Συνταγή για σπιτικό αριάνι | Enallaktiko.gr

Σπιτικό αριάνι σε λιγότερο από 5'

Το αριάνι (ayran) είναι ένα δροσιστικό και συνάμα θρεπτικό κρύο ρόφημα με βάση το γιαούρτι, το οποίο καταναλώνεται εδώ και αιώνες στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας και των Βαλκανίων.
Η συνταγή του φαίνεται πως έφτασε στη χώρα μας κυρίως μέσω των προσφύγων του Πόντου, της Κωνσταντινούπολης και των παράλιων της Μικράς Ασίας. Βεβαίως, αν και συχνά σαν καταγωγή του αναφέρεται η γειτονική Τουρκία, η οποία είναι και η πρώτη σε παραγωγή ayran παγκοσμίως, η παράλληλη κατανάλωσή του σε περιοχές της Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής, δείχνουν πως το αριάνι έφτασε στην Τουρκία από αλλού (πιθανότατα από τις νομαδικές φυλές της Κεντρικής Ασίας).
Το αριάνι αποτελεί μία εξαιρετική θρεπτική επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και ασβέστιο, ενώ παράλληλα είναι χαμηλό σε θερμίδες. Τα προβιοτικά στοιχεία που συναντούμε στο αριάνι, βοηθούν στην προστασία της χλωρίδας του στομάχου και στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Μάλιστα, συχνά σερβίρεται ως συνοδευτικό σε πικάντικα γεύματα χάρη στην ιδιότητά του να καταπολεμά την καούρα.
Η παρασκευή του είναι πανεύκολη, καθώς - κατά την παραδοσιακή συνταγή - αυτό αποτελείται από μόλις δύο κύρια συστατικά, το γιαούρτι και το νερό. Φυσικά, αντί για νερό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί γάλα, δίνοντάς μας ένα ρόφημα με ελαφρώς πλουσιότερη γεύση, αλλά και με περισσότερες θερμίδες. Τέλος, στο αριάνι προστίθεται συχνά μία μικρή ποσότητα αλατιού που θα αναδείξει τη γεύση του και δυόσμος, ο οποίος χαρίζει μία επιπλέον νότα φρεσκάδας.  
Χρόνος προετοιμασίας μίας μερίδας: 5'
Βαθμός δυσκολίας: 1/5

Ποσότητα

Επιλέξτε την ποσότητα ayran που θέλετε να φτιάξετε σε γραμμάρια!*
*: Ένα τυπικό κεσεδάκι γιαουρτιού περιέχει συνήθως 240g προϊόντος. Αν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε όλο, η ποσότητα ayran που θα λάβετε - με δεδομένο πως θα χρησιμοποιήσετε την αντίστοιχη ποσότητα σε νερό ή γάλα - είναι 480 γραμμάρια.

Υλικά

Γιαούρτι
Για την εκτέλεση της συνταγής μας, χρησιμοποιήσαμε πλήρες αγελαδινό γιαούρτι.
Νερό
Αλάτι
Δυόσμος

Διαδικασία

Σε ένα shaker προσθέτουμε το νερό, το γιαούρτι, το αλάτι και προαιρετικά τα φύλλα δυόσμου, εφόσον φυσικά τα έχουμε ψιλοκόψει, και ανακινούμε καλά έως ότου αποκτήσουμε ένα πλήρως ομογενοποιημένο μείγμα.

Παρατηρήσεις

Το αριάνι μπορεί να καταναλωθεί επί τόπου. Αφήνοντάς το όμως μία-δύο μέρες στο ψυγείο, αποκτά μία επιπλέον σπιρτάδα.
Μπορείτε να διατηρήσετε το αριάνι σας σε κλειστό δοχείο στο πίσω μέρος του ψυγείου για 3-5 ημέρες. 
Οι ακριβής αναλογία γιαουρτιού-νερού μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με το προσωπικό γούστο του καθενός.

Διατροφική αξία*

Ενέργεια 71kcal
Λιπαρά 3,5g
εκ των οποίων κορεσμένα  2,6g
Υδατάνθρακες 5,8g
Πρωτεΐνες 4,1g
Αλάτι 1,1g
*: Κατά προσέγγιση υπολογισμός ανά μερίδα 200 γραμμαρίων

Διαβάστε επίσης

Σχόλια (4)

  • Αγαπητέ Δημήτρη, με το στραγγιστό γιαούρτι θα έχετε ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα που όμως θα παραπέμπει περισσότερο σε smoothie παρά σε αριάνι, καθώς θα στερείται της χαρακτηριστικής σπιρτάδας (και των προβιοτικών) του παραδοσιακού γιαουρτιού. Αναφορικά με τα αποξηραμένα φύλλα δυόσμου, αν και δεν το έχουμε δοκιμάσει, μάλλον θα το απορρίπταμε σαν ιδέα λόγω της υποψίας μας ότι μπορεί να μην είναι ευχάριστο κατά την κατάποση. Βεβαίως, αν δεν πειραματιστείτε, δε θα μάθετε ποτέ! :-)

    Δημήτρης από Enallaktiko.gr
  • Και κατι αλλο .Μπορω να βαλω αποξηραμενα φυλλα δυοσμου.Και παλι σας ευχαριστω.

    Δημητριος
  • Τελειο!!!Θελω ομως σας παρακαλω να μου γραψετε αν μπορω να να κανω αριανι με στραγγιστο γιαουρτι εμποριου.Ευχαριστω.

    Δημητριος
  • Τελειο!!!

    Σταυρουλακη Μαρια

Αφήστε ένα σχόλιο

Όλα τα σχόλια ελέγχονται πριν κοινοποιηθούν. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.