Το καλάθι μου

Διατροφική μαγιά - Τι είναι και πώς τρώγεται;


Η διατροφική μαγιά (nutritional yeast) είναι μία σχετικά καινούρια ανακάλυψη, περισσότερο γνωστή σε άτομα που ακολουθούν κάποιου είδους χορτοφαγική διατροφή. Πρόκειται για ένα προϊόν φυσικής ζύμωσης ενός συγκεκριμένου ζυμομύκητα (Saccharomyces Cerevisiae), ο οποίος καλλιεργείται σε υπόστρωμα από μελάσα ή παντζάρια. Η ζύμωση της μαγιάς διαρκεί περίπου μία εβδομάδα, μετά το πέρας της οποίας συγκομίζεται, πλένεται, παστεριώνεται και στο τέλος θρυμματίζεται. Στην αγορά τη συναντούμε σε μορφή νιφάδων και η γεύση της θυμίζει αρκετά αυτή του παλαιωμένου τυριού. 

Η διατροφική μαγιά θεωρείται χορτοφαγικό, αλλά μη ωμοφαγικό προϊόν, ενώ δεν έχει καμία σχέση με τη μαγιά της μπύρας, τη μαγιά του ψωμιού ή την τυρομαγιά, καθώς είναι ανενεργή, κάτι που σημαίνει πως πέραν των θρεπτικών της συστατικών και της γεύσης της, δεν προσδίδει καμία άλλη ιδιότητα στις τροφές μας. Εν ολίγοις δεν παράγει αλκοόλη, δε φουσκώνει και δεν ξινίζει, μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα για να δέσουμε τις σάλτσες ή τις σούπες μας, καθώς σε επαφή με το νερό αποκτά μία πλούσια κρεμώδη υφή. Η διατροφική μαγιά μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί ως καρύκευμα ή ως πρώτη ύλη σε σαλάτες, σε σούπες, σε ζυμαρικά, σε ψητά λαχανικά, στα αβγά και όπου αλλού πιστεύουμε πως ταιριάζει η χαρακτηριστική "τυρένια" γεύση της... ακόμη και στα ποπ κορν!

Διατροφική μαγιά - Τι είναι και πώς τρώγεται; - Εναλλακτικό

Διατροφική αξία, οφέλη & ιδιότητες της διατροφικής μαγιάς

Η διατροφική μαγιά είναι μία τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες (35gr ανά 100gr), αλλά και μία εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όλες τους βασικά διατροφικά στοιχεία για ένα υγιές νευρικό σύστημα, καθώς και για το μεταβολισμό των υδατανθράκων σε ενέργεια. Είναι πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως είναι το ασβέστιο, ο σίδηρος, το κάλιο, το μαγνήσιο κ.α. Επίσης, εκτός από τα 18 της αμινοξέα, περιέχει επίσης β-γλυκάνες, οι οποίες συνδράμουν στη μείωση των επίπεδων της χοληστερόλης, γλουταθειόνη (GSH), μία οργανική χημική ένωση με σημαντική αντιοξειδωτική δράση και φυτικές ίνες (29gr ανά 100gr) που σχετίζονται πρωτίστως με την καλή λειτουργία του εντέρου. 

Η διατροφική μαγιά είναι πλούσια και σε γλουταμινικό οξύ, ένα αμινοξύ που βρίσκεται σε αφθονία σε πολλά πρωτεϊνούχα τρόφιμα, αλλά συντίθεται και από τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς νευροδιαβιβαστές και απαραίτητο στοιχείο για το μεταβολισμό των τροφών. 

Διατροφική μαγιά - Τι είναι και πώς τρώγεται; - Εναλλακτικό

Η διατροφική μαγιά ως ενισχυτικό γεύσης

Παρόλο που η διατροφική μαγιά αποτελεί μία ιδιαίτερα θρεπτική επιλογή, αυτή χρησιμοποιείται περισσότερο για τη νοστιμιά που προσδίδει στα γεύματά μας. Η γεύση που αφήνει, περιγράφεται συχνά ως "umami", ένας όρος που επινοήθηκε το 1908 από τον Ιάπωνα χημικό Kikunae Ikeda για να περιγράψει τη "νόστιμη γεύση" που αφήνουν οι τροφές που είναι πλούσιες σε γλουταμινικό οξύ. 

Η υψηλή περιεκτικότητα της διατροφικής μαγιάς σε γλουταμινικό οξύ την κάνει να λειτουργεί ως ενισχυτικό γεύσης, κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει να αντικαταστήσουμε μέρος του αλατιού ή και του τυριού που χρησιμοποιούμε στη διατροφή μας με τη διατροφική μαγιά. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το γλουταμινικό οξύ κάντε κλικ εδώ

Διατροφική μαγιά - Τι είναι και πώς τρώγεται; - Εναλλακτικό

Παρενέργειες & αντενδείξεις

Η διατροφική μαγιά είναι απολύτως ασφαλής και μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από άτομα όλων των ηλικιών, ακόμη και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Μάλιστα, η περιεκτικότητά της σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (και ειδικότερα σε φυλλικό οξύ), σε ασβέστιο και σε σίδηρο, μπορεί να ωφελήσει τόσο τη γυναίκα, όσο και την ανάπτυξη του εμβρύου. Με λίγα λόγια, μπορεί να καταναλωθεί από όλους εκτός φυσικά από εκείνους που είναι αλλεργικοί στα προϊόντα της μαγιάς.

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί μέσο διάγνωσης, αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς.