DIY: Σπιτική κηραλοιφή (βασική συνταγή)

DIY: Σπιτική κηραλοιφή | Enallaktiko.gr
Η κηραλοιφή είναι ένα προϊόν που συνδυάζει τις ευεργετικές ιδιότητες του φυσικού κεριού και του ελαιολάδου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την περιποίηση του προσώπου και του σώματος, από τα χείλη και τα χέρια μέχρι τις φτέρνες και τα ευαίσθητα σημεία.
Ειδικότερα στη χώρα μας, η κλασική συνταγή μίας σπιτικής κηραλοιφής είναι αυτή με μόνα συστατικά το κερί και το ελαιόλαδο. Βεβαίως, στη θέση του ελαιολάδου μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει σπαθόλαδο (βαλσαμέλαιο) ή άλλο λάδι, καθώς και κάποιο αιθέριο έλαιο της επιλογής του.

Ποσότητα

Συμπληρώστε την ποσότητα κηραλοιφής που θέλετε να παρασκευάσετε σε γραμμάρια!

Υλικά

Μελισσοκέρι
Ελαιόλαδο
Αιθέριο έλαιο χαμομήλι 5%

Διαδικασία

1. Πριν προχωρήσουμε στην υλοποίηση της συνταγής μας, θα πρέπει να έχουμε ήδη επιλέξει τις συσκευασίες, όπου θα τοποθετήσουμε την κηραλοιφή μας και να τις έχουμε αποστειρώσει.
Ιδανικό υλικό για μία τέτοια χρήση είναι το γυαλί. Για την αποστείρωση των γυάλινων βάζων αρκεί ένα καλό πλύσιμο και ξέβγαλμα και έπειτα η τοποθέτησή τους μέσα σε μία κατσαρόλα με νερό, το οποίο θα φέρετε σταδιακά σε σημείο όπου αυτό να βγάζει υδρατμούς. Έπειτα, αφήστε τα βαζάκια πάνω σε μία καθαρή πετσέτα με το στόμιο προς τα κάτω έως ότου στεγνώσουν τελείως.
2. Ζυγίζουμε τα υλικά μας με μία ζυγαριά ακριβείας.
Η ακρίβεια στις ποσότητες είναι σημαντική καθώς, αν προσθέσετε περισσότερο κερί, η κηραλοιφή σας θα βγει σκληρή σε βαθμό που δε θα μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε εύκολα, ενώ αντιθέτως αν προσθέσετε περισσότερο λάδι, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ λιπαρό.
3. Τοποθετούμε το ελαιόλαδο μαζί με το κερί σε ένα καθαρό σκεύος και το θερμαίνουμε με τη μέθοδο bain-Marie (βλ. εδώ ).
Αν θέλετε να γλιτώσετε τη διαδικασία του bain-marie, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία ηλεκτρική κεριέρα, η οποία πραγματικά θα σας λύσει τα χέρια, επιτρέποντάς σας να φτιάχνετε κηραλοιφές ξανά και ξανά χωρίς κόπο.
4. Μόλις το κερί λιώσει τελείως, μπορούμε – αν θέλουμε – να προσθέσουμε το αιθέριο έλαιο της επιλογής μας, αναδεύοντας καλά με ένα αποστειρωμένο γλωσσοπίεστρο. Έπειτα μεταφέρουμε προσεκτικά το μείγμα μας στα αποστειρωμένα βαζάκια.
Αν το σκεύος σας δε διευκολύνει τη μεταφορά του μείγματος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για αυτόν τον σκοπό ένα ποτήρι μίας χρήσης. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να κινηθείτε γρήγορα, πριν η κηραλοιφή αρχίσει να στερεοποιείται μέσα στο ποτήρι.
5. Αφήνουμε τις κηραλοιφές μας να κρυώσουν μέσα στα βαζάκια χωρίς να κλείσουμε το καπάκι τους, φροντίζοντας φυσικά ο χώρος να είναι καθαρός από σκόνες, τρίχες, έντομα κ.ο.κ.. Μόλις οι κηραλοιφές μας στερεοποιηθούν, μπορούμε να τις σφραγίσουμε, φυλάσσοντας τες σε δροσερό και ξηρό μέρος μακριά από το ηλιακό φως.

Το κερί

Το μελισσοκέρι είναι ένα από τα προϊόντα που παράγουν οι μέλισσες για την οικοδόμηση της κυψέλης τους. Στην ακατέργαστη μορφή του έχει κυρίως κίτρινο ή καφετί χρώμα και μία χαρακτηριστική μυρωδιά που παραπέμπει σε μέλι.
Το κερί της μέλισσας διαθέτει σημαντικές μαλακτικές, ενυδατικές, καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η ιδιότητά του μάλιστα να λειτουργεί σαν γαλακτοματοποιητής, το καθιστά ένα ιδιαίτερα χρήσιμο και ωφέλιμο συστατικό σε προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας και του τριχωτού της κεφαλής.
Κατά την έκκρισή του το χρώμα του κεριού είναι λευκό. Ωστόσο, κατά την έκθεσή του στον αέρα οξειδώνεται, αλλάζοντας σταδιακά χρώμα. Το ακριβές χρώμα του βεβαίως εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία του, ο τύπος των λουλουδιών από τα οποία συλλέγεται το νέκταρ, οι συνθήκες αποθήκευσής του κ.α..
Το μελισσοκέρι που έχει αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή έχει υποβληθεί σε υψηλές θερμοκρασίες είναι πιο πιθανό να έχει καφέ χρώμα. Αντιθέτως, το κερί που έχει αποθηκευτεί σε δροσερό και ξηρό μέρος μακριά από το ηλιακό φως είναι πιο πιθανό να διατηρήσει το αρχικό του χρώμα.
Με εξαίρεση το ακατέργαστο κερί που μπορεί κανείς να προμηθευτεί απευθείας από κάποιο μελισσοκόμο, το μελισσοκέρι που κυκλοφορεί στο εμπόριο έχει υποστεί καθαρισμό, ώστε να αφαιρεθούν οι ακαθαρσίες του μέσω της ήπιας θέρμανσης και του φιλτραρίσματός του. Ορισμένα κεριά μάλιστα μπορούν ακόμη και να υποστούν λεύκανση μέσω του φιλτραρίσματος με ενεργό άνθρακα, δίνοντάς μας ένα εντελώς λευκό τελικό προϊόν.

Το λάδι

Το ελαιόλαδο, εκτός από το φαγητό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και αυτούσιο για την ενυδάτωση του δέρματος. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη θρέψη και την αποκατάσταση της επιδερμίδας. Πολλοί μάλιστα το χρησιμοποιούν ως μία φυσική θεραπεία παθήσεων όπως είναι το έκζεμα και η δερματίτιδα.

Τα αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια δε χρησιμοποιούνται απλώς για το άρωμά τους, αλλά και για τις ιδιότητες που για το καθένα είναι ξεχωριστές. Όταν λοιπόν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε αιθέριο έλαιο, είναι σημαντικό να έχουμε ήδη ενημερωθεί για τις ιδιότητες και για τυχόν αντενδείξεις που το συνοδεύουν.
Στην παραπάνω συνταγή επιλέξαμε, όχι τυχαία, το αιθέριο έλαιο χαμομηλιού (5% σε έλαιο jojoba), ένα μη τοξικό και μη φωτοτοξικό αιθέριο έλαιο με αναλγητική, αντιφλεγμονώδη και σπασμολυτική δράση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα από εγκύους, βρέφη και άτομα με υπέρταση (η χρήση του, ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγεται από άτομα που είναι αλλεργικά στην οικογένεια των αστεροειδών).
Κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης, θα βρείτε, μεταξύ των άλλων, αρκετά μη φωτοτοξικά αιθέρια έλαια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την κηραλοιφή σας. Η επιλογή σας βεβαίως, θα πρέπει να γίνει με γνώμονα τις ιδιότητες που θέλετε να προσδώσετε στο προϊόν σας, αλλά και το ποιος πρόκειται να το χρησιμοποιήσει. Για τις αντενδείξεις του κάθε αιθέριου ελαίου μπορείτε να ενημερωθείτε, διαβάζοντας προσεκτικά τις περιγραφές τους.

Τρόπος συντήρησης & διάρκεια ζωής

Λαμβάνοντας υπόψιν πως οι κηραλοιφές μας δεν περιέχουν κάποιο συντηρητικό, μπορούν να διατηρηθούν ιδανικά μέχρι και για 6 μήνες εφόσον φυσικά δεν έχουν ανοιχτεί και με δεδομένο πως φυλάσσονται σε δροσερό και ξηρό μέρος μακριά από το ηλιακό φως.
Μία κηραλοιφή που έχουμε ανοίξει, καλό είναι να χρησιμοποιηθεί εντός 3 μηνών μετά την πρώτη της χρήση.
Για να παρατείνετε το χρόνο ζωής ενός προϊόντος όπως είναι η κηραλοιφή, θα πρέπει να έχετε προσθέσει σε αυτό κάποιο συντηρητικό. Εμείς πάντως σας προτείνουμε να το αποφύγετε, παρασκευάζοντας συχνά μικρότερες ποσότητες.
Αγόρασε όλα όσα μπορεί να χρειαστείς ››

Σχόλια (1)

  • Γνώση και πληροφορίες που μόνο εδώ βρήκα
    Ευχαριστούμε

    2birdstwobirds

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

DIY: Σαπούνι ελαίων (ψυχρή μέθοδος) | Enallaktiko.gr
Η παρασκευή σαπουνιού φαίνεται να έχει τις ρίζες της στην αρχαία Βαβυλώνα ήδη από το 2.800 π.Χ.. Έκτοτε, η μέθοδος παρασκευής, αλλά και ο τρόπος χρήσης του έχουν αλλάξει, καθώς μέχρι και πριν λίγα χρόνια το σαπούνι παρασκευαζόταν με τη χρήση αλισίβας (σταχτόνερο) και πολλές φορές από ζωικά λίπη.
DIY: Σαπούνι γλυκερίνης για αρχάριους (melt & pour) | Enallaktiko.gr
Το να φτιάξει κανείς το δικό του σαπούνι δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, καθώς απαιτείται χώρος, εξοπλισμός και κάποιες πρώτες ύλες που μπορεί να γίνουν αρκετά επικίνδυνες. Ωστόσο, υπάρχει πάντα και η επιλογή του σαπουνιού γλυκερίνης με την πολύ απλή μέθοδο melt & pour που είναι με διαφορά η καλύτερη επιλογή για όσους θέλουν να πειραματιστούν για πρώτη φορά.