Ψητές πιπεριές Φλωρίνης στο air-fryer | Enallaktiko.gr

Ψητές πιπεριές Φλωρίνης στο air-fryer

Οι ψητές πιπεριές Φλωρίνης είναι ένα αρωματικό και γευστικό πιάτο που ετοιμάζεται εύκολα με τη βοήθεια του air-fryer, διατηρώντας τη φυσική τους γλυκύτητα και τα θρεπτικά τους συστατικά.
Χρόνος προετοιμασίας: 5'
Χρόνος ψησίματος: 35'
Χρόνος αναμονής: 10'
Συνολικός χρόνος: 50' + 10' ανά 4 πιπεριές (με το ξεφλούδισμα)
Βαθμός δυσκολίας: 2/5
Extra εξοπλισμός: Air-fryer

Μερίδες

Πόσες πιπεριές θέλετε να ψήσετε;

Υλικά

Πιπεριές Φλωρίνης
Μία μέτρια πιπεριά Φλωρίνης ζυγίζει περίπου 125g. Μετά το ψήσιμο θα ζυγίζει περίπου 75g, ενώ μετά το καθάρισμα θα απομείνουν μόλις 45g καθαρής σάρκας.
Ελαιόλαδο
Ξίδι
Ανθός Αλατιού

Διαδικασία

1. Αφού πλύνουμε και στεγνώσουμε τις πιπεριές μας, τις λαδώνουμε εξωτερικά, κάνοντάς τους ένα... ελαφρύ μασάζ με ελάχιστο ελαιόλαδο. Το λάδι στην επιφάνειά τους θα τις βοηθήσει να ψηθούν καλύτερα.
2. Τοποθετούμε τις πιπεριές μας στο air-fryer και ψήνουμε στους 200°C για συνολικά 35'. Αν έχουμε βάλει τις πιπεριές μας σε δύο στρώσεις, τότε στο 20' καλό είναι να τις αλλάξουμε στρώση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτή είναι μία καλή στιγμή για να τις γυρίσουμε πλευρά.
Όταν βγάζουμε τις πιπεριές μας, αυτές θέλουμε ιδανικά να έχουν "αρπάξει". Αυτό δε μας πειράζει, καθώς η φλούδα ούτως ή άλλως θα αφαιρεθει στη συνέχεια.
3. Μεταφέρουμε τις πιπεριές σε ένα – όχι πολύ μεγάλο – μπολ και τις σκεπάζουμε με μία μεμβράνη (εγώ συνηθίζω να χρησιμοποιώ ένα πιάτο) για 10'. Αυτό θα μας βοηθήσει να τις καθαρίσουμε ευκολότερα.
4. Ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές με τα χέρια ή με ένα μαχαίρι φιλεταρίσματος, αφαιρώντας τα κοτσάνια και τους σπόρους.
5. Σερβίρουμε προαιρετικά με λίγο ελαιόλαδο, ξίδι και ανθό αλατιού.

Διατροφική αξία*

Ενέργεια 74 kcal
Λιπαρά 4,9 g
εκ των οποίων κορεσμένα 0,8 g
Υδατάνθρακες 5,8 g
εκ των οποίων σάκχαρα 5,8 g
Εδώδιμες ίνες 2,1 g
Πρωτεΐνες 1,1 g
Αλάτι 0 g
*: Κατά προσέγγιση υπολογισμός ανά πιπεριά με 1 κ.γ. ελαιόλαδο

Wine Pairing

Το "φυτικό" άρωμα και η φυσική γλυκύτητα της ψητής πιπεριάς ταιριάζουν εξαιρετικά με φρουτώδη ροζέ κρασιά, όπως είναι ο ροζέ Ροδίτης, το Grenache Rouge, το ροζέ Ξινόμαυρο κ.α.. Σε μία πιο κλασική επιλογή λευκού κρασιού, θα προτείναμε ένα Sauvignon Blanc, ένα Cabernet Franc, μια Μαλαγουζιά, ένα Ασύρτικο και πολλά άλλα.
Αν είστε λάτρεις της πιπεριάς Φλωρίνης, τότε, όχι απλώς αξίζει, αλλά επιβάλλεται να δοκιμάσετε τουλάχιστον ένα από τα προϊόντα του κτήματος Ναουμίδη.
H οικογένεια Ναουμίδη παράγει από το 1972 με παραδοσιακό τρόπο προϊόντα που έχουν αποκλειστικά ως πρώτη ύλη τις ντόπιες ποικιλίες της πιπεριάς. Με έδρα τον Άγιο Παντελεήμονα Φλωρίνης και σε υψόμετρο 600 περίπου μέτρων καλλιεργούνται 70 στρέμματα κόκκινης πιπεριάς, η οποία μεταποιείται και συσκευάζεται στην πετρόκτιστη μονάδα της οικογενείας. Για τη διασφάλιση μάλιστα της ποιότητας και της γνησιότητας της συγκεκριμένης ποικιλίας, η οικογένεια Ναουμίδη διατηρεί το δικό της σπορείο. Πέραν της φυσικής τους καλλιέργειας, το μεγαλύτερο προτέρημα των πιπεριών Ναουμίδη είναι ότι δεν υφίστανται βιομηχανική επεξεργασία - δεν "κακοποιούνται" σε φλόγιστρα, ούτε μπαίνουν σε πλυντήρια για να ξεφλουδιστούν. Το ψήσιμό τους πραγματοποιείται στα κάρβουνα, όπως θα τις ψήναμε στο σπίτι μας, ενώ και το ξεφλούδισμα γίνεται με τα χέρια.

Διαβάστε επίσης

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Όλα τα σχόλια ελέγχονται πριν κοινοποιηθούν. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.