DIY: Σαπούνι γλυκερίνης για αρχάριους (melt & pour)

DIY: Σαπούνι γλυκερίνης για αρχάριους (melt & pour) | Enallaktiko.gr
Το να φτιάξει κανείς το δικό του σαπούνι δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, καθώς απαιτείται χώρος, εξοπλισμός και κάποιες πρώτες ύλες που μπορεί να γίνουν αρκετά επικίνδυνες. Ωστόσο, υπάρχει πάντα και η επιλογή του σαπουνιού γλυκερίνης με την πολύ απλή μέθοδο melt & pour που είναι με διαφορά η καλύτερη επιλογή για όσους θέλουν να πειραματιστούν για πρώτη φορά.

Ποσότητα

Συμπληρώστε την ποσότητα σαπουνιού που θέλετε να παρασκευάσετε σε γραμμάρια!

Υλικά

Βάση γλυκερίνης
Για την εκτέλεση της συνταγής μας χρησιμοποιήσαμε μία διάφανη βάση γλυκερίνης της Stephenson χωρίς SLS.
Αν επιθυμείτε ένα αδιαφανές αποτέλεσμα, μπορείτε να επιλέξετε τη λευκή βάση της ίδιας εταιρείας, ενώ τέλος, αν σκοπεύετε να προσθέσετε στο σαπούνι σας κάποιον απολεπιστικό παράγοντα (παπαρουνόσπορο, ηφαιστειακή άμμο κ.ο.κ.), επιλέξτε την ημιδιαφανή βάση με την ένδειξη Suspending που - χάρη στη σύστασή της - επιτρέπει την αιώρηση των σωματιδίων σε ολόκληρο το σαπούνι (διαφορετικά, το πρόσθετο συστατικό σας θα κατακαθίσει στον πάτο του καλουπιού σας, παραμένοντας όλο στην επιφάνεια της μίας πλευράς).
Χρώμα σαπουνιού
Αιθέριο έλαιο ylang-ylang
Το ylang-ylang είναι ένα μη φωτοτοξικό αιθέριο έλαιο με έντονο άρωμα λουλουδιών, ασφαλές για χρήση ακόμη και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Κάνοντας κλικ εδώ , θα βρείτε όλα τα διαθέσιμα αιθέρια έλαια για να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει.
Η επιλογή βεβαίως, εκτός από το άρωμα, μπορεί να γίνει και με γνώμονα τις ιδιότητες που θέλετε να προσδώσετε στο προϊόν σας, αλλά και το ποιος πρόκειται να το χρησιμοποιήσει. Για τις αντενδείξεις του κάθε αιθέριου ελαίου μπορείτε να ενημερωθείτε, διαβάζοντας προσεκτικά τις περιγραφές τους.
Λοσιόν οινοπνεύματος
Ο ψεκασμός του μείγματός μας με λοσιόν οινοπνεύματος (ΠΡΟΣΟΧΗ! Όχι το μπλε οινόπνευμα), θα μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από τις φυσαλίδες που θα σχηματιστούν στην επιφάνεια του σαπουνιού μας.

Εξοπλισμός

Για να φτιάξετε τα δικά σας σαπούνια γλυκερίνης θα χρειαστείτε τον παρακάτω εξοπλισμό:
Ζυγαριά
Θερμόμετρο μαγειρικής
Ποτήρι ζέσεως
Τα ποτήρια ζέσεως είναι κατασκευασμένα από βοριοπυριτικό γυαλί, έναν τύπο γυαλιού με ιδιαίτερα χαμηλό συντελεστή θερμικής διαστολής που τα καθιστά ανθεκτικά στο θερμικό σοκ.
Φόρμες σιλικόνης
Μία εναλλακτική που θα σας επιτρέψει να φτιάξετε μεγαλύτερες ποσοτητες σαπουνιού, είναι το ενιαίο καλούπι σιλικόνης και η μετέπειτα κοπή του σε μπάρες με ένα σετ κοπής σαπουνιού.
Δοχείο με αντλία ψεκασμού
Το δοχείο με αντλία ψεκασμού θα σας χρειαστεί για να ψεκάσετε με λοσιόν οινοπνεύματος την επιφάνεια του σαπουνιού σας, κάτι που θα βοηθήσει να απαλλαγείτε από τις φυσαλίδες που θα σχηματιστούν σε αυτήν.

Διαδικασία

1. Ζυγίζουμε όλα μας τα υλικά και έπειτα προσθέτουμε σε ένα καθαρό ποτήρι ζέσεως τη βάση του σαπουνιού μας.
2. Αν διαθέτετε φούρνο μικροκυμάτων η διαδικασία γίνεται ακόμη ευκολότερη, καθώς το μόνο που χρειάζεται για να λιώσει η βάση, είναι να την αφήσετε εκεί για 25-30 δευτερόλεπτα. Διαφορετικά θα πρέπει να ακολουθήσετε τη γνωστή μέθοδο του bain-Marie (βλ. εδώ )
3. Με το θερμόμετρο ελέγχουμε τη θερμοκρασία της υγροποιημένης πλέον βάσης μας, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται γύρω στους 55-60°C.
Αν η θερμοκρασία είναι υψηλότερη το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε για λίγα λεπτά, ελέγχοντας πάντα με το θερμόμετρο.
Ο λόγος που δε θερμαίνουμε τη βάση μας ανεξέλεγκτα είναι αφενός για να μην την κάψουμε και αφετέρου για να αποφύγουμε τη δημιουργία έντονων φυσαλίδων.
4. Εφόσον έχουμε φροντίσει η θερμοκρασία μας να βρίσκεται στους 55-60°C, προσθέτουμε σε ένα μέρος της βάσης μας την ποσότητα χρώματος που επιθυμούμε και αναδεύουμε με ένα καθαρό κουταλάκι ή ένα αποστειρωμένο γλωσσοπίεστρο.
Αν δεν έχετε στη διάθεσή σας ειδικά χρώματα σαπουνιού, μπορείτε να αρκεστείτε και στα υγρά χρώματα ζαχαροπλαστικής.
5. Προσθέτουμε το αιθέριο έλαιο της επιλογής μας και ανακατεύουμε εκ νέου.
6. Εφόσον έχουμε προσθέσει όλα μας τα υλικά, ψεκάζουμε με την αλκοολούχο λοσιόν, την οποία έχουμε ήδη τοποθετήσει στο δοχείο με την αντλία ψεκασμού, την επιφάνεια της βάσης μας ώστε να εξαφανιστούν οι φυσαλίδες που έχουν δημιουργηθεί.
7. Ψεκάζουμε με το οινόπνευμα και την επιφάνεια του καλουπιού μας και προσθέτουμε προσεκτικά σε αυτό την υγρή μας βάση. Ψεκάζουμε εκ νέου την επιφάνεια της βάσης μας και περιμένουμε έως ότου αυτή σκληρύνει.
8. Τέλος, ξεκαλουπώνουμε με προσοχή το σαπούνι μας και το συσκευάζουμε σύμφωνα με το προσωπικό μας γούστο, ώστε να το προστατέψουμε από τη σκόνη και την υγρασία.
Αγόρασε όλα όσα μπορεί να χρειαστείς ››

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

DIY: Σπιτική κηραλοιφή | Enallaktiko.gr
Η κηραλοιφή είναι ένα προϊόν ατομικής περιποίησης που μπορεί να μας προσφέρει ενυδάτωση και ανακούφιση από συγκάματα, ελαφρά εγκαύματα, ήπιες δερματοπάθειες και επιφανειακές πληγές, ενώ μπορεί κάλλιστα να εφαρμοστεί σε όλο το σώμα - από το πρόσωπο και τα χείλη μέχρι τα χέρια και τα πέλματα των ποδιών.
DIY: Εντομοκτόνο spray με πράσινο σαπούνι & οινόπνευμα | Enallaktiko.gr
Το έντομοκτόνο spray με πράσινο σαπούνι και οινόπνευμα είναι ένα φυτοπροστατευτικό προϊόν που μπορούμε να παρασκευάσουμε εύκολα και γρήγορα, αντικαθιστώντας τα ισχυρά, αλλά πολλές φορές επικίνδυνα προϊόντα του εμπορίου.