Συνταγή για σπιτικό γουακαμόλε (guacamole) - Enallaktiko.gr

Σπιτικό γουακαμόλε (guacamole)

Το γουακαμόλε (guacamole) είναι μία εύκολη παραδοσιακή σάλτσα που μας έρχεται από το Μεξικό. Έχει σαν βάση του το αβοκάντο (τι πιο σύνηθες;) και μπορεί να καταναλωθεί ως ντιπ ή σαν συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα.
Είτε το απολαύσετε με τραγανές τορτίγιες, είτε το συνδυάζετε με ψητά λαχανικά, σαλάτες, ακόμη και με κρέας, το guacamole αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή.
Χρόνος προετοιμασίας: 10'
Βαθμός δυσκολίας: 1/5

Μερίδες

Επιλέξτε αριθμό κουταλιών της σούπας!

Υλικά

Αβοκάντο
Ντομάτα
Κόκκινο κρεμμύδι
Φρέσκος κόλιανδρος
Αν δεν είστε λάτρεις του φρέσκου κόλιανδρου, μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε φρέσκο μαϊντανό.
Χυμός λάιμ
Ανθός αλατιού

Διαδικασία

1. Κόβουμε τα αβοκάντο στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι και τοποθετούμε τη σάρκα του σε ένα μπολ. Με ένα πιρούνι, τα λιώνουμε, αφήνοντας λίγα μικρά κομμάτια για την υφή.
2. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, το κρεμμύδι και τον κόλιανδρο (ή τον μαϊντανό) στο μπολ με το αβοκάντο.
3. Ρίχνουμε τον χυμό λάιμ και τον ανθό αλατιού και ανακατεύουμε.
4. Δοκιμάζουμε και, εφόσον χρειάζεται, διορθώνουμε τη γεύση με επιπλέον λάϊμ ή αλάτι.

Παραλλαγές

Το guacamole είναι μία παρασκευή, με την οποία μπορεί κανείς να πειραματιστεί. Ανάλογα λοιπόν με το προσωπικό γούστο, αλλά και την περίσταση, μπορούμε να δημιουργήσουμε παραλλαγές και συνδυασμούς γεύσεων και υφών που θα μας δώσουν ένα αποτέλεσμα με την προσωπική μας σφραγίδα.
Το φρέσκο τσίλι, οι πιπεριές jalapeño ή λίγες σταγόνες tabasco θα μας δώσουν μία πικάντικη εκδοχή της συνταγής μας, ενώ το φρεσκοτριμμένο τζίντζερ θα μας δώσει μία πικάντικη και ταυτόχρονα δροσερή επίγευση.
Το σκόρδο και ο πολτός σκόρδου ταιριάζουν επίσης εξαιρετικά, όπως εξάλλου το κύμινο και η καπνιστή πάπρικα.
Λίγες φέτες μάνγκο ή σπόροι ροδιού θα προσθέσουν φρεσκάδα και γλυκύτητα στο ντιπ μας, δίνοντάς του έναν πιο εξωτικό χαρακτήρα.
Μια μικρή ποσότητα ελαιολάδου ή λίγη κρέμα γάλακτος θα δώσουν μία ηπιότερη υφή στην παρασκευή μας, κάνοντας το ντιπ μας πιο πλούσιο.
Τέλος, λίγο στραγγιστό γιαούρτι ή ακόμα καλύτερα λίγο κρεμώδες τυρί θα μειώσει την ένταση του αβοκάντο χωρίς να ξεφύγουμε στις θερμίδες.

Διατροφική αξία*

Ενέργεια 30 kcal
Λιπαρά 2,6g
εκ των οποίων κορεσμένα 0,4g
Υδατάνθρακες 1,6g
εκ των οποίων σάκχαρα 0,2g
Εδώδιμες ίνες 1,0g
Πρωτεΐνες 0,4g
Νάτριο 0,002g
*: Κατά προσέγγιση υπολογισμός ανά κουταλιά της σούπας (περίπου 20g)

Wine pairing

Το γουακαμόλε μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με λευκά κρασιά υψηλής οξύτητας όπως είναι το Sauvignon Blanc, καθώς και αρωματικά λευκά όπως το Riesling. Από τον ελληνικό αμπελώνα, ένα Μοσχοφίλερο με τις αρωματικές και φρουτώδεις νότες του ή ένα Ασύρτικο με τη χαρακτηριστική του μεταλλικότητα φαντάζουν ίσως οι πιο ασφαλείς επιλογές.
Από τα ροζέ κρασιά, τέλος, θα μπορούσε κανείς να τολμήσει ένα φρουτώδες ροζέ από Grenache ή Ροδίτη, προσθέτοντας φρεσκάδα, η οποία παντρεύεται ιδανικά με την κρεμώδη υφή του γουακαμόλε.

Διαβάστε επίσης

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Όλα τα σχόλια ελέγχονται πριν κοινοποιηθούν. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.