Η
διατροφική μαγιά (nutritional yeast) είναι ένα τρόφιμο, περισσότερο γνωστό σε άτομα που ακολουθούν κάποιου είδους χορτοφαγική διατροφή.
Πρόκειται για ένα προϊόν φυσικής ζύμωσης ενός συγκεκριμένου ζυμομύκητα
(saccharomyces cerevisiae), ο οποίος καλλιεργείται σε υπόστρωμα από μελάσα ή παντζάρια. Η ζύμωση της μαγιάς διαρκεί περίπου μία εβδομάδα, μετά το πέρας της οποίας συγκομίζεται, πλένεται, παστεριώνεται και στο τέλος θρυμματίζεται.
Στην αγορά τη συναντούμε σε μορφή νιφάδων και η γεύση της θυμίζει κάτι μεταξύ ξηρού καρπού και παλαιωμένου τυριού.
Η διατροφική μαγιά θεωρείται χορτοφαγικό, αλλά μη ωμοφαγικό προϊόν ενώ δεν έχει καμία σχέση με τη μαγιά της μπύρας, τη μαγιά του ψωμιού ή την τυρομαγιά, καθώς είναι ανενεργή, κάτι που σημαίνει πως δεν παράγει αλκοόλη, δε φουσκώνει και δεν ξινίζει.
Ωστόσο, η διατροφική μαγιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δέσουμε τις σάλτσες ή τις σούπες μας καθώς σε επαφή με το νερό αποκτά μία πλούσια κρεμώδη υφή. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καρύκευμα ή ως πρώτη ύλη σε σαλάτες, σε σούπες, σε ζυμαρικά, σε ψητά λαχανικά, στα αβγά και όπου αλλού πιστεύουμε πως ταιριάζει η χαρακτηριστική "τυρένια" γεύση της... ακόμη και στα ποπ κορν!
Διατροφική αξία, οφέλη & ιδιότητες της διατροφικής μαγιάς
Η διατροφική μαγιά είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας
(συνήθως μεταξύ 35g και 47gr ανά 100gr), καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό αμινοξέα σε επαρκείς συγκεντρώσεις, αλλά και μία εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όλες τους βασικά διατροφικά στοιχεία για ένα υγιές νευρικό σύστημα, καθώς και για το μεταβολισμό των υδατανθράκων σε ενέργεια. Ενδεικτικά, μία μόλις κουταλιά της σούπας διατροφικής μαγιά (5 γραμμάρια) καλύπτει τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνη κατά 94%, σε Β1 κατά 186%, σε Β2 κατά 64%, σε Β3 κατά 131%, σε Β5 κατά 117%, σε Β6 κατά 121%, σε Β9 κατά 150% και σε Β12 κατά 88
Είναι πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το κάλιο, το μαγνήσιο κ.α. ενώ, περιέχει επίσης β-γλυκάνες, οι οποίες συμβάλουν στη μείωση των επίπεδων της χοληστερόλης, γλουταθειόνη
(GSH), μία οργανική χημική ένωση με σημαντική αντιοξειδωτική δράση και φυτικές ίνες
(29gr ανά 100gr) που σχετίζονται πρωτίστως με την καλή λειτουργία του εντέρου.
Η διατροφική μαγιά είναι επίσης πλούσια σε γλουταμινικό οξύ, ένα αμινοξύ που βρίσκεται σε αφθονία σε πολλά πρωτεϊνούχα τρόφιμα, αλλά συντίθεται και από τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς νευροδιαβιβαστές και απαραίτητο στοιχείο για το μεταβολισμό των τροφών.
Αν και πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η διατροφική μαγιά δεν περιέχει Β12
(κοβαλαμίνη), μία βιταμίνη η οποία λαμβάνεται κυρίως από τροφές ζωικής προέλευσης. Ωστόσο, στο εμπόριο υπάρχει διατροφική μαγιά εμπλουτισμένη με Β12.
Η διατροφική μαγιά ως ενισχυτικό γεύσης
Παρόλο που η διατροφική μαγιά αποτελεί μία ιδιαίτερα θρεπτική επιλογή, αυτή χρησιμοποιείται μάλλον περισσότερο για τη νοστιμιά που προσδίδει στα γεύματά μας παρά για τη διατροφική της αξία. Η γεύση που αφήνει περιγράφεται συχνά ως "umami", ένας όρος που επινοήθηκε το 1908 από τον Ιάπωνα χημικό Kikunae Ikeda για να περιγράψει τη "νόστιμη γεύση" που αφήνουν οι τροφές που είναι πλούσιες σε γλουταμινικό οξύ.
Η υψηλή περιεκτικότητα της διατροφικής μαγιάς σε γλουταμινικό οξύ την κάνει να λειτουργεί ως ενισχυτικό γεύσης, κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει να αντικαταστήσουμε με αυτή μέρος του αλατιού ή και του τυριού που χρησιμοποιούμε στη διατροφή μας.
Παρενέργειες & αντενδείξεις
Η διατροφική μαγιά είναι απολύτως ασφαλής και μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από άτομα όλων των ηλικιών ακόμη και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Μάλιστα, η περιεκτικότητά της σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β
(και ειδικότερα σε φυλλικό οξύ), σε ασβέστιο και σε σίδηρο, μπορεί να ωφελήσει τόσο τη γυναίκα, όσο και την ανάπτυξη του εμβρύου. Με λίγα λόγια, μπορεί να καταναλωθεί από όλους, εκτός φυσικά από εκείνους που είναι αλλεργικοί στα προϊόντα της μαγιάς.
Αγόρασε διατροφική μαγιά με B12 ››
διατροφική μαγιά, διατροφικη μαγια, diatrofik;h magi;a, diatrofikh magia,
Σχόλια (0)