Διατροφική αξία, οφέλη & ιδιότητες
Η διατροφική μαγιά είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (συνήθως μεταξύ 35g και 47g ανά 100g προϊόντος), καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό αμινοξέα σε επαρκείς συγκεντρώσεις, αλλά και μία εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όλες τους βασικά διατροφικά στοιχεία για ένα υγιές νευρικό σύστημα, καθώς και για το μεταβολισμό των υδατανθράκων σε ενέργεια. Ενδεικτικά, μία μόλις κουταλιά της σούπας διατροφικής μαγιά (περίπου 5 γραμμάρια) καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες μας σε πρωτεΐνη κατά 94%, σε Β1 κατά 186%, σε Β2 κατά 64%, σε Β3 κατά 131%, σε Β5 κατά 117%, σε Β6 κατά 121% και σε Β9 κατά 150%. Η διατροφική μαγιά είναι πλούσια σε σημαντικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το κάλιο, το μαγνήσιο κ.α., ενώ περιέχει επίσης β-γλυκάνες, οι οποίες συμβάλουν στη μείωση των επίπεδων της χοληστερόλης, γλουταθειόνη (GSH), μία οργανική χημική ένωση με σημαντική αντιοξειδωτική δράση και φυτικές ίνες (29g ανά 100g προϊοντος) που σχετίζονται πρωτίστως με την καλή λειτουργία του εντέρου και τη ρύθμιση της χοληστερόλης. Η διατροφική μαγιά είναι επίσης πλούσια σε γλουταμινικό οξύ, ένα αμινοξύ που βρίσκεται σε αφθονία σε πολλά πρωτεϊνούχα τρόφιμα, αλλά συντίθεται και από τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς νευροδιαβιβαστές και απαραίτητο στοιχείο για το μεταβολισμό των τροφών. Αν και πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η διατροφική μαγιά δεν περιέχει Β12 (κοβαλαμίνη), μία βιταμίνη η οποία λαμβάνεται κυρίως από τροφές ζωικής προέλευσης. Ωστόσο, στο εμπόριο υπάρχει διατροφική μαγιά εμπλουτισμένη με Β12, μία κουταλιά της οποίας φτάνει για να καλύψει έως και το 88% των ημερήσιων αναγκών μας. Η διατροφική μαγιά, τέλος, αποδίδει 349 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, κάτι που σημαίνει πως μία κουταλιά της σούπας (περίπου 10g) αποδίδει περίπου 35 θερμίδες. Ενέργεια: 349kcalΛιπαρά: 5,0g
εκ των οποίων κορεσμένα: 1,0g
Υδατάνθρακες: 39,0g
εκ των οποίων σάκχαρα: 1,0g
Εδώδιμες ίνες: 20,0g
Πρωτεΐνη: 47,0g
Αλάτι: 0,3g
Θειαμίνη (Β1): 41mg
Ριβοφλαβίνη (Β2): 18mg
Νιασίνη (Β3): 420mg
Παντοθενικό οξύ (Β5): 140mg
Πυριδοξίνη (Β6): 34mg
Φολικό οξύ (Β9): 6000mcg
Βιταμίνη Β12: 44mcg
Θειικός ψευδάργυρος: 120mg
Ασβέστιο: 80mg
Σίδηρος: 4mg
Κάλιο: 2200mg
*: Ανά 100 γραμμάρια
Η διατροφική μαγιά ως ενισχυτικό γεύσης
Παρόλο που η διατροφική μαγιά αποτελεί μία ιδιαίτερα θρεπτική επιλογή, ιδανική ειδικότερα για άτομα που ακολουθούν κάποιου είδους χορτοφαγική διατροφή, αυτή χρησιμοποιείται συχνά για τη νοστιμιά που προσδίδει στα γεύματά μας παρά για τη διατροφική της αξία. Η γεύση που αφήνει περιγράφεται συχνά ως "umami", ένας όρος που επινοήθηκε το 1908 από τον Ιάπωνα χημικό Kikunae Ikeda για να περιγράψει τη "νόστιμη γεύση" που αφήνουν οι τροφές που είναι πλούσιες σε γλουταμινικό οξύ. Η υψηλή περιεκτικότητα της διατροφικής μαγιάς σε γλουταμινικό οξύ την κάνει να λειτουργεί ως ενισχυτικό γεύσης, κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει να αντικαταστήσουμε με αυτή μέρος του αλατιού ή και του τυριού που χρησιμοποιούμε στη διατροφή μας.
Σχόλια (9)
Ραντουάν, η μαγιά της μπύρας είναι ένα εντελώς διαφορετικό προϊόν από τη διατροφική μαγιά. Επίσης, προφανώς αναφέρεστε σε κάποιο σκεύασμα, στο σχετικό έντυπο του οποίου – βάσει νόμου – πρέπει να αναγράφονται τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις. Συνεπώς, αναζητήστε τις πληροφορίες που χρειάζεστε εκεί ή σε κάποιον αλλεργιολόγο.
Μαγιά τής μπύρας ( 6- 8 δισκία) μπορεί να προκαλέσει κνησμός( φαγούρα) στο σώμα…ευχαριστώ
Ρούλα μου, η ωμοφαγία είναι ένα είδος διατροφής που βασίζεται στην κατανάλωση τροφών σε ωμή ή ελάχιστα επεξεργασμένη μορφή. Με τον όρο “μη ωμοφαγική” εννοούμε πως – λόγω της διαδικασίας παραγωγής της (θερμική επεξεργασία για την παστερίωσή της και την απενεργοποίηση του ζυμομύκητά της) – η διατροφική μαγιά δεν είναι τυπικά συμβατή με μία τέτοια διατροφή, όχι ότι δε μπορεί να καταναλωθεί ωμή.
Tί εννοείτε με τον όρο “μη ωμοφαγικό” ?Δηλ. δεν μπορούμε να την καταναλώσουμε ωμή ?
Ιφιγένεια, εκτός κι αν υπάρχει κάποια ειδική ιατρική αντένδειξη (π.χ. υπερευαισθησία στην τυραμίνη ή ουρική αρθρίτιδα), η διατροφική μαγιά μπορεί να καταναλώνεται καθημερινά, χωρίς κίνδυνο. 1-2 κουταλιές της σούπας καλύπτουν τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη Β12, παρέχοντας επιπλέον βιταμίνες του συμπλέγματος Β και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Γενικότερα, αν και δεν υπάρχει επίσημο ανώτατο όριο (UL) για τη διατροφική μαγιά, η συστηματική υπερκατανάλωσή της (>30 γραμμάρια / μέρα) μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα, όπως οι ημικρανίες (λόγω της τυραμίνης), το φούσκωμα και η γαστρεντερική δυσφορία.
Καλησπέρα σας…τι ποσότητα μπορεί κάποιος να καταναλώσει καθημερινά; ευχαριστώ
Φοβερή..Δεν την αλλάζω με τίποτα..😍😍
Έφη, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαθέσιμες επιστημονικές έρευνες, η διατροφική μαγιά δε φαίνεται να επηρεάζει άμεσα τα επίπεδα ουρικού οξέος στον οργανισμό, καθώς – σε αντίθεση με άλλα ήδη μαγιάς – δεν περιέχει πουρίνες, οι οποίες αποτελούν την κύρια πηγή παραγωγής ουρικού οξέος στο σώμα.
Η διατριφικη μαγια επηρεάζει το ουρικο οξυ?