Συνταγές: Πουρές φασολιών

Συνταγές: Πουρές φασολιών | Enallaktiko.gr
Για τα όσπρια και τη σημασία τους στη διατροφή μας έχουμε αναφερθεί σε άλλες αναρτήσεις. Σήμερα θα δούμε απλώς πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα νόστιμο και υγιεινό πουρέ από φασόλια που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. 

Ποσότητα: 4 μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας: 10’
Χρόνος μαγειρέματος: 50’
Βαθμός δυσκολίας: 2/5

Υλικά:

Για να φτιάξουμε πουρέ που αντιστοιχεί σε περίπου 4 μερίδες θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:


= 400gr

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι είδος έχετε στη διάθεσή σας.


= 4 κουταλιές της σούπας

Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αντίστοιχη ποσότητα σε λάδι καρύδας ή σε βούτυρο.


= 1 κοφτή κουταλιά του γλυκού

Ο πολτός σκόρδου αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για τέτοιου είδους παρασκευές. Αν δεν έχετε στη διάθεσή σας πολτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκελίδες σκόρδου ή σκόρδο σε μορφή σκόνης.


= 1 κοφτή κουταλιά του γλυκού

Ο κουρκουμάς είναι ένα καρύκευμα με σπουδαία αντιφλεγμονώδη δράση. Ωστόσο, εδώ χρησιμοποιείται κυρίως λόγω του χρώματος και του αρώματος που θα προσδώσει στο πιάτο μας.


= 1 κουταλιά του γλυκού

Αν ακολουθείτε μία δίαιτα φτωχή σε νάτριο, μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλάτι με υποκατάστατο αλατιού.


= ⅓ κουταλιάς του γλυκού (φρεσκοτριμμένο)

Διαδικασία:

1. Μουλιάζουμε τα φασόλια μας τουλάχιστον από το προηγούμενο βράδυ.

Σε γενικές γραμμές ο πουρές οσπρίων είναι πιο εύπεπτος από ότι αν καταναλώναμε τα φασόλια μας ολόκληρα. Παρόλα αυτά, αν φοβάστε τις έντονες ενοχλήσεις, αξίζει να διαβάσετε το άρθρο μας σχετικά με το πώς μπορείτε να τα κάνετε ακόμη πιο εύπεπτα.

2. Σε σιγανή φωτιά και σε ανάλατο νερό, βράζουμε τα φασόλια μας έως ότου μαλακώσουν.

3. Αποσύρουμε το σκεύος μας από τη φωτιά και αφήνουμε τα φασόλια μας να "ξεκουραστούν".

4. Μεταφέρουμε τα φασόλια μας σε ένα πολυμηχάνημα, προσθέτοντας όλα τα υπόλοιπα υλικά μας και μερικές κουταλιές της σούπας από το ζουμί ώστε να υποβοηθήσουμε την άλεσή τους.

5. Αλέθουμε για 1' και σερβίρουμε.

Παρατηρήσεις:

Ο πουρές φασολιών μπορεί να συνοδευτεί με μία δροσιστική πράσινη σαλάτα ή και να συνοδεύσει ένα πιάτο από σωτέ λαχανικά όπως είναι τα σπαράγγια. Για τους λάτρεις του κρέατος, ένα κοκκινιστό φαντάζει ως η τέλεια επιλογή. Στην περίπτωση πάντως που ο πουρές γίνει το συνοδευτικό σας, θα πρέπει να μειώσετε τόσο την ποσότητα της βασικής μερίδας, όσο και του ίδιου του πουρέ. 

Αν δε σκοπεύετε να καταναλώσετε όλα σας τα φασόλια, μπορείτε να αλέσετε μόνο την ποσότητα που θα χρειαστείτε και να φυλάξετε τα υπόλοιπα στο ψυγείο (μαζί με το νερό τους) έως και για 3 ημέρες. Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστεί - αφού αλέσετε το μείγμα σας - να το ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά με την προσθήκη λίγο επιπλέον νερού από το ζουμί που κρατήσατε.

Wine Pairing:

Ο πουρές φασολιών μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με ένα ποτήρι Sauvignon Blanc, ένα λευκό κρασί με ελαφρύ προς μέτριο σώμα και υψηλή οξύτητα. Μία άλλη επιλογή είναι το Σαββατιανό, ένα λευκό κρασί με μέτριο σώμα, άρωμα και οξύτητα που ταιριάζει ιδανικά με τη σχετικά ήπια γεύση του πιάτου μας. Τέλος, για τους λάτρεις των ροζέ κρασιών, οι ροζ εκδοχές ποικιλιών όπως είναι το το Αγιωργίτικο και το Ξινόμαυρο αποτελούν μία καλή εναλλακτική.

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Συνταγές: Σαλάμι σύκου | Enallaktiko.gr
Το σύκο είναι ένα δημοφιλές καλοκαιρινό φρούτο με έντονη γλυκιά γεύση, το οποίο όμως έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα - δε μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Έτσι, συχνά το συναντούμε αποξηραμένο ή σαν γλυκό του κουταλιού. 
Ψητά λαχανικά στο φούρνο | Enallaktiko.gr
Τα λαχανικά αποτελούν μία από τις σημαντικότερες οικογένειες τροφίμων και ουσιαστικό κομμάτι μίας ισορροπημένης διατροφής, καθώς είναι γεμάτα με απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.