά αναφέρεται πως μία κλασική πίτα για σουβλάκι (αλάδωτη) έχει περίπου 245-265kcal.
Περισσότερα άρθρα σαν αυτό ››

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Ομελέτα με τορτίγια | Enallaktiko.gr
Η ομελέτα είναι ένα κλασικό πιάτο πρωινού, καθώς - εκτός από ένα νόστιμο και χορταστικό γεύμα - μπορεί να αποτελέσει ταυτόχρονα και μία υγιεινή διατροφική επιλογή.
Γλυκό πόριτζ βρώμης με μέλι & ταχίνι (βασική συνταγή) | Enallaktiko.gr
Το πόριτζ (porridge) αποτελεί ένα σύνηθες γεύμα σε αρκετές χώρες της Αφρικής, ενώ συνηθίζεται επίσης να καταναλώνεται και σε μεγάλο μέρος της Βόρειας Ευρώπης και της Ρωσίας.