Συνταγές: Ένα γρήγορο & υγιεινό γεύμα για τη δουλειά

Συνταγές: Ένα γρήγορο & υγιεινό γεύμα για τη δουλειά | Enallaktiko.gr

Στο εμπόριο υπάρχουν πλέον αρκετές επιλογές έτοιμων γευμάτων - αν και όχι πάντα με κύριο γνώμονα την ποιότητα - τα οποία πάντως αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις μια κάποια λύση για όσους - λόγω εργασίας - δεν έχουν την πολυτέλεια να τρέφονται όπως θα έπρεπε. 

Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας, νόστιμα και υγιεινά έτοιμα γεύματα, τα οποία μπορούμε να φυλάξουμε μέσα σε γυάλινα βάζα, αποφεύγοντας την παράλειψη γευμάτων και τα junk food. 

Ο χρόνος για την προετοιμασία ενός τέτοιου γεύματος δεν ξεπερνά τα 5-10', ενώ η βασική ιδέα βασίζεται στη μεταφορά και τη συντήρηση υλικών που μπορούν να καταναλωθούν ευχάριστα μέσα στην ημέρα μόνο με την προσθήκη καυτού νερού.

Αν λοιπόν θέλετε να φτιάξετε κάτι σε σούπα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαν βάση τον κλασικό φιδέ και τα noodles.

Βεβαίως, υπάρχουν και άλλες επιλογές όπως είναι το πλιγούρι και οι σπόροι κινόα με τα οποία μπορούμε να φτιάξουμε μία νοστιμότατη και θρεπτική ταμπουλέ. Εδώ ωστόσο, το νερό πρέπει να προστεθεί κατά την προετοιμασία, ώστε τα υλικά μας να μπορέσουν να μουλιάσουν. Τα υπόλοιπα είναι περισσότερο θέμα φαντασίας και γούστου.

Διαδικασία: 

1. Από το προηγούμενο βράδυ ή - αν είμαστε πρωινοί τύποι - πριν φύγουμε για τη δουλειά, ψιλοκόβουμε τα φρέσκα υλικά μας και τα προσθέτουμε μέσα σε ένα ρηχό βάζο.

Ανάλογα με το τι θέλουμε να φτιάξουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μικρές ποσότητες ψιλοκομμένων φρέσκων λαχανικών όπως καρότα, κολοκυθάκια, μανιτάρια, κρεμμύδι, πιπεριές κ.α. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε φύλλα βασιλικού, μαϊντανό, άνηθο, σέλινο ή άλλα υλικά όπως οι ελιές, οι λιαστές ντομάτες, πελτέ ή σάλτσα τομάτας κ.α.. 

2. Έπειτα προσθέτουμε καρυκεύματα και μπαχαρικά της αρεσκείας μας. Εδώ μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε κάποιο μείγμα αποξηραμένων λαχανικών ή αποξηραμένα μανιτάρια

3. Αν χρησιμοποιήσουμε πλιγούρι ή κινόα, πρέπει να προσθέσουμε μαζί με αυτά και αρκετό χλιαρό νερό, ώστε να μπορέσουν να μουλιάσουν. Τέλος, αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε φιδέ, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τον προσθέσουμε μέσα στο βάζο.  

4. Έπειτα προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή κάποιο άλλο έλαιο όπως είναι το αγνό σησαμέλαιο και το ηλιέλαιο ψυχρής έκθλιψης. Προαιρετικά, μπορούμε επίσης να προσθέσουμε λίγο χυμό λεμονιού ή λίγες σταγόνες ξύδι (ως ενισχυτικό γεύσης και ανάλογα με τα υπόλοιπα υλικά μας)

5. Μόλις φτάσουμε στο χώρο εργασίας μας, καλό είναι να αποθηκεύσουμε το βάζο μας σε σκιερό και δροσερό μέρος ή ακόμη καλύτερα στο ψυγείο. 

6. Όταν έρθει η ώρα να απολαύσουμε το γεύμα μας, ανοίγουμε το βάζο και - αν πρόκειται για σπαγγέτι - προσθέτουμε απλώς ¼ του φλιτζανιού του τσαγιού με καυτό νερό, ανακατεύουμε, περιμένουμε 5', ξαναανακατεύουμε και είμαστε έτοιμοι!

Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε φιδέ, η ποσότητα του νερού θα είναι μεγαλύτερη και ανάλογη του γούστου μας, ενώ στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε πλιγούρι ή κινόα, το επιπλέον νερό δεν είναι απαραίτητο, καθώς αρκεί μόνο ένα καλό ανακάτεμα των υλικών μας. 

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Συνταγές: Vegan παρμεζάνα με διατροφική μαγιά & σπόρους κάνναβης | Enallaktiko.gr
Σε άλλη ανάρτηση αναφερθήκαμε στο πώς μπορούμε να φτιάξουμε μία vegan εκδοχή της αγαπημένης μας παρμεζάνας με διατροφική μαγιά και κάσιους. Σήμερα θα προτείνουμε κάτι ακόμα καλύτερο, μία "παρμεζάνα" με διατροφική μαγιά και αποφλοιωμένους σπόρους κάνναβης!
Συνταγές: Vegan πραλίνα φουντουκιού | Enallaktiko.gr
Ξεχάστε τη merenda και τη nutella! Η καλύτερη πραλίνα σοκολάτας-φουντουκιού είναι αυτή που θα φτιάξετε με τα χεράκια σας μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.