Μπιφτέκια λαχανικών | Enallaktiko.gr

Μπιφτέκια λαχανικών

Τη σημερινή συνταγή θα τη λατρέψετε για δύο λόγους. Ο ένας είναι τα νοστιμότατα χορτοφαγικά μπιφτεκάκια που πρόκειται να φάτε και ο άλλος είναι πως για την εκτέλεση της συνταγής μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι λαχανικά εσείς θέλετε και στην αναλογία που τα θέλετε.

Ποσότητα

Επιλέξτε ποσότητα μπιφτεκιών!

Υλικά

Λαχανικά
Εδώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο λαχανικό έχετε στη διάθεσή σας, λαμβάνοντας φυσικά υπόψιν πως το κάθε λαχανικό μπορεί να απαιτεί διαφορετική κοπή ή και επεξεργασία.
Για την προετοιμασία της παραπάνω ποσότητας θα χρειαστείτε ενδεικτικά:
Κιμάς σόγιας
Τα 50 γραμμάρια κιμά σόγιας αντιστοιχούν σε περίπου 1 φλιτζάνι του τσαγιού.
Νιφάδες βρώμης
Τα 25 γραμμάρια νιφάδων βρώμης αντιστοιχούν σε περίπου ½ φλιτζάνι του τσαγιού.
Άγαρ άγαρ
Τα 2 γραμμάρια άγαρ άγαρ αντιστοιχούν σε λιγότερο από τα ¾ της κουταλιάς του γλυκού.
Το άγαρ άγαρ είναι ένας πηκτικός παράγοντας φυτικής προέλευσης, ο οποίος στη συγκεκριμένη συνταγή μπορεί να αντικαταστήσει το αβγό, κάνοντας τα μπιφτεκάκια μας κατάλληλα ακόμη και για άτομα που νηστεύουν ή ακολουθούν vegan διατροφή. Αν δεν έχετε πρόβλημα με το αβγό, προτιμήστε το, απλουστεύοντας τη διαδικασία, βελτιώνοντας την υφή, αλλά και τη γεύση του γεύματός σας.
Νερό
Το νερό, το οποίο θα προστεθεί μετά το σοτάρισμα των λαχανικών μας, θα χρειαστεί αφενός για να μαλακώσει ο κιμάς σόγιας και αφετέρου για να μπορέσουν να ενεργοποιηθούν οι πηκτικές ιδιότητες του άγαρ άγαρ.
Ελαιόλαδο
Αλεύρι
Μυρωδικά
Για την εκτέλεση της συνταγής μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δυόσμο, μαϊντανό, κόλιανδρο, άνηθο, μάραθο κ.ο.κ..
Σκόρδο
Αλάτι
Πιπέρι
Πάπρικα

Διαδικασία

1. Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τα λαχανικά μας.
2. Περνάμε με προσοχή τα λαχανικά μας από τον τρίφτη ή τα κόβουμε σε μέτριες λωρίδες.
Αποφύγετε τη χρήση multi, ειδικότερα στην περίπτωση που δε χρησιμοποιήσετε αβγό.
3. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει σε μέτρια φωτιά.
4. Μεταφέρουμε τα λαχανικά μας στο τηγάνι μαζί με τα ζουμιά τους.
Σε πολλές αντίστοιχες συνταγές τα υγρά των λαχανικών συνήθως απορρίπτονται για πρακτικούς λόγους, καθώς το πλεονάζον νερό θα έκανε αδύνατο το δέσιμο του μείγματος των λαχανικών. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη συνταγή, η χρήση του άγαρ άγαρ θα μας επιτρέψει να κρατήσουμε όχι μόνο τη γεύση, αλλά και πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο νερό.
5. Σοτάρουμε ελαφρώς τα λαχανικά έως ότου μαραθούν και έπειτα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα μας να πάρει μία βράση μέχρι να εξαντληθεί το νερό στον πάτο του τηγανιού μας (περίπου 5-10').
Οι λόγοι για τους οποίους βράζουμε τα λαχανικά μας είναι δύο: ο ένας είναι για να μαλακώσουν και ο δεύτερος είναι η ενεργοποίηση των πηκτικών ιδιοτήτων του άγαρ άγαρ.
6. Μόλις εξαντληθεί το νερό, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα μας να κρυώσει τόσο, όσο να μπορούμε να πλάσουμε τα μπιφτέκια μας (υπολογίστε περίπου 15').
Σε αυτό το σημείο το μείγμα παραμένει ακόμη σχετικά ανομοιόμορφο, ωστόσο δε χρειάζεται να σας ανησυχεί αυτό, καθώς όσο το μείγμα κρυώνει, τόσο περισσότερο θα πήζει.
7. Πλάθουμε το μείγμα σε μικρά μπιφτεκάκια και τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην ακουμπά το ένα με το άλλο. Έπειτα τα μεταφέρουμε για περίπου 15' στο ψυγείο.
8. Καθαρίζουμε το τηγάνι μας με λίγο χαρτί κουζίνας και το αφήνουμε να κάψει εκ νέου σε μέτρια φωτιά μαζί με λίγο λάδι. Στο μεταξύ βγάζουμε τα μπιφτέκια μας από το ψυγείο και - αν θέλουμε - τα πανάρουμε ελαφρώς σε λίγο αλεύρι. Τέλος, ψήνουμε τα μπιφτέκια μας για περίπου 5' από κάθε πλευρά.

Παρατηρήσεις

Όπως πολλές αντίστοιχες παρασκευές, η μεγαλύτερη πρόκληση και εδώ αφορά την υφή των μπιφτεκιών μας. Σε κάθε περίπτωση, λάβετε υπόψιν πως λίγα λεπτά ξεκούρασης θα βοηθήσουν σημαντικά.
Τα μπιφτέκια λαχανικών μπορούν να καταναλωθούν σαν κανονικό γεύμα με τη συνοδεία μίας πλούσιας πράσινης σαλάτας. Ωστόσο, αξίζει πραγματικά να τα δοκιμάσετε μαζί με αραβική πίτα, ντομάτα, μαρούλι και αβοκάντο.

Wine Pairing

Τα μπιφτέκια λαχανικών μπορούν να συνδυαστούν όμορφα με ένα ποτήρι Sauvignon Blanc, ένα λευκό κρασί με ελαφρύ προς μέτριο σώμα και υψηλή οξύτητα. Οι βοτανικές νότες της εν λόγω ποικιλίας παντρεύονται ιδανικά με τα αρώματα των φρέσκων μυρωδικών, προσδίδοντας στο γεύμα μας μία ενδιαφέρουσα πολυπλοκότητα.

Διατροφική αξία*

Ενέργεια 104kcal
Λιπαρά 6,8g
Υδατάνθρακες 6,2g
Πρωτεΐνες 5,2g
*: Κατά προσέγγιση υπολογισμός ανά μπιφτέκι
Περισσότερα άρθρα σαν αυτό ››

Διαβάστε επίσης

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Όλα τα σχόλια ελέγχονται πριν κοινοποιηθούν. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.