Μείγμα κρέπας χωρίς γάλα & χωρίς αβγά

Μείγμα κρέπας χωρίς γάλα & χωρίς αβγά | Enallaktiko.gr
Η σημερινή μας συνταγή είναι μία νηστίσιμη-χορτοφαγική εκδοχή της κλασικής συνταγής για μείγμα κρέπας. Ο λόγος, για τον οποίο μπήκαμε εξ αρχής στη διαδικασία να πειραματιστούμε ήταν αφενός για να δοκιμάσουμε δύο προϊόντα που θέλαμε να εντάξουμε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα - το υποκατάστατο αβγού και το λάδι Canola - και αφετέρου για να λύσουμε ένα βασικό πρόβλημα στις ζύμες που περιέχουν αβγό... την χαρακτηριστική αβγουλίλα!
Η εκδοχή που θα δούμε παρακάτω μπορεί φυσικά να παρασκευαστεί με γάλα, αλλά και με οποιοδήποτε φυτικό υποκατάστατο, έχει ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά και λιγότερες θερμίδες σε σχέση με την αυθεντική συνταγή και προσωπικά μου αρέσει περισσότερο. Πάμε όμως να δούμε γιατί!
Γεύση
Η δική μας εκδοχή έχει μία σαφώς πιο ελαφριά, φινετσάτη γεύση, ενώ - όπως είπαμε - στερείται της χαρακτηριστικής αβγουλίλας που συχνά αναδεικνύεται σε τέτοιου είδους παρασκευές (ειδικά όταν συνδυάζονται με γλυκές γεύσεις).
Υφή
Η δική μας συνταγή δίνει μία ανάλαφρη ζύμη χαμηλής ελαστικότητας που συνδυάζεται με μία επίσης ελαφριά τραγανότητα στις άκρες της. 
Χρόνος προετοιμασίας
Εδώ μπορούμε να καυχηθούμε πως νικάμε κατά κράτος, καθώς η συνταγή μας δεν απαιτεί καμία απολύτως προετοιμασία σε αντίθεση με την κλασική συνταγή που απαιτεί αναμονή... 12 ωρών!
Χρόνος προετοιμασίας: 20'
Βαθμός δυσκολίας: 1/5
Extra εξοπλισμός: Ζυγαριά κουζίνας • Σύρμα χειρός • Κουτάλα • Σπάτουλα

Μερίδες

Επιλέξτε αριθμό μερίδων!
*: Οι μερίδες αναφέρονται σε τεμάχια (φύλλα κρέπας)

Υλικά

Αλεύρι ΓΟΧ
Ρόφημα αμυγδάλου
Στη θέση του φυτικού ροφήματος μπορείτε να προσθέσετε όποιο αντίστοιχο ρόφημα θέλετε. Ωστόσο, λάβετε υπόψιν πως το καλύτερο αποτέλεσμα το δίνει το πλήρες αγελαδινό γάλα.
Υποκατάστατο αβγού
Το υποκατάστατο αβγού που χρησιμοποίησα είναι ένα μείγμα από αλεύρι γλυκού λούπινου, κόμμι χαρουπιού, αλεύρι καλαμποκιού, πρωτεΐνη λιναρόσπορου και πρωτεΐνη ηλιόσπορου, όλα τους βιολογικής γεωργίας.
Ανθρακούχο νερό
Το ανθρακούχο νερό αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την ενεργοποίηση των ιδιοτήτων του υποκατάστατου αβγού. Για την υλοποίηση της συνταγής, εγώ χρησιμοποιώ συνήθως Ξινό Νερό, ένα φυσικώς ανθρακούχο νερό από την ακριτική Φλώρινα. Βεβαίως, οποιοδήποτε ανθρακούχο νερό μας κάνει.
Κραμβέλαιο
Το κραμβέλαιο, γνωστό και ως λάδι Canola, είναι το έλαιο με τα χαμηλότερα κορεσμένα λιπαρά και αποτελεί μία πολύ καλή εναλλακτική έναντι των ραφιναρισμένων σπορέλαιων σε κρύες παρασκευές, όπως λ.χ. η μαγιονέζα, αλλά και σε παρασκευές που απαιτούν ελάχιστη θερμική επεξεργασία, όπως οι κρέπες. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια ποσότητα σε παρθένο λάδι καρύδας με την προϋπόθεση πως αν είναι σε στέρεη μορφή, θα πρέπει πρώτα να το λιώσετε.

Διαδικασία

1. Τοποθετούμε τη ζυγαριά μας σε σταθερό σημείο και επάνω της τοποθετούμε ένα μεγάλο καθαρό μπολ, αφαιρώντας το απόβαρο. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα-ένα τα υλικά σας, ξεκινώντας από τα στερεά και αφαιρώντας κάθε φορά το απόβαρο. Με αυτόν τον τρόπο δε θα χρειαστεί να λερώσουμε κανένα άλλο σκεύος πλην του τηγανιού μας.
2. Με ένα σύρμα χειρός (φουέ) ανακατεύουμε καλά το μείγμα μας.
3. Σε μέτρια φωτιά προθερμαίνουμε ένα μικρό αντικολλητικό τηγανάκι, την επιφάνεια του οποίου αλείφουμε με ελάχιστο επιπλέον λάδι με τη χρήση λίγου χαρτιού κουζίνας.
4. Στη συνέχεια, με τη χρήση μίας κουτάλας, προσθέτουμε την πρώτη δόση από το μείγμα μας στο κέντρο του τηγανιού. Ταυτόχρονα, φροντίζουμε αυτό να πάει παντού, γέρνοντας ελαφρώς το σκεύος μας προς όλες τις κατευθύνσεις. Μόλις η κρεπούλα μας αποκτήσει την υφή που θα μας επιτρέψει να τη γυρίσουμε χωρίς να διαλυθεί, το κάνουμε προσεκτικά, αλλά με αποφασιστικότητα με τη χρήση μίας μεταλλικής σπάτουλας. Έπειτα, αφήνουμε την κρέπα μας να ψηθεί και από την άλλη, πριν τη μεταφέρουμε με τη σπάτουλα σε ένα καθαρό πιάτο. Όλη αυτή η διαδικασία δε θα πάρει πάνω από 2'.
Tip: Πολύ συχνά τυχαίνει η πρώτη μας κρέπα να διαλύεται. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας που έχει το σκεύος μας. Οπότε, καλό είναι να μην απογοητεύεστε και να αφήνετε το τηγανάκι σας να κάψει καλά!
5. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες δόσεις, έως ότου το μείγμα μας τελειώσει.

Προτάσεις σερβιρίσματος

Οι παραπάνω ανάλαφρες και ελαφρώς τραγανές κρεπούλες μπορούν να καταναλωθούν ως ένα γλυκό πρωινό ή σνακ με γέμιση πραλίνας φουντουκιού (Θοῦ, Κύριε, φυλακὴν τῷ στόµατί μου!), με μέλι ή άλλη γλυκαντική ουσία της επιλογής σας, όπως είναι το σιρόπι αγαύης ή το σιρόπι σφενδάμου, με κάποιο φρέσκο φρούτο όπως οι ψιλοκομμένες φράουλες και η μπανάνα, με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα, με κανέλα ή όπως αλλιώς εσείς θέλετε.  
Αξίζει, τέλος, να τις δοκιμάσετε και με κάτι αλμυρό, όπως για παράδειγμα με τυρί κρέμα, φυλλαράκια ρόκας και λεπτοκομμένη ντομάτα.

Διατροφική αξία*

Ενέργεια 76kcal
Λιπαρά 3,1g
εκ των οποίων κορεσμένα  0,2g
Υδατάνθρακες 10,2g
εκ των οποίων σάκχαρα 0,2g
Εδώδιμες ίνες 0,9g
Πρωτεΐνες 1,9g
*: Κατά προσέγγιση υπολογισμός ανά μερίδα 40 γραμμαρίων (μόνο η ζύμη)
Περισσότερες βασικές παρασκευές ››

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Εύκολο σορμπέ πεπόνι χωρίς ζάχαρη | Enallaktiko.gr
Το σορμπέ είναι ένα είδος παγωτού, το οποίο όμως δεν περιέχει γάλα, λίπος ή αβγό. Για να το παρασκευάσουμε θα χρειαστούμε μόλις δύο βασικά συστατικά - κάποιο φρούτο και κάποια γλυκαντική ουσία. Έτσι, σε αντίθεση με τα περισσότερα παγωμένα γλυκίσματα, το σορμπέ αποτελεί μία καλή επιλογή για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους.
Εναλλακτικό "αβγολέμονο" | Enallaktiko.gr
Είτε θέλεις να ακολουθήσεις μία χορτοφαγική-νηστίσιμη διατροφή, είτε απλώς θέλεις να μειώσεις τα προϊόντα ζωικής προέλευσης στη διατροφή σου, η αντικατάσταση κάποιων τροφών μπορεί - τουλάχιστον στην αρχή - να αποτελέσει πρόκληση.