Συνταγές: Tofu πανέ στο φούρνο

Συνταγές: Tofu πανέ στο φούρνο | Enallaktiko.gr
Το tofu είναι ένα υποπροϊόν του φασολιού της σόγιας, κατάλληλο για όσους ακολουθούν κάποιου είδους χορτοφαγική διατροφή και όχι μόνο. Παρόλο που η όψη και ο τρόπος παρασκευής του μοιάζουν αρκετά με αυτές του τυριού, το tofu δεν αποτελεί ακριβώς υποκατάστατο του τυριού, αλλά μία βασική πρώτη ύλη με ουδέτερη γεύση που μπορεί να μαριναριστεί και να καταναλωθεί ελαφρώς μαγειρεμένη σε σαλάτες, ζυμαρικά, σούπες κ.α. 

Δυστυχώς, μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων που δοκιμάζουν για πρώτη φορά tofu, αποκτούν γι' αυτό μία αρνητική άποψη κι αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους: ο ένας είναι γιατί δεν ξέρουν τι ακριβώς είναι και ο δεύτερος είναι γιατί δεν ξέρουν πώς να το μαγειρέψουν σωστά.

Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε εύκολες μπουκίτσες από tofu, παναρισμένες και ψημένες στο φούρνο, μία συνταγή που θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελεί μία πολύ καλή πρώτη γνωριμία με το tofu. 

Ποσότητα: 4 μικρές μερίδες (συνολικά 350gr)
Χρόνος προετοιμασίας: 20’
Χρόνος μαγειρέματος: 30’
Βαθμός δυσκολίας: 3/5

Υλικά:


= 350gr
= ⅓ φλιτζάνι του τσαγιού

Tofu μπορεί να βρει κανείς σε διάφορες μορφές, από έτοιμα μαριναρισμένα τα οποία θα τα βρούμε στα ψυγεία καταστημάτων με βιολογικά είδη και προϊόντα ειδικής διατροφής μέχρι τα μακράς διαρκείας που φυλάσσονται ακόμη και εκτός ψυγείου. Όμως ο πιο σημαντικός διαχωρισμός τους είναι ανάλογα με την υφή τους, σε μαλακά (silken ή soft), σκληρά (firm) και πολύ σκληρά (extra firm). Τα σκληρά και τα πολύ σκληρά tofu είναι ιδανικά για την παρασκευή γευμάτων σε στέρεα μορφή, ενώ τα μαλακά tofu χρησιμοποιούνται κυρίως για την παρασκευή γλυκών ή αλμυρών γευμάτων με κρεμώδη υφή.


= 50gr
= ⅓ φλιτζάνι του τσαγιού

Το καλαμποκάλευρο είναι το συστατικό που θα προσδώσει στο εξωτερικό του tofu μας την τραγανή υφή που αποζητούμε, βοηθώντας παράλληλα τα υλικά μας να δέσουν καλύτερα χάρη στο άμυλο που περιέχει. 


= 6gr
= 4 κουταλιές της σούπας

Το σησαμέλαιο είναι ένα λάδι με ευχάριστο άρωμα και μία ήπια γεύση κοντά σε αυτήν του ταχινιού. Είναι ιδανικό για χρήση σε συνταγές που απαιτούν ψήσιμο ή τηγάνισμα σε υψηλές θερμοκρασίες χάρη στο υψηλό σημείο καπνού του.

Το σημείο καπνού ενός λαδιού είναι η θερμοκρασία κατά την οποία αυτό αρχίζει να καπνίζει, δηλαδή να καίγεται. Φτάνοντας στο σημείο καπνού του, η μοριακή σύνθεση ενός λαδιού υφίσταται αλλοιώσεις, κάτι που σε κάποιες περιπτώσεις σημαίνει πως απλά χάνονται οι ευεργετικές του ιδιότητες, ενώ σε άλλες μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνο για την υγεία μας.


= 20gr
= 4 κουταλιές της σούπας

Για το μαρινάρισμα μπορείτε, αντί για ταχίνι, να χρησιμοποιήσετε σάλτσα σόγιας, ελαιόλαδο αρωματισμένο με δεντρολίβανο, βασιλικό, σκόρδο κ.ο.κ.. Ωστόσο, το ταχίνι - και ειδικότερα το ολικής άλεσης - εκτός από τη χαρακτηριστική του γεύση που θα χαρίσει στο γεύμα μας, θα βοηθήσει παράλληλα τα υλικά μας να δέσουν καλύτερα χάρη στην πλούσια κρεμώδη υφή του. 


= 6gr
= 3 κουταλιές της σούπας

Η διατροφική μαγιά (Nutritional Yeast) είναι είναι ένα προϊόν φυσικής ζύμωσης ενός συγκεκριμένου ζυμομύκητα (Saccharomyces Cerevisiae), ο οποίος καλλιεργείται σε υπόστρωμα από μελάσα ή παντζάρια. Συναντάται σε μορφή νιφάδων και η γεύση της θυμίζει κάτι μεταξύ τυριού και ξηρού καρπού.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφική μαγιά, κάντε κλικ εδώ.



= 1½ gr
= 1 κουταλιά του γλυκού


= 1½ gr
= 1 κουταλιά του γλυκού


= 1½ gr
= 1 κουταλιά του γλυκού


= 5gr
= 2-3 πρέζες


= 1-2 πρέζες

Διαδικασία:

1. Αφαιρούμε το tofu από τη συσκευασία του και το τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο καθαρές πετσέτες, ώστε να αποσπάσουμε όση περισσότερη από την περίσσια υγρασία του. Ιδανικά, μπορούμε να τοποθετήσουμε επάνω του και ένα ξύλο κοπής ή κάποιο άλλο αντικείμενο, το βάρος του οποίου θα επιταχύνει τη διαδικασία. 

Σαν ελάχιστο χρόνο της παραπάνω διαδικασίας θα ορίζαμε τα 10'. 

2. Στο μεταξύ, σε ένα βαθύ μπολ προσθέτουμε όλα τα ξηρά υλικά μας (καλαμποκάλευρο, διατροφική μαγιά, αλάτι, σκόρδο, πάπρικα, κόλιανδρος, πιπέρι κ.α.) και ανακατεύουμε καλά. 

3. Αφού στεγνώσουμε καλά το tofu μας, το κόβουμε σε κύβους με μήκος πλευράς 2 εκατοστών.

Η κοπή αυτή είναι γνωστή και ως carré ή large dice. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα είδη κοπής, κάντε κλικ εδώ

4. Σε ένα δεύτερο μπολ μαρινάρουμε τους κύβους tofu μέσα στο ταχίνι, στη σάλτσα σόγιας ή στο αρωματισμένο λάδι για τουλάχιστον 10'. Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 220°C και στρώνουμε ένα κομμάτι από αντικολλητικό χαρτί πάνω σε ένα μεγάλο ταψί.

5. Πανάρουμε προσεκτικά το tofu μας μέσα στο ξηρό μείγμα που έχουμε ετοιμάσει και στη συνέχεια το μεταφέρουμε στο ταψί, τοποθετώντας κάθε κομμάτι με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με τα υπόλοιπα. 

6. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου μας στους 200°C και αφήνουμε τα tofu μας στη μεσαία θέση να ψηθούν για 15'. Έπειτα, με ένα πιρούνι ή μία σπάτουλα, τα γυρίσουμε ένα-ένα, ώστε να ψηθούν και από την άλλη πλευρά για άλλα 15'

Όσο ψήνονται τα tofu μας, έχουμε το χρόνο να ετοιμάσουμε μία σος της αρεσκείας μας όπως είναι μία πανεύκολη σπιτική κέτσαπ ή μία ωραιότατη vegan μαγιονέζα από αβοκάντο. Εναλλακτικά, μπορούμε να απολαύσουμε τις μπουκίτσες μας με μία πλούσια πράσινη σαλάτα.

Παρατηρήσεις:

Οι ποσότητες της παραπάνω συνταγής είναι ενδεικτικές. Οι ακριβείς ποσότητες εναπόκεινται στο προσωπικό γούστο του καθενός.

Οι χρόνοι ψησίματος μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το σκεύος, την ποσότητα του φαγητού και την κουζίνα που θα χρησιμοποιήσετε. 

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Συνταγές: Σαντιγύ από κρέμα καρύδας | Enallaktiko.gr
Η κρέμα καρύδας αποτελεί μία εξαιρετική πρώτη ύλη, ειδικά όταν αυτή αντικαθιστά άλλα, βαριά επεξεργασμένα υλικά. Σήμερα θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε μία πανεύκολη σαντιγύ με βασικό μας υλικό την κρέμα καρύδας.
Συνταγές: Smoothie με μπανάνα & matcha | Enallaktiko.gr
Τα smoothie είναι ένας υγιεινός, γευστικός και ιδιαίτερα δροσιστικός τρόπος να ξεκινήσουμε τη μέρα μας ή να γεμίσουμε το κενό ανάμεσα σε δύο γεύματα.