Μαγειρίτσα με μανιτάρια

Μαγειρίτσα με μανιτάρια | Enallaktiko.gr
Η μαγειρίτσα είναι μία παραδοσιακή σούπα με βασικά συστατικά της τα ζωτικά όργανα και τα εντόσθια του αρνιού και - σύμφωνα με την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση - καταναλώνεται το βράδυ του Μ. Σαββάτου μετά την Ανάσταση.
Διατροφικά, πρόκειται για ένα πιάτο στενά συνδεδεμένο με την προετοιμασία του πασχαλινού οβελία κι αυτό γιατί για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται πολλά από τα μέρη του αρνιού που δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά το σούβλισμά του.
Η παρασκευή της μαγειρίτσας λοιπόν, μέχρι πριν κάποια χρόνια αποτελούσε έναν τρόπο αξιοποίησης αυτών των μερών του ζώου, καθώς το ζωντανό δεν αγοραζόταν έτοιμο για σούβλισμα όπως σήμερα, αλλά έπρεπε να υποστεί τα δικά του Πάθη, πολλές φορές από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη, πριν σερβιριστεί στο τελικό πιάτο και μάλιστα χωρίς τη δυνατότητα μακράς συντήρησής του σε ψυγεία.
Στις μέρες μας πάντως, η μαγειρίτσα αποτελεί πια απλώς ένα κομμάτι της παράδοσης με "άλλοθι" την ομαλή μετάβαση από μία μακρά περίοδο νηστείας (;) στο πασχαλινό τραπέζι.
Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε μία 100% χορτοφαγική εκδοχή της παραδοσιακής μαγειρίτσας, μία συνταγή που δεν απευθύνεται αποκλειστικά στους χορτοφάγους φίλους μας, αλλά και σε όλους εκείνους που θέλουν να εξοικονομήσουν χρόνο, αποφεύγοντας όλη εκείνη τη δυσωδία της προετοιμασίας, καθώς και αρκετή από την πλεονάζουσα χοληστερίνη των ημερών.
Μάλιστα, με ελάχιστες αλλαγές στη βάση της συγκεκριμένης συνταγής, μπορούμε να δημιουργήσουμε παραλλαγές που εύκολα θα τις σερβίραμε σαν φρικασέ μανιταριών ή ακόμη και σαν μανιταρόσουπα, πιάτα που - εκτός από τις ημέρες του Πάσχα - μπορούμε να απολαύσουμε οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου.
Οι βασικές αλλαγές στην πατροπαράδοτη συνταγή είναι αφενός η αντικατάσταση της συκωταριάς, του πνεύμονα και του εντέρου του αρνιού με νοστιμότατα μανιτάρια και αφετέρου - αν και προαιρετικά - η αντικατάσταση του αβγού (στο αβγολέμονο) με ταχίνι και διατροφική μαγιά.
Χρόνος προετοιμασίας δύο μερίδων: 35'
Χρόνος μαγειρέματος: 45'
Βαθμός δυσκολίας: 3/5

Μερίδες

Επιλέξτε αριθμό μερίδων!

Υλικά

Για τη σούπα
Φρέσκα μανιτάρια Agaricus
Φρέσκα μανιτάρια Pleurotus
Ο τρόπος που θα κοπεί το κάθε είδος φρέσκου μανιταριού δεν είναι άνευ σημασίας. Όσον αφορά τα Pleurotous, επιλέξτε να τα κόψετε παράλληλα με τις ίνες τους, αν φυσικά θέλετε το σχήμα και η υφή τους να παραπέμπουν σε εντεράκια.
Αποξηραμένα μανιτάρια
Φρέσκο κρεμμυδάκι
Μαρούλι
Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπανάκι ή και αντίδια.
Φρέσκος άνηθος
Φρέσκος μάραθος
Ρύζι Καρολίνα
Παραλείποντας το ρύζι και με μεγαλύτερες κοπές των μανιταριών, μπορείτε να φτιάξετε ένα γεύμα που μπορείτε άνετα να το παρουσιάσετε σαν φρικασέ μανιταριών.
Λευκό κρασί (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο

Τρουφόλαδο (προαιρετικά)
Αλάτι
Αν ακολουθείτε μία δίαιτα φτωχή σε νάτριο, μπορείτε να αντικαταστήσετε το θαλασσινό αλάτι με την αντίστοιχη ποσότητα σε υποκατάστατο αλατιού.
Μαύρο πιπέρι
Για το ζωμό
Νερό
Διάφορα λαχανικά




Για το vegan "αβγολέμονο"
Ταχίνι
Χυμός & ξύσμα λεμονιού
Διατροφική μαγιά (προαιρετικά)
Η διατροφική μαγιά θα βοηθήσει στο επιπλέον χύλωμα της μαγειρίτσας σας, εμπλουτίζοντας το πιάτο σας τόσο γευστικά, όσο και διατροφικά.
Κουρκουμάς (προαιρετικά)
Μία μικρή προσθήκη κουρκουμά θα δώσει ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα στη σούπας σας, εμπλουτίζοντάς την διατροφικά με τα πολύτιμα συστατικά του.

Διαδικασία

1. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τα λαχανικά για το ζωμό μας. Έπειτα, αφού τα σοτάρουμε ελαφρώς, προσθέτουμε κρύο ανάλατο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν με ανοιχτό καπάκι σε μέτρια φωτιά για 20-30'.
2. Όσο ετοιμάζεται ο ζωμός μας, καθαρίζουμε τα φρέσκα μανιτάρια και τα κόβουμε ανάλογα με το είδος, σαν συκωτάκια ή σαν εντεράκια. Έπειτα καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά, καθώς και τα μυρωδικά μας.
3. Μόλις ο ζωμός μας είναι έτοιμος, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μεταφέρουμε προσεκτικά το ζωμό σε μία μπασίνα, αφαιρώντας τα λαχανικά, τα οποία μπορούν να φαγωθούν ξεχωριστά με λίγο αλάτι, λαδάκι και λεμόνι ή να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξουμε μία νοστιμότατη βελουτέ σούπα. 
4. Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι για περίπου 1'. Έπειτα προσθέτουμε όλα μας τα μανιτάρια, αφήνοντάς τα να σοταριστούν για επιπλέον 3-4'.
5. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να γυαλίσει. Έπειτα σβήνουμε προαιρετικά με ένα ποτήρι λευκό κρασί και προσθέτουμε απευθείας το μαρούλι ή όποιο άλλο υλικό έχουμε επιλέξει. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το ζωμό μας. 
6. Προσθέτουμε τα μυρωδικά μας (άνηθο και μάραθο) και ανακατεύουμε καλά.
7. Χαμηλώνουμε τη φωτιά μας στο μέτριο και αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει για 20-30'.
8. Αποσύρουμε την κατσαρόλα μας από τη φωτιά και στη μπασίνα που άδειασε ετοιμάζουμε το αβγολέμονο ή το vegan "αβγολέμονο" και προσθέτουμε σιγά-σιγά σε αυτό μία μεγάλη κουταλιά από τη σούπα μας. Επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές και έπειτα προσθέτουμε το μείγμα μας (χωρίς βιασύνη) στη σούπα. 
9. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τον κουρκουμά και λίγο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε, ΞΑΝΑδοκιμάζουμε και - αν χρειαστεί να διορθώσουμε κάτι - το διορθώνουμε.
10. Αφήνουμε τη μαγειρίτσα μας να "ξεκουραστεί" για 10-15', πριν την καταναλώσουμε.

Wine Pairing

Η εναλλακτική αυτή μαγειρίτσα μανιταριών μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με ένα ποτήρι λευκό κρασί και συγκεκριμένα με ένα δροσερό Sauvignon Blanc ή ένα Ασύρτικο. Το μέτριο σώμα και υψηλή οξύτητα των εν λόγω ποικιλιών είναι δύο χαρακτηριστικά που δένουν άψογα τόσο με τις γήινες γεύσεις των μανιταριών, όσο και με την οξύτητα του λεμονιού. Μάλιστα, η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε τανίνες, επιτρέπει αυτόν τον συνδυασμό ακόμη και στην περίπτωση που προσθέσετε αβγολέμονο.

Διατροφική αξία*

Ενέργεια 230kcal
Λιπαρά 13,1g
εκ των οποίων κορεσμένα  1,9g
Υδατάνθρακες 18,9g
εκ των οποίων σάκχαρα 1,7g
Εδώδιμες ίνες 4,9g
Πρωτεΐνες 9,8g
Αλάτι 1,4g
*: Κατά προσέγγιση υπολογισμός ανά μερίδα 400 γραμμαρίων
Περισσότερα άρθρα σαν αυτό ››

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Ταρτάρ ρεβυθιού | Enallaktiko.gr
Τα ρεβύθια είναι ένα όσπριο, το οποίο - εκτός από την κλασική ρεβυθάδα - μπορεί να μας χαρίσει νόστιμα και θρεπτικά γεύματα όπως είναι το ρεβυθόρυζο, οι ρεβυθοκεφτέδες, τα φαλάφελ και το χούμους.
Μείγμα κρέπας χωρίς γάλα & χωρίς αβγά | Enallaktiko.gr
Η σημερινή μας συνταγή είναι μία νηστίσιμη-χορτοφαγική εκδοχή της κλασικής συνταγής για μείγμα κρέπας. Ο λόγος, για τον οποίο μπήκαμε εξ αρχής στη διαδικασία να πειραματιστούμε ήταν αφενός για να δοκιμάσουμε δύο προϊόντα που θέλαμε να εντάξουμε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα - το υποκατάστατο αβγού και το λάδι Canola - και αφετέρου για να λύσουμε ένα βασικό πρόβλημα στις ζύμες που περιέχουν αβγό... την χαρακτηριστική αβγουλίλα!