Οι βασικές κοπές των λαχανικών

Οι βασικές κοπές των λαχανικών | Enallaktiko.gr
Η κοπή των λαχανικών είναι ένα στάδιο της προετοιμασίας μίας μαγειρικής παρασκευής, το οποίο πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε εσφαλμένα ως αγγαρεία. Το συγκεκριμένο στάδιο είναι εξίσου σημαντικό όχι μόνο για την όψη, αλλά και για την υφή του τελικού μας πιάτου, δύο παράγοντες που – μαζί με τη γεύση που είναι και το ζητούμενο – συνθέτουν το τρίπτυχο ενός επιτυχημένου πιάτου. 
Με όσο πιο απλά λόγια γίνεται, οι βασικές κοπές θα μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με το σχήμα κοπής των λαχανικών σε λωρίδες και ραβδάκια, κύβους, φέτες και άλλα σχήματα. Εν συνεχεία, μπορούμε να χωρίσουμε αυτές τις κατηγορίες σε περισσότερα είδη ανάλογα με το μέγεθος κοπής. 
Πάρτε λοιπόν ανά χείρας τα γαλλο-ελληνικά λεξικά σας και ξεκινάμε! 
Βασικές κοπές λαχανικών - Εναλλακτικό

Λωρίδες & ραβδάκια (sticks)

Fine juliene – Λεπτές λωρίδες πάχους 1,5mm και μήκους από 3 έως 5cm
Juliene – Λεπτές λωρίδες πάχους 3mm και μήκους από 3 έως 5cm
Jardinière – Ραβδάκια πάχους 5mm και μήκους τουλάχιστον 5cm
Batonnet – Ραβδάκια πάχους 1,2cm και μήκους τουλάχιστον 5cm
Baton – Χοντρά ραβδάκια

Εκτός από τα παραπάνω είδη κοπής, υπάρχει επίσης ο Chiffonade, ένας τρόπος κοπής για φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι, ρόκα κ.α.) ή μυρωδικά (μέντα, δυόσμος, βασιλικός, μαϊντανός κ.α.), κατά τον οποίο αυτά τυλίγονται και στη συνέχεια κόβονται εγκάρσια σε λεπτές λωρίδες.
Βασικές κοπές λαχανικών - Εναλλακτικό

Κύβοι (dice)

Fine brunoise – Κύβοι με μήκος πλευράς όχι μεγαλύτερης του 1,5mm
Brunoise (fine dice) – Κύβοι με μήκος πλευράς όχι μεγαλύτερης των 3mm
Macédoine (small dice) – Κύβοι με μήκος πλευράς περίπου 5mm
Parmentier (medium dice) – Κύβοι με μήκος πλευράς περίπου 1,2cm
Carré (large dice) – Κύβοι με μήκος πλευράς περίπου 2cm
Βασικές κοπές λαχανικών - Εναλλακτικό

Φέτες (emincer)

Paysanne – Η κοπή σε πολύ λεπτές φέτες
Oblique – Η κοπή σε φέτες διαγωνίως του μήκους του λαχανικού
Rondelle – Οι κλασικές ροδέλες

Άλλα σχήματα

Tourné – Η κοπή σε σχήμα μπάλας του ράγκμπι, η οποία ωστόσο έχει πάντα επτά πλευρές
Lozenge – Η κοπή σε σχήμα διαμαντιού

Παρατηρήσεις

Όλες οι κοπές – ακόμη και αυτές που φαίνονται πιο εύκολες – απαιτούν μια κάποια εξοικείωση με το (σωστό) μαχαίρι ή το "μαντολίνο". Και φυσικά, για κάθε περίπτωση υπάρχει και συγκεκριμένη τεχνική που θα μας βοηθήσει αφενός να κόψουμε τα λαχανικά μας με ασφάλεια και αφετέρου να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Για τις τεχνικές κοπής θα αναφερθούμε σε άλλες αναρτήσεις. Ωστόσο, σαν γενικό κανόνα θα πρέπει να θυμόμαστε πως, πριν προβούμε στην επιθυμητή κοπή ενός λαχανικού, φροντίζουμε πρώτα να το κόψουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί αυτό να στερεωθεί (δηλ. "να πατήσει") καλά στο ξύλο κοπής, επιτρέποντάς μας να το κόψουμε σωστά, γρήγορα, αλλά προ παντός με ασφάλεια. 
Περισσότερα άρθρα σαν αυτό ››

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Μαύρο σουσάμι: Η διατροφική αξία & τα οφέλη του | Enallaktiko.gr
Το μαύρο σουσάμι είναι ένα από τα αρχαιότερα καρυκεύματα που έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ο άνθρωπος και παρόλο που η κατανάλωσή του στη χώρα μας δε θα λέγαμε πως θεωρείται συνηθισμένη, αποτελεί βασικό συστατικό πολλών ασιατικών γευμάτων.
Ποια τρόφιμα μας χορταίνουν περισσότερο; | Enallaktiko.gr
Όπως διαπιστώνει κανείς ήδη από τις πρώτες μέρες της δίαιτάς του, υπάρχουν τρόφιμα τα οποία μας παρέχουν μεγαλύτερη πληρότητα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από κάποια άλλα.