Το Enallaktiko.gr μπορεί να λειτουργήσει σωστά μόνο με ενεργοποιημένη την

JAVASCRIPT

Ενεργοποίησέ την μέσα από τις ρυθμίσεις του περιηγητή σου!
Συνταγές: Εύκολη μαγιονέζα από αβοκάντο

Το καλάθι μου

Συνταγές: Εύκολη μαγιονέζα από αβοκάντο


Η μαγιονέζα αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο δημοφιλείς σάλτσες που έγινε ευρέως γνωστή μέσω της ραγδαίας διάδοσης της γαλλικής κουζίνας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα αρκετά απλό γαλάκτωμα με βασικά συστατικά κάποιο φυτικό λάδι ή μείγμα φυτικών λαδιών σε περιεκτικότητα έως και 80% και κρόκο αβγού σε περιεκτικότητα που να μην ξεπερνά το 6% επί του τελικού προϊόντος. Στη μαγιονέζα προστίθεται επίσης χυμός λεμονιού ή ξύδι, αλάτι και πιπέρι, ενώ τέλος, μπορεί να προστεθεί ακόμη το ασπράδι του αβγού, μουστάρδα ή και νερό. 

Ωστόσο, με 90kcal και 10gr λίπους (εκ των οποίων το 1,5gr είναι κορεσμένα λιπαρά) ανά κουταλιά, η μαγιονέζα προφανώς θα πρέπει να αποτελέσει παρελθόν για κάποιον που θέλει να χάσει βάρος ή έστω να βελτιώσει τις διατροφικές του συνήθειες. 

Επειδή όμως ένας κόσμος χωρίς μαγιονέζα θα ήταν ιδιαίτερα αφιλόξενος για πολλούς από εμάς, στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κλασική μαγιονέζα με ένα εφάμιλλο σε γεύση γαλάκτωμα από αβοκάντο (αβοκαντέζα) με λιγότερο από το ⅓ των θερμίδων και το ¼ των συνολικών λιπαρών της μαγιονέζας. 

Υλικά:

Για την παρασκευή περίπου 250gr μαγιονέζας από αβοκάντο θα χρειαστούμε τα εξής υλικά: 

= 1 ώριμo αβονάντο μετρίου μεγέθους

= 225gr (μόνο η σάρκα)

Το πιο σημαντικό σημείο για την επιτυχία της συνταγής μας, είναι τo αβοκάντο που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι ώριμο.  

= 3 κουταλιές της σούπας

= 9gr

Μάθετε περισσότερα για τη διατροφική μαγιά κάνοντας κλικ εδώ.

= 2 κουταλιές της σούπας

Τα λιπαρά του ελαιολάδου θα χαρίσουν στο γαλάκτωμά μας μία ελαφρώς πιο κρεμώδη υφή, ισορροπώντας ταυτόχρονα την οξύτητα που θα αποκτήσει από την προσθήκη χυμού λεμονιού ή ξυδιού. 

= ½ λεμόνι

Το λεμόνι θα δράσει και ως συντηρητικό, προστατεύοντας το γαλάκτωμα από τη γρήγορη οξείδωση και το μαύρισμα. Αντί για λεμόνι πάντως μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε και ξύδι.

= 1 κουταλιά της σούπας

Η μουστάρδα θα βοηθήσει το γαλάκτωμα να "δέσει" καλύτερα, ενώ το ξύδι που περιέχει θα λειτουργήσει ως ενισχυτικό γεύσης. Ωστόσο, εδώ προσέξτε την ισορροπία της οξύτητας σε συνδυασμό με το λεμόνι.

= 2 πρέζες

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υποκατάστατο αλατιού από λαχανικά.

= 2 κουταλιές της σούπας

Το νερό θα βοηθήσει στην καλύτερη άλεση του μείγματος μειώνοντας ταυτόχρονα το ιξώδες (την πυκνότητά του). Αν θέλετε ένα πιο υδαρές γαλάκτωμα, μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κουταλιές της σούπας επιπλέον νερό.

Τα παραπάνω υλικά είναι αρκετά για να υλοποιήσετε τη συνταγή σας. Ωστόσο, αν θέλετε να πειραματιστείτε περισσότερο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποια επιπλέον μπαχαρικά όπως είναι τα παρακάτω:

= 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι

= ¼ κουταλιάς του γλυκού

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία πρέζα από σκόνη σκόρδου.

= 1 πρέζα

Διαδικασία:

1. Με ένα μαχαίρι κόβουμε προσεκτικά το ώριμο αβοκάντο στη μέση. Έπειτα, αφαιρούμε το κουκούτσι του και με ένα κουτάλι του γλυκού μεταφέρουμε τη σάρκα του απευθείας στον κάδο του multi. 

2. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και αλέθουμε για περίπου 1' έως ότου το γαλάκτωμά μας αποκτήσει την επιθυμητή υφή. 

3. Η αβοκαντέζα μας μπορεί να καταναλωθεί επί τόπου ή να φυλαχθεί σε κάποιο μικρό αποστειρωμένο βάζο στο ψυγείο για μερικές ημέρες.

Παρατηρήσεις:

Παρόλο που το αβοκάντο είναι φρούτο, διατροφικά συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία του λίπους (όπως και η ελιά). Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία ως γνωστόν μπορούν να μειώσουν τη συνολική, αλλά και την "κακή" LDL χοληστερόλη, αυξάνοντας ταυτόχρονα την καλή HDL. Επιπλέον, περιέχει πολυακόρεστα Ω3 και Ω6 λιπαρά και μάλιστα σε πολύ καλή μεταξύ τους αναλογία. Τέλος, το αβοκάντο αποτελεί μία πλούσια πηγή καλίου, φυτικών ινών, αλλά και αρκετών βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 

Σου αρέσει η σελίδα μας; Αν ναι, τότε ακολούθησέ μας στο Facebook!

Σχόλια: